Luki Dončiću se ponuja velika priložnost

Košarka 3. Feb 202417:25 0 komentarjev
Luka Dončić
Foto: Profimedia

Zvezdnik Dallas Mavericks Luka Dončić se v noči na nedeljo vrača na NBA parket. V Teksasu bodo gostovali Milwaukee Bucks, proti katerim bo slovenski organizator igre nadaljeval pohod proti eni od redkih individualnih nagrad, ki mu v karieri še manjkajo. Prioriteta trenutno sicer ostaja zdravje.

Dallas se to sezono znova spopada z veliko kadrovsko krizo, ki jo povzročajo pogoste poškodbe. Od daljše odsotnosti Maxija Kleberja in Kyrieja Irvinga do težav Luke Dončića, Derecka Livelyja, Josha Greena, Derricka Jonesa in še bi lahko naštevali.

Udarna peterka Dončić, Irving, Lively, Jones in Grant Williams, ki se je izoblikovala na začetku sezone in Teksašane popeljala do izkupička 9-3, je skupaj zaigrala na zgolj 12 tekmah. Po učinku najpomembnejši trio v zasedbi Jasona Kidda – Dončić, Irving in Lively – pa je bil hkrati v kadru na 18 od 48 tekmah, medtem ko so si na teh obračunih parket delili le 269 minut.

Nič čudnega, da torej igra Dallasa močno niha in je davek terjala tudi na lestvici zahodne konference, kjer trenutno razmerje zmag in porazov (26-22) zadošča za osmo mesto. Po odličnem startu v sezono torej Mavsi beležijo celo negativni delni izid 17-19.

Luka Dončić
Dončić se vrača na parket. Foto: Guliverimage

Zaradi vseh odsotnosti se je Kiddu hitro izjalovila taktika, da bi z letošnjo sezono Dončića nekoliko razbremenil. Nasprotno, v zadnjem obdobju se je še bolj naslonil na usluge Slovenca, ki se posledično tudi sam spopada z vse večjimi težavami zaradi poškodb. Zadnjo tekmo je izpustil zaradi otečenega gležnja.

V lovu na Joela Embiida

Na drugi strani povečane minutaže je tudi večji učinek 24-letnega Ljubljančana. Od decembra dalje je Luka v povprečju na parketu preživel kar 39,2 minuti igre na tekmo in dosegel neverjetnih 37,3 točke. V tem času je vpisal 23 nastopov in jih zaradi poškodb izpustil že sedem.

Strelska eksplozija je njegovo sezonsko povprečje doseženih točk dvignila do 34,7. Pred njim je zgolj Joel Embiid, ki je pri številki 35,3. Izjemni Kamerunec je sicer v letošnji sezoni zaigral na le 34 tekmah Philadelphie od 47. Če igralec v rednem delu ne nastopi na vsaj 70 odstotkih vseh tekem (58 od 82), torej jih lahko izpusti največ 24, ob koncu sezone ne konkurira za statistične dosežke. Ena od teh je tudi naziv najboljšega strelca, ki ga je Embiid odnesel že v prejšnjih dveh sezonah. Medtem ko mora za individualne nagrade posameznik odigrati vsaj 65 od 82 tekem v sezoni.

Embiidu je v torek na tekmi proti Bojevnikom nerodno na nogo padel Jonathan Kuminga. Pregledi so razkrili poškodbo meniskusa, ki bi ga lahko za daljše obdobje oddaljila od parketa. Povsem mogoče je torej, da bo zvezdnik 76ersov letos zaradi pravil lige NBA odpadel iz boja za strelski naslov.

Tudi Luka je letos izpustil že osem tekem, a če bo vendarle zaigral na dovolj partijah, je brez dvoma prvi favorit za najboljšega strelca sezone. Trenutno je tretji na seznamu Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma), ki na tekmo doseže 31,3 točke, oziroma 3,4 manj od Slovenca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!