Dončić pred današnjo tekmo na severu Evrope z opozorilom

Košarka 2. Jul 202218:00 > 03. Jul 2022 7:15 1 komentar
srbija slovenija prenos
Luka Dončić bo osrednja zvezda tekme Slovenija-Srbija. Foto: Aleš Fevžer

V slovenskem taboru so takoj po zmagi s Hrvaško vso koncentracijo preusmerili na zadnjega nasprotnika v prvem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 - Švedski. Ker so Skandinavci na prvi tekmi v Kopru močno namučili slovenske košarkarje, ti zdaj v en glas zatrjujejo, da odhajajo na sever Evrope močno motivirani in hkrati zatrjujejo, da podcenjevanja ne bo.

Spomin na pozno jesenski obračun je še zelo svež. Takrat so Švedi, ki naj bi bili dokaj zanesljivo najslabša reprezentanca v skupini C, pošteno namučili močno favorizirano slovensko izbrano vrsto. Še sedem minut pred koncem so gostje s košem svojega najboljšega posameznika Ludviga Hakansona povedli z 72:70. Zaključek so nato vendarle bolje odigrali varovanci Aleksandra Sekuliča in slavili s 94:89.

“S Švedsko smo imeli v Kopru ogromne težave. Z borbenostjo in ekipno igro smo nato tekmo obrnili v naš prid. Gremo v Stockholm, kjer nas čaka polna dvorana. Ne vem, kakšno bo vzdušje, verjetno ne takšno, kot pri nas. So ekipa z izjemnimi strelci z razdalje. Njihovi reprezentanti igrajo v močnih tekmovanjih. Ne bo lahko,” pred nedeljskim obračunom v Hovet Areni pravi selektor Slovenije.

Tokratni dvoboj bo sicer vendarle precej drugačen. Švedi so od novembrske preizkušnje zamenjali pet košarkarjev. Najbolj se pozna odsotnost člana prve peterke, sicer člana Murcie v španski ligi ACB, Christopherja Czerapowicza, ki je Sloveniji novembra nasul 19 točk. Od petih novih obrazov velja omeniti le Denzela Anderssona, medtem ko so ostali štirje člani nižjih evropskih lig.

“Švedi ne bodo prišli z belo zastavo, tudi njihov karakter jim ne bo dovolil, da jih zlahka premagamo. Gremo tja kot favoriti, a to moramo potrditi na igrišču. To je tisto, kar se od nas pričakuje,” je dodal Sekulić, ki je od prvega medsebojnega obračuna zamenjal kar polovico od dvanajstih članov izbrane vrste, ki je močno okrepljena.

Slovenska izbrana vrsta bo v švedski prestolnici velik favorit. Foto: Aleš Fevžer

Podcenjevanja ne bo

Slovenija je namreč dodala kar štiri košarkarje, ki so bili proti Hrvaški v začetni peterki, dva od teh iz lige NBA, Luko Dončića in Gorana Dragića, ter Zorana Dragića in Mika Tobeyja. Razkorak v kvaliteti se je tako še močno povečal, dodatna potrditev moči slovenske reprezentance je tudi prepričljiva zmaga proti zelo okrepljeni izbrani vrsti Hrvaške.

Da podcenjevanja ne bo, zatrjuje prvi zvezdnik Slovenije in Dallasa, ki je proti južnim sosedom vpisal 21 točk, 10 asistenc in osem skokov. “Ne smemo nikogar podcenjevati. Tja gremo kot favoriti, a so lahko zelo nevarni, predvsem doma. Ta tekma šteje za naprej, tja moramo iti 100 odstotno motivirani.”

Z njim se strinja tudi naturalizirani Američan Mike Tobey, ki se je znova izjemno odrezal v navezi z Dončićem, hitro razvija tudi kemijo z Goranom Dragićem. “Zagotovo ti takšna zmaga da ogromno samozavesti. Že pred tekmo smo se zelo dobro zavedali njene pomembnosti. A hkrati moramo sedaj pozabiti na zmago in se osredotočiti na Švedsko. So dobra ekipa, čaka nas naporno potovanje, zato se moramo dobro pripraviti.”

Vrhunci slovenske zmage proti Hrvaški:

Visok poraz s Finsko

Švedi so na dosedanjih petih tekmah vpisali dve zmagi in tri poraze ter bodo vsaj tako motivirani kot Slovenci. Hrvaška ima namreč zmago manj, a za las boljši medsebojni izkupiček (plus ena točka na dveh tekmah), kar pomeni, da Švedski grozi izpad. V primeru zmage Slovenije, ki torej igra tudi za Hrvate, bi morali Finci slaviti na Reki, da bi tako rešili svoje sosede.

Selektor Ludwig Degernäs je proti Fincem začel s peterko Denzel Andersson, Tobias Borg, Ludvig Hakanson, Viktor Gaddefors, Simon Birgander. Poraženi so bili z 69:85, čeprav so uvodni četrtino dobili za kar deset točk (29:19). Sledilo je 20 minut igre, ko so bili povsem nadigrani, tekma pa že pred zadnjo četrtino odločena.

Ludvig Hakanson je v Kopru dosegel 21 točk in podelil kar 14 asistenc, foto: FIBA.

“Pomembno bo predvsem, da igramo našo igro. Ne smemo se oddaljiti od tega, kar počnemo najbolje – se hitro gibati po igrišču in igrati ekipno ter trdo košarko,” pred dvobojem še pravi nekdanji član Valencie, ki si po štirih letih s Katalonci išče naslednjo postajo svoje kariere. S predstavo, kakršno je pokazal proti Hrvaški, ko je vpisal 16 točk in 13 skokov.

Kapetansko je na podcenjevanje opozoril tudi Edo Murić, sicer edini član slovenske reprezentance s prvega obračuna, ki je ohranil mesto v začetni peterki. “Ne bo nam lahko. Potujemo v majhno dvorano, ki bo polna. Vroče bo. Naša naloga je, da odigramo osredotočeno. Zmaga proti Hrvaški je bila sicer fantastična. Nikakor pa nas ne sme preveč sprostiti. Ob tokratnem zboru smo dejali, da želimo dve zmagi. To pomeni, da smo šele na polovici poti. Potrebujemo še drugo.”

Kvalifikacije za SP 2023, skupina C:

6. krog:

17.00 Švedska – Slovenija (SK 1)

20.00 Hrvaška – Finska

Standings provided by SofaScore LiveScore