Strel v koleno, ki je zamajal Dončićevo prihodnost

Košarka 24. Apr 202310:57 2 komentarja
Brunson Dončić velika napaka
Luka Dončić je lani ostal brez odličnega Jalena Brunsona. Foto: Profimedia

Slabo leto po odhodu Jalena Brunsona v New York se kaže, kakšen strel v koleno si je Dallas zadal z omahovanjem pri podaljševanju pogodbe z zdaj že nekdanjim partnerjem Luke Dončića na branilskih položajih. Američan, ki je leta 2018 na naboru skupaj s Slovencem pristal pri Teličkih, je po štirih sezonah zapustil Teksas, stopil iz Dončićeve sence in zablestel v vsem sijaju.

Jalen Brunson je praktično čez noč postal prvo ime Kratkohlačnikov, ki so bili v sezoni 2021/22 v podobnem položaju kot letos Dallas. Na lestvici vzhodne konference so končali na 11. mestu in z razmerjem zmag in prazov 37-45 ostali tudi brez dodatnih kvalifikacij za končnico. Z novo pridobitvijo se je njihova krivulja obrnila navzgor. Letos je New York vpisal 45 zmag in 37 porazov ter si s 5. mestom priboril neposredno uvrstitev v sklepni del sezone.

In medtem, ko Brunson v seriji proti Clevelandu navdušuje na parketu, ob zmagi za vodstvo s 3:1 je bil prvi strelec tekme, njegov nekdanji zvezdniški soigralec po porazni sezoni zdaj v Ljubljani poglede obrača predvsem z novim jeklenim konjičkom.

26-letni organizator igre je to sezono eksplodiral. V rednem delu je v povprečju na tekmo vpisal 24 točk in 6,2 asistenci. V končnici ima na dosedanjih štirih obračunih proti Cavsom povprečje 24,3 točke in 5 asistenc.

Kako zelo ga zadnje leto pogrešal Luka? “Zelo. Izjemen človek, izjemen igralec,” je v začetku aprila, ko je bilo več ali manj že jasno, da bo Dallas letos ostal brez končnice, priznal Luka Dončić.

Dončić brunson
Luka Dončić in Jalen Brunson sta bila soigralca štiri sezone. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Dallas kratkovidno zapravil veliko priložnost

Da je ostal brez hvaležnega pomočnika, je zaslužno vodstvo Dallasa, na čelu z Markom Cubanom. Če je lastnik franšize iz Teksasa še pred kratkim za izgubo Brunsona obtoževal kar njegova starša, je kar lastnoročno odločilno napako storil že več mesecev pred iztekom pogodbe.

Kot je v pogovoru z novinarjem ESPN Timom MacMahonom razkril Jalenov oče Rick Brunson, so še januarja 2022 pristopili do kluba in ga obvestili, da bodo podpisali novo pogodbo, če jim jo le postavijo na mizo. Takrat bi Jalen podpisal štiriletno pogodbo v skupni vrednosti 56 milijonov dolarjev.

Mavericksi se niso odzvali in podrli prvo domino v nizu. Posledično je bila uničena tudi letošnja sezona. Namesto, da bi se danes v Dallasu bahali z Brunsonovo novo pogodbo, ki bi bila brez dvoma ena najboljših v ligi, se ukvarjajo predvsem z zaustavljanjem nadaljnjega podiranja domin.

Neuspešni poskusi odpravljanja napake

Ob koncu končnice, ki jo je Dallas lani sklenil šele v konferenčnem finalu zahodne konference, je bilo že prepozno. Takrat so bili Mavsi pripravljeni Jalenu na mizo postaviti štiriletno pogodbo “težko” 100 milijonov ameriških zelencev, a odločitev je že padla. Brunson je sprejel 104 milijone za štiri leta, kolikor jih je brez oklevanja prvo sekundo po preteku pogodbe v podpis ponudila franšiza New York Knicks.

Brunson
Foto: Profimedia

Dallas je poskušal izgubo nadomestiti z menjavo za Christiana Wooda, a mu trener Jason Kidd vso sezono ni uspel izdelati konstantne vloge. Krilni center bo julija, ko mu poteče pogodba, skoraj zagotovo zapustil Dallas. Nato so Mavsi poskrbeli še za odmevno menjavo, ko so iz Brooklyna pripeljali Kyrieja Irvinga, ki pa z Dončićem, vsaj za zdaj, ni razvil kemije. Tudi njemu pogodba s koncem junija poteče.

Dve menjavi, kot posledica izgube odličnega Jalena Brunsona, ki ni le izvrsten košarkar, temveč je zelo cenjen tudi po človeški plati, sta močno zamajali garderobo Teličkov. Zelo se namreč poznata tudi odhoda Doriana Finneyja-Smitha in Bobana Marjanovića, še dveh oseb, ki so ju oboževali tako navijači kot Luka Dončić s soigralci.

Pred Teksašani je tako ključno poletje. Najprej bodo na loteriji pred naborom, ko se bo odločalo, kdo bo lahko kot prvi izbral francoskega čudežnega dečka Victorja Wembanyamo potrebovali tudi nekaj sreče. Nato bodo morali sprejeti vrsto težkih odločitev. Glede na poteze v zadnjih letih, se pri navijačih upravičeno porajata dvom in nezaupanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje