Luka Dončić in Goran Dragić: ko Krk ni dovolj

Košarka 21. Jul 202212:25 0 komentarjev
Luka Dončić in Goran Dragić; Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se bo glavnina reprezentančnih kandidatov na prvem zboru ob začetku priprav na EuroBasket 2022 srečala že v ponedeljek, pa bo zelena luč za košarkarje iz lige NBA prižgana šele po 4. avgustu. Tudi za Gorana Dragića, ki bo bržčas do takrat sprejel odločitev o podaljšanju svoje reprezentančne zgodbe.

Prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić se je zdaj že dobro privadil, da skoraj vsaka poletna fotografija, ki jo objavi na socialnih omrežjih ali pa jo v spletno morje potisne kdo drug, postane medijska zgodba. Pogosto kar globalnih razsežnosti. Tako so se pred tedni Američani navduševali nad njegovimi kondicijskimi treningi v Ljubljani, se nato hihitali, ko ga je na odru skupaj z Goranom Dragićem gostil Shaquille O’Neal, najbolj pogosto pa komentirajo njegov telesni videz, ki naj bi bil precej boljši kot v preteklih letih.

Lepo iztočnico pa ponuja tudi četrtkova jutranja fotografija, na kateri so ”ujeti” Luka in Saša Dončić ter Goran Dragić. Objavil jo je slednji. Dan po tem, ko je Košarkarska zveza Slovenije obelodanila seznam reprezentančnih kandidatov za nastop na EuroBasketu 2022 in tik pred tem na dveh kvalifikacijskih tekmah za SP 2023. Med izbranci je znova tudi G. Dragić, a ob pripisu, da je zlati kapetan ”v zadnjih dneh večkrat poudaril, da še ni sprejel dokončne odločitve o morebitnem nadaljnjem igranju za reprezentanco.”

Ali bo torej Gogi, potem ko je junija odmrznil reprezentančno upokojitev ter na tekmah proti Italiji, Hrvaški in Švedski z odliko odigral vlogo kapetana, v Kölnu in Berlinu sodeloval pri branjenju naslova evropskega prvaka, ostaja odprto vprašanje. In, kot vse kaže, še nekaj časa bo. Stališče selektorja Aleksandra Sekulića in vodilnih mož zveze je jasno. “Mesto ga čaka. Vsako odločitev bomo spoštovali.” Po drugi strani tudi 36-letni Ljubljančan ne skriva reprezentančnih ambicij. Z Dončićem se ne bi rad družil le na Krku. Indici so pozitivni. Njegovo tehtanje torej ni povezano z željo ali klubsko kariero, temveč z reševanjem odprtih vprašanj na zasebni ravni, v katere ne gre drezati.

Dragić naj bi odločitev sporočil po obisku drugega doma v Miamiju. Jasno pa je, da se v nobenem primeru reprezentanci ne bi mogel pridružiti že v ponedeljek, ko je predviden prvi trening v Kranjski Gori. Novopečeni član moštva Chicago Bulls in povratnik v reprezentanco Vlatko Čančar, ki je medtem podpisal novo pogodbo z Denverjem, bi se lahko izbrani vrsti pridružila šele 4. avgusta v Laškem oziroma Celju. Datum narekujejo pravila igre okrog zavarovalnine. Nekaj negotovosti ostaja okrog Dončića, a zdi se, da bo lahko prvi trening z izbrano vrsto opravil 8. avgusta.

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Poleg omenjene trojice bodo na ponedeljkovem zboru manjkali tudi Klemen Prepelič, Gregor Hrovat in košarkarji iz mlade reprezentance (Saša Ciani, Robert Jurković, Luka Ščuka), ki bodo prišli z dvodnevno zamudo, ter naturalizirani ameriški center Mike Tobey, na katerega bo moral selektor čakati še kakšen dan dlje. Skupno je sicer na reprezentančnem seznamu kar dvajset imen (manjka pravzaprav le Žan Mark Šiško, kar naj bi bil plod dogovora med njim in vodstvom reprezentance), od katerih bo do EuroBasketa 2022 odpadla osmerica.

Če ne bo kakšnih zdravstvenih težav ali drugačnih odpovedi, bodo to svojevrstne sladke skrbi za selektorja Sekulića. Ta bo imel torej na voljo čvrsto jedro, v katerega ob Dončiću in morda Dragiću zanesljivo spadajo še Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Zoran Dragić, Edo Murić, Mike Tobey, Aleksej Nikolić in rekonvalescent Klemen Prepelič. Poleg njih Žigo Dimca, ki je ob kroničnem pomanjkanju višine stalni adut s klopi, nato prilagodljivo olimpijsko trojico, ki je v različnih oblikah vselej na voljo reprezentanci (Gregor Hrovat, Jakob Čebašek in Luka Rupnik), obetavna mladeniča, za katerima je ob dejstvu, da sta prihodnost reprezentance, sezona dokazovanja na vidni članski ravni in skorajšnji korak na evroligaški oder (Gregor Glas in Žiga Samar), nato Jurija Macuro, ki potrpežljivo čaka na priložnost, ter četverico, katere priključitev lahko razumemo izključno kot ustvarjanje stika z reprezentanco z mislijo na prihodnje akcije (Bine Prepelič, Saša Ciani, Robert Jurković in Luka Ščuka).

Foto: Aleš Fevžer

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

V okviru priprav na EuroBasket čaka Sekulićevo četo šest pripravljalnih tekem, prvi, tudi s prenosom na Sportklubu, že čez dobra dva tedna v Celju.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!