Kaj se je ob polčasu dogajalo z Dončićem?

Foto: FIBA

Kar 47 točk, 7 skokov, 5 asistenc in 2 šiva na glavi se glasi statistika Luke Dončića ob zmagi nad Francijo (88:82), ki je Sloveniji prinesla prvo mesto v skupini B evropskega košarkarskega prvenstva.

Ko je Luka Dončić v zadnji minuti prvega polčasa z okrvavljeno glavo obležal na parketu Lanxess Arena, je slovenskim navijačem, v Kölnu se jih je zbralo dobrih 1000, zastal dih. Ko se je slabih 15 minut pozneje vrnil, so mu skandirali: “MVP, MVP, MVP!” Vzklike je upravičil in se podpisal pod eno od najbolj učinkovitih predstav v zgodovini evropskih prvenstev. Več točk (63) je, resda že daljnega leta 1957 na tekmi z Albanijo dosegel le Belgijec Eddy Tarrace, v sodobnejši košarki pa je bil Dončićevemu dosežku najbližje legendarni Grk Nikos Galis (46). Mimogrede, dan pred tem je Luka na novinarsko vprašanje o tem, kdo bo postavil rekord tega EuroBasketa kot iz topa izstrelil: ”Giannis Antetokounmpo. Zakaj? Ker je pač Giannis Antetokounmpo.”

A zavrtimo čas nazaj. Na Dončićev odhod v slačilnico. Spremljal ga je reprezentančni zdravnik Marko Macura. ”Zelo preprosto, ulegel se je na mizo. Najprej smo razpočno rano oprali in zašili. Prejel je dva šiva,” je pojasnil dr. Macura, ki ob posegu ni uporabil lokalne injekcije in nato ne povoja. Prve ne zaradi tega, ker nato košarkar ne bi čutil dela glave, povoj pa bi ga oviral. Vseeno je obstajal strah, da bi se Dončiću ob novem udarcu rana znova odprla. Na koncu je bil resda deležen novih udarcev, a ne na isto mesto.

Mike Tobey bo igral

Reprezentančni zdravnik je spregovoril tudi o težavah prvega centra. Mike Tobey si je namreč v prvi sekundi tekme z Nemčijo zvil gleženj, nato stisnil zobe in igral, na dan tekme s Francijo pa je bila oteklina prevelika. ”Računamo, da bi ga uspeli usposobiti za sobotno tekmo osmine finala. Silili ga ne bomo, bomo pa videli. Vseeno gre realno pričakovati, da bo igral, saj gre za zvin in ne drugo vrsto poškodbe. Namenjamo mu fizioterapijo za zmanjšanje otekline, nosi pa tudi kompresijsko nogavico, ” je pojasnil. “Če bi danes igrali veliki finale, bi tudi on verjetno igral,” je položaj komentiral selektor Aleksander Sekulić.

Slovenija osmina finala eurobasket
Foto: FIBA

Da ga poseg med odmorom ni oviral, je Dončić potrdil z nadaljevanjem sanjske predstave. Ta je navdušila tudi soigralce. ”Ko igra Luka sem miren in navdušen. Tudi tokrat je uprizoril neverjetno tekmo. A to ne bo dovolj. Tudi ostali se moramo priključiti. Seveda, ko mu bo igra v napadu stekla, mu bomo namenjali žoge. A opravili smo veliko grdega posla. Tek, boj s temi orjaki … To nam je prineslo zmago,” je dejal kapetan Goran Dragić, ki je bil tokrat s 14 točkami drugi strelec reprezentance.

Še bolj slikovit je bil Edo Murić. ”Luka je razred zase. Včasih, ko ga gledam, bi najraje nehal igrati košarko. Vse je videti tako zelo preprosto. Ko pa sam poskusiš, vidiš, da greš v meglo. Ne vem, od kod mu ta inspiracija in iznajdljivost. Tega se ne da natrenirati. Poezija. Ne morem verjeti. Ponosen sem, da sem lahko v ekipi z njim,” je dejal eden od junakov velike zmage. Znova se je bil prisiljen kosati z višjimi in težjimi nasprotnimi centri. Delo je opravil z odliko, ob tem pa je dosegel še devet točk.

Odzivi iz reprezentančnega tabora

Aleksander Sekulić: “Bal sem se današnjega dne, saj smo imeli med dvema zelo pomembnima in težkima tekmama le 18 ur časa za regeneracijo in pripravo. A reakcija fantov je bila fantastična. Prikazali so neverjetno borbenost, bili so prava ekipa in Dončiću so omogočili nepozaben, zgodovinski večer. Ta fant nas razvaja, vsakič ko stopi na parket. A verjemite, to ni normalno. Luka je pravo čudo. Zdaj nas čakajo trije dnevi do naslednje tekme, ki nam bodo prišli zelo prav, saj nosilci igre dajejo iz tekme v tekmo svoj maksimum in dokazujejo, kaj jim pomeni igrati za reprezentanco.”

Zoran Dragić: ”Vsi smo se borili. Bila je težka tekma. Po tekmi z Nemčijo smo imeli težke noge. Težko se je bilo motivirati. Slabo smo začeli, energija je padla. Nato smo stopili skupaj in povedli za deset točk. Takrat bi se morali odlepiti. A ko imaš na drugi strani tako kakovostno ekipo, to ni lahko. Na koncu smo pokazali, da obramba zmaguje. Napad imamo. Poglejte Gorana, Luko …”

Edo Murić: “Bilo je težko, saj smo imeli včeraj prav tako zelo naporno tekmo. Francija sodi med najboljše reprezentance na svetu, velika stvar je igrati proti takim igralcem in jih premagati. Pokazali smo pravo energijo, Luka je odigral perfektno tekmo, čestitke pa si zaslužijo tudi vsi ostali igralci in strokovni štab.”

Goran Dragić: “Kdor je dejal, da je to skupina smrti, je imel prav. Prav gotovo je bila vsaka tekma težka. Če pogledamo nazaj, vidimo, da bi morali tudi ob zmagi nad BiH premagati Francijo. Na koncu je bil tisti hladen tuš celo nekaj pozitivnega. Takrat smo se zbrali kot ekipa. Nato smo odigrali dve težki tekmi. Res sem zadovoljen z našo ekipo. Ko pa ima vsak svojo energijo in pomaga ostalim, smo neustavljivi. Delamo napake, a se znamo pobrati. Luka je bil spet neverjeten.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje