Mark Cuban – od najboljšega do najslabšega lastnika v NBA

Košarka 8. Apr 20237:00 0 komentarjev
Mark Cuban in Luka Dončić
Mark Cuban in Luka Dončić. Foto: Profimedia

Lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban je pred desetletjem veljal za morda najboljšega lastnika katere od športnih franšiz v Severni Ameriki. Danes velja nasprotno. Zakaj je ugled 64-letnega milijarderja tako strmoglavil in kako to na svoji koži zdaj čuti tudi Luka Dončić?

Najboljši lastnik, ne le v ligi NBA, temveč tudi med preostalimi profesionalnimi ligami. Sloves, ki se je Marka Cubana prijel predvsem v obdobju do prvega in za zdaj tudi edinega naslova prvaka, ko ga je na vrh v sezoni 2010/11 popeljal legendarni Dirk Nowitzki. Danes se Cuban redno uvršča med lastnike, ki sodijo med slabše in katerih vmešavanje v delo stroke klubom povzroča več slabega kot koristi. Zadnji dokaz je porazna sezona 2022/23, ki se je za Dallas končala že predzadnjo tekmo rednega dela. Prav prvi mož franšize je sprejel odločitev, da se puška vrže v koruzo in s porazom raje poskrbijo, da si izboljšajo možnosti na letošnjem naboru.

Cuban je kot lastnik v Dallas Maverickse vstopil 14. januarja 2000, ko je Rossu Perotu za franšizo lige NBA odštel 285 milijonov dolarjev. To je bila njegova druga najboljša poslovna poteza v karieri. Z naskokom prva je sanjska prodaja podjetja Broadcast.com takratnemu gigantu Yahoo! za 5,7 milijarde dolarjev. Uspela mu je leta 1999 v času t.i. “dot com” mehurčka, ko so ob eksploziji interneta podjetja s spletnimi vsebinami dosegala vrtoglave številke. Že leto pozneje se je trg začel sesedati. Še danes velja omenjena pridobitev Yahooja za enega najslabših nakupov tistega obdobja.

Cuban, ki je bil do prevzema tudi imetnik sezonske vstopnice Teličkov, se je odločil revitalizirati celoten klub in predvsem povečati njegovo prepoznavnost. S številnimi kontroverznimi potezami in neposrednim nastopom, še danes je brez dlake na jeziku, je med navijači nemudoma postal priljubljen. Dolg jezik ga je stal že 2.240.000 ameriških zelencev, s čimer je najbolj kaznovana oseba v zgodovini lige NBA.

Antetokounmpo namesto Maverick le draga lekcija

Ironično, največjo kazen je prejel za izjavo med sezono 2017/18, ko je javno priznal, da mora njegovo moštvo do konca sezone izgubljati ter si tako pridobiti boljši izbor na naboru. Prav načrtno izgubljanje mu je omogočilo, da junija 2018 na naboru ujame Luko Dončića.

Luka Dončić nabor NBA
Dončić je v Dallas prišel s 3. izborom v menjavi z Atlanto. Foto: Guliverimage

To se sicer najverjetneje ne bi zgodilo, če se ne bi Cuban pet let prej na naboru pošteno opekel. Donnie Nelson, nekdanji športni direktor Mavsov, ki je že leta 1998 pred prihodom novega lastnika sodeloval pri izbiri Dirka Nowitzkega, je bil leta 2013 znova pred zgodovinsko potezo. Zaljubil se je v talent Giannisa Antetokounmpa in ga s 13. izborom tudi nameraval pripeljati v Dallas.

Cuban je nasprotoval. Izbor so naposled v menjavi poslali v Boston in pridobili izbor št. 18, se odločili za Shana Larkina, tudi z upanjem, da bodo poleti ujeli še centra Dwighta Howarda, ki je bil prost košarkar. Larkin se v ligi NBA ni znašel in od leta 2018 igra v Anadolu Efesu. Howard ponudbe Teksašanov ni sprejel. Giannis pa je v vsem sijaju zablestel v Milwaukeeju.

Priložnost, da bi Dallas z Dirkom osvojil še kakšen naslov, je splavala po vodi. Oziroma jo je z vmešavanjem v delo stroke zapravil Cuban. To počne še danes in je tudi eden od razlogov za povsem uničen ugled ameriškega poslovneža. Vsaj pri izboru Dončića se, sicer tudi po zaslugi slabega spomina na leto 2013, raje ni vpletal v izbiro Nelsona. Iz izkušnje se kljub temu ni veliko naučil.

Prikriti športni direktor

“Ni pomembno, kolikokrat ti spodleti. Le enkrat moraš imeti prav. Nato ti vsi govorijo, kakšno srečo imaš,” se glasi najbolj slaven citat Marka Cubana. V Dallasu se mu je posrečilo dvakrat. Prvič z nakupom franšize, ki je že imela Nowitzkega. Drugić z izborom Dončića. A trenutna generacija Teličkov je dokaz, da vsaj, ko je govora o športu, enkratna sreča ni dovolj.

V Dallasu so hitro uvideli, da je Luka prihodnost franšize. A prav vse poteze od takrat so se Mavsom izjalovile. Če sta za povsem spodletelo menjavo za Kristapsa Porzingisa in drugo zaporedno zgodnje slovo iz končnice v sezoni 2020/21 odgovarjala športni direktor Nelson in takratni strateg Rick Carlisle, ki je na klopi sedel že ob naslovu 2011, je bil podpis Cubana dobro viden. Da ima vedno zadnjo besedo, je priznal tudi sam.

Dončić v pogovoru z Rickom Carlislom. Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Napako so Telički odpravljali z vnovično menjavo in pridobili Spencerja Dinwiddieja ter Davisa Bertansa. Prvi je že zgodovina, drugega se je s slabimi predstavami in z drago pogodbo trenutno praktično nemogoče rešiti s plačilnega seznama. Lani poleti so Teksašani ostali še brez Jalena Brunsona, ki se je v štirih letih v Teksasu razvil v odličnega košarkarja, a sadove zdaj žanje New York. Okrepitev naj bi bil Christian Wood, a mu je novi trener Jason Kidd, čigar imenovanje leta 2021 je prav tako dvignilo precej prahu, močno omejil minute in bo skoraj zagotovo po sezoni, ko mu poteče pogodba, pobegnil iz Dallasa. Enako bi lahko storil Kyrie Irving, ki se je v odmevni menjavi v Dallas iz Brooklyna preselil letos februarja.

Neskončen niz slabih odločitev

Podobne neuspešne poteze se v Dallasu vrstijo že 20 let. Posebej boleča je za Cubana izkušnja iz leta 2004. Ker se je bal, da telo Steva Nasha ne bo zdržalo naporov lige NBA, ga ni želel plačati in spustil iz rok. V naslednjih dveh sezonah je dvakrat postal MVP.

Šampionsko ekipo iz leta 2011 je ekspresno hitro razgradil in povzročil, da dlje kot do prvega kroga končnice Dallas ni prišel vse do lani, ko je ekipo na svoja pleča s sanjskimi predstavami naložil Luka. Iz leta v leto je Cuban čistil plačilni seznam moštva, da bi lahko poleti lovil proste zvezdnike, a se mu to ni niti enkrat posrečilo.

Jason Kidd z Dirkom Nowitzkim in ostalimi člani Dallasa na obisku pri takratnem predsedniku ZDA Barracku Obami, po osvojenem naslovu leta 2011. Foto: Guliverimage.

Zakaj Dallas ni priljubljena destinacija najboljših košarkarjev? Teorij je več. Od nepriljubljene narave dela nekdanjega trenerja Carlisla, do trenutne Dončićeve velike nadvlade posesti žoge, ki si težko parket deli s še kakšnim dominantnim košarkarjem.

Pogovarjati bi se sicer morali predvsem o Cubanu. V več kot 20 letih lastništva je poskrbel za številne incidente, ki so najverjetneje vplivali tudi na trg prostih košarkarev. Leta 2009 je denimo Kenyona Martina označil za “nepridiprava” (ang. thug), ki ima v ZDA močno negativen prizvok in se pogosto pripisuje predvsem temnopoltim. Leta 2014 je nerodno izjavil, da bi ponoči, če bi po poločniku proti njemu videl stopati temnopoltega mladeniča s kapuco, raje odkorakal na drugo stran ceste.

Leta 2013 je Jezernikom z odmevno izjavo predlagal, da razrešijo pogodbo Kobeju Bryantu. Po neuspešnem lovu na Dwighta Howarda je istega leta dejal, da je Dallas boljši brez njega. Pozneje je denimo za Russlla Westbrooka in Draymonda Greena zatrdil, da nista zvezdnika ter si prislužil oznako “idiota” s strani Kevina Duranta.

Decembra 2018 je glede košarkarske izobrazbe Dončića dejal, da se v Evropi učijo igrati košarko, v ZDA pa zmerjati in sestavljati video vrhunce najlepših potez. Komentar je znova močno ujezil ogromno košarkarjev čez lužo. Podobnih pripetljajev je še precej. Preveč, da bi našteli vse.

Težave je imel Cuban tudi znotraj kluba. V obsežni raziskavi, ki je luč sveta ugledala leta 2018, je več kot ducat sedanjih in nekdanjih zaposlenih spregovorilo o sovražnem delovnem okolju, od spolnega nadlegovanja do nasilja. V osrčju vsega je bil predsednik kluba Terdema Ussery, ki je bil ob Cubanu kar 15 let, od leta 2000 do 2015. Vodstvo Mavsov je bilo zaradi neukrepanja označeno za “neučinkovito, vključno s pomanjkanjem skladnosti in notranjih nadzorov.” Cuban je zatrdil, da o neprimernem dogajanju ni vedel ničesar.

mark cuban zmeda dallas
Mark Cuban od nakupa Mavericksov redno polni naslovnice. Foto: Profimedia

Spomini, ki ne zbledijo

Ljudje imajo zelo dolg spomin, še posebej vplivneži. Vsi agentje, košarkarji, športni direktorji in lastniki bodo pri vsaki pomembni odločitvi v obzir vzeli vsako potezo Marka Cubana. Zadnja nespametna ima zelo kratko brado. Pred dnevi ga je jezik znova prehitel in je naslovnice medijev zapolnil z izjavo, da sta za lanskoletni odhod Brunsona kriva njegova starša: “Ko sta se vmešala, je šlo vse narobe.”

Nowitzki se po šampionski sezoni polno desetletje do konca kariere ni več vrnil v boj za naslov. Zdaj podobno grozi Dončiću, ki je v Dallasu vse bolj nestrpen. Če bi morda v preteklosti dolgoročna pogodba, ki jo ima Ljubljančan s klubom sklenjeno še za štiri leta, franšizi zagotavljala varnost, je danes v ligi NBA moč močno na strani košarkarjev. Slovenski reprezentant bi lahko klub zatresel z zahtevo po menjavi.

Cuban se tega dobro zaveda, sodeč po nedavnem komentarju: “Igralec ne reče kar tako, da bi rad bil tukaj 17 let. Luka si želi tukaj ostati vso kariero, a to si moramo zaslužiti.” Že to poletje bodo morali v pisarnah, medtem ko bo slovenski zvezdnik dopustoval na Krku, zavihati rokave. Namerno izgubljanje tekem, kot si je Dallas po ukazu lastnika kluba privoščil v noči na soboto proti čikaškim Bikom, ne bo dovolj. Spremembe so nujno potrebne, tako v moštvu kot na klopi. Čas neusmiljeno teče. To bo zadnja priložnost Marka Cubana, da zadovolji apetite košarkarskega asa s sončne strani Alp.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!