Luka Dončić tarča kritik

Košarka 13. Jun 202414:38 7 komentarjev
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Medtem ko Luka Dončić ne želi izobesiti bele zastave, pa se je po tretjem porazu Dallasa v finalni seriji z Bostonom (0-2) okrepil glas kritikov.

Luka Dončić je s povprečjem 29,7 točke, 9 skokov in 5 asistenc na tekmo tudi v finalu vlečni konj Dallasa. A če je bilo po porazih v Bostonu več kot očitno, da nima ustrezne podpore soigralcev, pa je bil po tretji tekmi in domačem porazu, ki ga je zaključil s šestimi osebnimi napakami, tudi sam tarča kritik. Če pustimo ob strani pregovorno negativno nastrojeni utrip družbenih omrežij, sta si duška dala predvsem televizijska analitika mreže ESPN Brian Windhorst in Stephen Smith.

Predvsem za slednjega velja, da je vse prej kot podpornik Dončićeve igre in njegove podobe v ligi NBA. Tokrat zatorej še posebej ni skoparil z ostrino. ”Luka je res dosegel 27 točk, a je vrgel tudi toliko žog,” je v svojem slogu vihravo pripovedoval Smith in Slovencu očital predvsem zadrževanje žoge, zaradi česar naj bi trpel ritem. ”Luka je senzacionalen, a to pač ni bil njegov bleščeč trenutek,” je nadaljeval. Meni, da bi moral žogo pogosteje prepustiti Irvingu, obregnil pa se je tudi ob prepogosto ubadanje s sodniškim kriterijem.

Foto: Profimedia

Na to temo je bil kritičen tudi Windhorst. Po tekmi je poudarjal, da je Dončićeva igra nesprejemljiva. ”Nič si ne dopusti dopovedati. Rotili so ga, a se še kar prereka s sodniki,” je dejal in pristavil: ”Pogledati se mora v ogledalo in se soočiti s svojimi slabostmi. Njegov obrambni učinek je bil poguben. Boston to izkorišča. Seveda, Luka je ena največjih zvezd v ligi, kar pomeni, da zanj veljajo višji standardi. S tem se bo moral soočiti in če želi postati zmagovalec, tudi kaj naučiti.”

Finalna serija se bo sicer nadaljevala v noči na soboto, ko bi Boston že lahko postal prvak. Dallas zdaj izziva tudi zgodovino. To je namreč že 157. serija v zgodovini lige NBA, ki je v sistemu štirih dobljenih tekem eni ekipi prinesla prednost z rezultatom 3-0. Doslej ni še nobeni podrejeni ekipi uspel popoln zasuk.

Še več, v skoraj dveh tretjinah (95 tekem) se je serija zaključila z rezultatom 4:0. Drugo najbolj pogosto statistična skupina je nato rezultat 4-1. Kar 46 serij (29 %) se je namreč končalo po petih tekmah. Le enajstkrat (7 %) je podrejena ekipa izsilila šesto tekmo in nato priznala poraz. V zgolj štirih primerih pa je o zmagovalcu serije odločala sedma tekma, a je po treh zaporednih porazih vedno slavilo moštvo, ki je sprva povedlo z rezultatom 3:0.

Finale lige NBA: spored tekem

Prva tekma: Boston – Dallas 107:89

Druga tekma,  Boston – Dallas 105:98

Tretja tekmaDallas – Boston 99:106

Četrta tekma, 15. junij ob 2.30 Dallas – Boston

Morebitna peta tekma, 18. junij ob 2.30 Boston – Dallas

Morebitna šesta tekma, 21. junij ob 2.30 Dallas – Boston

Morebitna sedma tekma, 24. junij ob 2.00 Boston – Dallas

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje