Litva na olimpijske kvalifikacije z močnimi aduti

Pri Litvi bo nastopil tudi Jonas Valančiunas, zvezdnik lige NBA. Foto: Guliverimage

Glavna ovira slovenske košarkarske reprezentance pri pohodu na premierno uvrstitev na olimpijske igre bo Litva. Njen selektor Darius Maskoliunas je objavil seznam petnajstih igralcev, na katere bo računal na turnirju v Kaunasu.

Vse bliže in bliže je kvalifikacijski turnir v Litvi, kjer se bo slovenska košarkarska reprezentanca borila za premierni nastop na olimpijskih igrah. Glavni tekmec aktualnih evropskih prvakov bo po mnenju strokovnjakov domača ekipa, ki je predstavila spisek petnajstih igralcev, ki bodo zastopali njene barve.

Pri Litvi bo – za razliko od Slovenije – glavna moč pod obema obročema. Jonas Valančiunas (Memphis) in Domantas Sabonis (Indiana) sta največja zvezdnika reprezentance, ki jo sestavljajo trije košarkarji iz lige NBA, še šest pa jih s klubi nastopa v evroligi.

Litva bo priprave na turnir, na katerem bodo poleg domačih in Slovenije nastopile še Poljska, Venezuela, Južna Koreja in Angola, potekal pa bo od 29. junija do 4. julija, začela 16. junija. Odigrala bo tri pripravljalne tekme, dve z Dominikansko republiko in eno z Rusijo. Slovenski selektor Aleksander Sekulić bo skrčen seznam reprezentantov, vabljenih na priprave, razkril v torek.

Seznam igralcev litovske reprezentance 

Mantas Kalnietis (Lokomotiv Kuban), Lukas Lekavičius (Žalgiris), Ignas Brazdeikis (Orlando Magic), Tomas Dimša (Gran Canaria), Tadas Sedekerskis (Baskonia), Eimantas Bendžius (Dinamo Sassari), Rokas Giedraitis (Baskonia), Edgaras Ulanovas (Fenerbahče), Arnas Butkevičius (Rytas), Jonas Valančiunas (Memphis Grizzlies), Domantas Sabonis (Indiana Pacers), Marius Grigonis (Žalgiris),Gytis Masiulis (Lietkabelis), Mindaugas Kuzminskas (Lokomotiv Kuban) in Rokas Jokubaitis (Žalgiris).