Fant z drugega planeta, ki je k sreči Slovenec

Eurobasket 2022 8. Sep 202216:01
Delite:
Dončić
Foto: FIBA

Luka Dončić je v sredo proti Franciji prikazal individualno predstavo, ki ji na evropskih prvenstvih ni bilo para vsaj 65 let. Odzivi, bolje rečeno hvalospevi, so deževali z vseh strani. Tako od njegovih reprezentančnih soigralcev kot od drugod po svetu.

Predstava za zgodovino odmeva tudi dan po tekmi. 47 točk, sedem skokov, pet asistenc, met iz igre 15/23, od tega izza črte 6/11 in s črte prostih metov 11/12, za indeks 47. Ob bolečem zapestju in dveh šivih na glavi.

Več točk je v vseh zgodovini evropskih prvenstev vpisal le Belgijec Eddy Terrace, ki je to storil pred daljnimi 65 leti proti Albaniji. V nekih povseh drugih časih.

Komaj 23-letni slovenski čudežni deček košarke, čarovnik z žogo, virtuoz in še bi lahko naštevali, je tako presegel tudi številne strelske eksplozije legendarnega Grka Nikosa Galisa, ki je bil s 46, 45 in 44 točkami prvi zasledovalec Terraca pred Luko Dončićem.

Navdušeni soigralci

“Brat z drugega planeta, transformer, Don,” so na družbenih omrežjih hvalospeve stresali njegovi soigralci Edo Murić, Klemen Prepelič, Zoran Dragič in drugi. Uradni vrhunci njegove predstave na Fibinem Youtube kanalu so presegli že pol milijona ogledov.

“Šla bova na večerjo in ne bova govorila o košarki, ker vedno govori le o njej. Vedno je samo košarka in košarka,” je po tekmi govoril njegov oče Saša Dončić, ki za Pop tv opravlja vlogo strokovnega sodelavca.

A ves svet počne prav to. Njegovo statistiko in vrhunce delijo vsi največji košarkarski portali in znamke po svetu. Od Jordana, do Dallas Mavericks, ESPN, NBA in še bil lahko naštevali.

K sreči je iz Slovenije

“Luka je fantastičen igralec. Z igro lahko manipulira kot le redko kdo v zgodovini. Vse okoli sebe dela boljše in hkrati še dosega točke. Veliko je govora o tem, kaj bi morali storiti, a nekateri meti so bili res izjemno zahtevni. Lahko mu le dam kapo dol, ko jih zadeva,” je bil po porazu spoštljiv in poln hvale tudi Rudy Gobert, prvi center francoske izbrane vrste.

Z njim se je strinjal tudi reprezentančni kolega Evan Fournier. Oba Luko dobro poznata tudi iz lige NBA. “Je generacijski talent. Imel je nekaj metov, o katerih pred tekmo nismo niti razmišljali. Ko mu dovoliš, da zaključi več napadov zapored, mu zraste samozavest. Potem začne zadevati zahtevne mete. To je bil naša napaka.”

Luka je v manj kot 24 urah proti Nemčiji in Franciji vpisal 83 točk, 17 skokov, devet asistenc, ob metu 29/48 in indeksu 79. “On je naš čudežni deček. Vesel sem, da je Slovenec,” je po včerajšnji tekmi dejal Zoran Dragić, in tako povzel besede slehernega prebivalca deželi s sončne strani Alp.

Foto: FIBA

Dončić je sicer v sredo odigral 28 tekmo v dresu Slovenije. Le dvakrat ni dosegel vsaj dvomestnega števila točk, obakrat se mu je to zgodilo leta 2017, ko je na EuroBasketu vpisal po osem točk tako proti Finski kot Srbiji. Le na treh tekmah ni dosegel trojke in le enkrat samkrat je dvoboj sklenil brez vpisane asistence. Njegovo povprečje pa znaša 18,7 točke, 8,5 skoka, 7,0 asistence na tekmo.

Delo bo Luka s soigralci nadaljeval v soboto, ko se bo Slovenija pomerila z Belgijo v osmini finala EuroBasketa. Če bodo slovenski košarkarji napredovali, bodo četrtfinale odigrali v sredo prihodnji teden.

Strelske eksplozije Dončića v dresu Slovenije:

48 točk
26. julija 2021: Slovenija – Argentina (olimpijske igre 2021)

47 točk
7. septembra 2022: Slovenija – Francija (EuroBasket 2022)

36 točk
5. steptembra 2022: Slovenija – Nemčija (EuroBasket 2022)

31 točk
3. julija 2022: Slovenija – Švedska (kvalifikacije za SP 2023)

31 točk
4. julija 2021: Slovenija – Litva (kvalifikacije za OI 2021)

Komentari

Vaš komentar