Nad ogenj z ognjem: Dončić se je prelevil v Chrisa Paula

Košarka 9. Maj 202210:04 > 10:10
Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports via Guliver

Dallas Mavericks so z novo fanatično borbeno predstavo izenačili serijo proti Phoenix Suns na 2:2 in v četrti tekmi z določenimi potezami poskrbeli tudi za začudene poglede vseh navzočih. "Od enega najboljših organizatorjev igre vseh časov se učijo, kako se streže stvarem," je po tekmi nekoliko zbadljivo dejal trener Teksašanov Jason Kidd, ki je seveda v mislih imel Chrisa Paula.

Izjemen organizator igre, ki je s svojim prihodom leta 2020 preporodil franšizo iz Arizone, je zagotovo eden najbolj iznajdljivih košarkarjev lige NBA. Ne le, da slovi po skoraj nečloveškem pregledu nad igro in mirnosti, je tudi velemojster ustvarjanja kontakta in izigravanja sodnikov v svoj prid. Ničkolikokrat je v bogati karieri v ključnih trenutkih delivce pravice pretental z izsiljeno osebno napako. Na četrti tekmi serije proti Dallasu je takšno igro v vsem sijaju izkusil na svoji koži.

Že zgodaj si je Chris Paul nakopal težave z osebnimi napakami, v nadaljevanju so Mavsi nanj pritisnili še močneje in tudi z nekaj dvomljivimi potezami poskrbeli, da je že sredi zadnje četrtine predčasno zaključil obračun.

“Brunson, Luka in ostali fantje so dobro razumeli, kdaj je kdo v bonusu. Od enega najboljših organizatorjev igre vseh časov se učijo, kako se streže stvarem, kar je odlično videti v tej fazi sezone,” je po zmagi s 111:101 nekoliko hudomušno dejal Jason Kidd.

Dončić nasmejal novinarje

Svojo četrto osebno napako je Paul prejel še pred polčasom, ko je v boju za skok potisnil Luko Dončića. Slovenski zvezdnik je po tekmi priznal, da je z reakcijo po kontaktu pretiraval. “Presenetil me je, da je šel na obroč. Vprašal me je: ‘A sem te tako močno porinil?’ Odvrnil sem mu, da ne tako zelo, a da je bila to pametna poteza.’ Odgovoril mi je ‘ja, saj vem’,” je dejal Luka in nasmejal zbrane novinarje.

Četrta osebna napaka Paula:

Prvi mož Sonc je na obeh tekmah v Dallasu precej razočaral. V petek je že v prvem polčasu vpisal kar sedem izgubljenih žog, tokrat zaradi osebnih napak na parketu preživel le 23 minut in vpisal pet točk. Na tretji tekmi serije je Paul praznoval že svoj 37. rojstni dan, po četrti pa kljub težavam ostal povsem diplomatski: “Ne smem se postavljati v položaj, da mi sploh lahko naredijo nekaj takšnega. Moram se izboljšati.”

Nekoliko bolj neposreden je bil Devin Booker, ki bil s 35 točkami tudi prvi strelec tekme: “Tekmo smo že začeli v težavah z osebnimi napakami, prejemali smo tehnične brez razloga. Tekmo moramo vreči v smeti in se osredotočiti na naslednjo. Tudi če menimo, da so sodniki proti nam, bomo nadaljevali z igro. Vsi smo bili že v slabših položajih v življenju.”

Odlično sta Paula in Bookerja v osebne napake v napadu prisilila predvsem Jalen Brunson in Dončić. Brunson se je na vprašanje, če so Paulu vrnili milo za drago, le nasmehnil in dejal: “Če ga lahko spravimo iz igre, mislim seveda na dovoljen način, bomo poskušali to izkoristiti. On je dvignil Phoenix na to raven, poskušamo storiti vse, da ga zaustavimo in jih premagamo.”

Luka oponašal Paula

Malce pred koncem druge četrtine je frustracije, ki jih Dallasu s potenciranjem kontakta povzroča Paul, jasno razkril Dončić. Ko so mu dosodili osebno napako v napadu, je posmehljivo oponašal 37-letnega nasprotnika in tako pokazal, kaj si misli o njegovih potezah.

Pohvale za dve domači zmagi si zasluži tudi strateg Dallasa, ki je napravil nekaj ključnih prilagoditev. V igro je z utrujajočo obrambo poslal Franka Ntilikino. Luka ima nekoliko nižjo minutažo, ker ima v napadu večjo pomoč, je bolj svež tudi za igro v obrambi. Večjo vlogo ima tudi Maxi Kleber, medtem ko Dwight Powell zdaj prejema le še drobtinice. Tako je oteženo predvsem delo Deandreja Aytona, ki ga Nemec z dobrim metom z razdalje povleče iz rakete.

Odločila obramba

“Razumemo, kakšen talent je Luka, a če si želimo biti prava ekipa, bodo morali na trenutke zadevati tudi drugi in prevzeti žogo iz rok Dončića. To smo videli na tej tekmi. Največja stvar je, da ti fantje igrajo na vso moč. Od pokrivanja po celotnem parketu, do metanja na glavo za žogo, eden drugemu krijejo hrbet. Res jih je zabavno gledati,” je s pohvalami svojim varovancem stresal Kidd.

Dončić pa je izpostavil predvsem igro v obrambi. Spomnimo, prav Luka je bil po drugi tekmi in visokem porazu deležen precejšnjih kritik, tudi njemu gre zasluga za prilagoditev, na naslednjih dveh obračunih je vodil z zgledom na parketu. “Obramba nam je dobila ti dve zmagi, odigrali smo precej bolje kot prvi dve tekmi. Mislim, da napad ni bil težava. Smo nevarna ekipa, obramba pa ključ. Kot vedno poudarjam, ves čas verjamemo. Tudi, če imamo le še en odstotek možnosti. Ta ekipa ima posebno vez, skupaj bomo ostali v dobrem in slabem.”

Peto tekmo bo znova gostil Phoenix, obračun bo v noči na sredo ob 4. uri zjutraj po slovenskem času.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje