Francoski čudežni deček se je odločil, kakšne so možnosti Dallasa?

Košarka 22. Apr 202318:00 1 komentar
Victor Wembanyama Dallas
Victor Wembanyama, foto: Profimedia.

Victor Wembanyama, eden najbolj opevanih košarkarskih talentov tega tisočletja, je potrdil, da se bo junija udeležil nabora lige NBA. V igri za izbor Francoza je 14 moštev, kolikor jih bo v žrebu za prvi izbor. Med njimi tudi Dallas Mavericks.

Že nekaj let je bolj ali manj jasno, kdo bo 22. junija 2023 prvi izbor na naboru lige NBA – Victor Wembanyama. Francoski čudežni deček po zadnjih podatkih v višino meri že neverjetnih 223 entimetrov, a kljub temu na parketu počne vse. Prodira, zadeva z razdalje, preigrava in nasploh izvaja stvari, ki naj bi bile za takšnega orjaka nemogoče.

Za Boulogne-Levallois, kjer so mu letos praktično podredili sezono, v prvenstvu v povprečju na tekmo vpiše 21,5 točke, 9,9 skoka, 2,3 asistence in kar 3,1 blokade. Je prvi strelec in skakalec francoske lige in bil pravkar še drugič to sezono izbran za igralca meseca. Njegova eksplozija daje tudi rezultate. Boulogne-Levallois je trenutno celo na visokem drugem mestu in zaostaja le za evroligašem Monacom. Januarja je Victor dopolnil šele 19 let.

Vrhunci Wembanyame proti Le Mansu: 25 točk, 11 skokov

Uradno: Wembanyama bo na naboru 2023

Wembanyama se je v petek zvečer tudi uradno prijavil na letošnji nabor lige NBA. “To je nekaj norega, česar se sploh še ne zavedam. Že zelo mlad sem vedel, da si želim igrati v ligi NBA, to pa iz dneva v dan postaja vse večja realnost. Res imam srečo, da imam svoje sanje na dosegu roke,” je za ESPN novico komentiral Francoz.

Takšne evforije pred naborom najverjetneje ni bilo od leta 2003, ko se v najmočnejše košarkarsko tekmovanje na sveto podal takrat 18-letni LeBron James. V lov za najvišji izbor oziroma v t.i. tankanje, kot lovu na poraze pravijo v ZDA, so se najbolj zagreto podali v Detroitu, San Antoniu in Houstonu. Omenjene tri franšize imajo s 14 odstotki tudi največ možnosti za prvi izbor.

Foto: Guliverimage

V žrebu tudi Dallas

V bobnu – žreb bo v noči na sredo, 17. maja – bo imel svoje kombinacije tudi Dallas, ki se letos ni uvrstil v končnico in redni del sezone končal kot 10. najslabša ekipa lige. V žrebu sicer sodeluje vseh 14 moštev, ki se ni prebilo v sklepni del sezone. Z žrebom določijo prve štiri izbore, nato si moštva sledijo glede na uvrstitev v rednem delu, od najslabšega do najboljšega.

Dallas bi sicer še lahko ostal brez izbora, v kolikor bi izgubil vsaj eno mesto. V menjavi iz leta 2019 za Kristapsa Porzingisa je Dallas New Yorku obljubil tudi letošnji prvi izbor, a je zaščiten za prvih deset mest. Če bi torej izbor zdrsnil na 11. mesto ali nižje, bi romal v roke Kratkohlačnikom.

Kaj pravi matematika? Teksašani imajo 3 odstotke možnosti za prvi izbor, 3,3 za drugi, 3,6 za tretji in 4 odstotke, da bi bili izžrebani na 4. mesto. Skupno imajo torej 13,9 odstotka možnosti, da z 10. mesta skočijo med prve štiri, 65,9 odstotka možnosti, da ostanejo na mestu pred loterijo in 20,2 odstotka možnosti, da zdrsnejo na 11. mesto ali nižje, kar bi bil za Mavse črn scenarij.

Lahko si le predstavljamo, kakšna dinastija bi zrasla v Teksasu, če bi Luka Dončić ob sebe prejel takšnega generacijskega talenta, kot je 19-letni francoski orjak.

Po napovedih strokovnjakov naj bi bil kot drugi izbran talentirani branilec Scoot Henderson. Nato visoko kotirajo še Brandon Miller, Amen Thompson, Ausar Thompson, Jarace Walker, Gradey Dick, Anthony Black, Nick Smith in Cameron Whitmore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje