Boston v boju z Miamijem in vso zgodovino lige NBA

Košarka 29. Maj 202314:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Boston Celtics so na pragu vpisa v zgodovino. Le še ena zmaga proti Miamiju jih namreč loči, da postanejo prva franšiza lige NBA, ki bi napredovala po zaostanku z 0:3 v seriji. Odločilno sedmo tekmo bodo Kelti igrali na domačem parketu.

Vročico je od napredovanja v veliki finale, kjer že polnih sedem dni po metli proti LA Lakersom čaka Denver, ločila vsega desetinka sekunde. Toliko je namreč ostalo na semaforju American Airlines Arene v noči na nedeljo, ko je žoga zapustila roko Derricka Whita in ob zvoku sirene končala v obroču.

Boston Celtics so tako postali šele četrta franšiza v zgodovini lige NBA, ki je izničila zaostanek z 0:3 v seriji. Še enajst se jih je uspelo pred izpadom približati na 2:3. Statistika je sicer povsem na strani tistih, ki branijo prednost, a se letošnja serija močno razlikuje od prejšnjih treh.

Miami se bo reševal pred največjih kolapsom v zgodovini lige NBA. Vodstva 3:0 ni zapravil še nihče. Foto: Profimedia

V prid Miamiju: Še nihče ni dokončal preobrata

Prvi so se v finalu leta 1951 z 0:3 na 3:3 vrnili New York Knicks, a nato v boju za naslov izgubili odločilno sedmo tekmo proti Rochester Royals. Leta 1994 se je po velikem zaostanku v polfinalu zahodne konference vrnil Denver, a naposled priznam premoč Utahu. Zadnjič smo takšno vrnitev videli pred 20 leti, ko je v prvem krogu končnice minus treh tekem nadoknadil Portland, a kljub temu nato izpadel proti Dallasu.

V prid Bostonu: Vedno slavil domačin

Zgornji trije primeri imajo eno zelo pomembno skupno točko, prav na vseh dosedanjih sedmih tekmah je slavila domača ekipa. Prvič v zgodovini bo torej prednost domačega parketa na strani kluba, ki se je vrnil po zaostanku z 0:3 in ne moštvo, ki je zapravilo visoko prednost. Prav to bi lahko bil jeziček na tehtnici izenačenega dvoboja, ki bi Kelte vpisal v zgodovino.

Bo Boston v TD Gardnu dokončal preobrat? Foto: Profimedia

Boston je bil sicer v rednem delu sezone ekipa s četrtim najboljšim izkupičkom na domačem parketu (32-9). Uspešnejše so bile zgolj tri franšize iz Zahodne konference – Denver (34-7), Memphis (35-6) in Golden State (33-8). V končnici je zgodba nekoliko drugačna. Kelti so namreč na dosedanjih 10 tekmah v TD Gardnu vpisali 5 zmag in 5 porazov.

V drugem krogu končnice se je Boston že reševal na sedmi tekmi. Potem ko so Sixersi povedli s 3:2, so Kelti najprej šesti dvoboj serije dobili v gosteh in nato delo več kot suvereno dokončali na domačem parketu.

Izkušnje in znanje takšnih tekem torej premorejo. Še posebej, če učinek s sedmih tekem razširimo na celotno zgodovino lige NBA. Boston je namreč odigral 36 odločilnih sedmih tekem in kar 27-krat potegnil daljši konec. Dobil je že štiri zaporedne takšne serije, Miami je zadnji dve izgubil. Sicer pa ima Vročica na sedmih tekmah izkupiček 6-5.