Primož Roglič Slovenijo tudi uradno uvrstil v elitno druščino

Kolesarstvo 28. Maj 202319:00 1 komentar
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Z varnim prečkanjem ciljne črte v Rimu je Primož Roglič tudi uradno postal zmagovalec dirke po Italiji. 33-letni Zasavec, ki je do rožnate majice prišel s sobotnim fenomenalnim kronometrom od Trbiža do Svetih Višarij, je postal prvi Slovenec z zmago na tej tritedenski preizkušnji.

Kar Primožu Rogliču ni uspelo leta 2019, ko je takratni Giro po zdravstvenih težavah in smoli končal na tretjem mestu, mu je uspelo danes. Pravzaprav včeraj, ko je z izvrstno odpeljanim kronometrom kljub težavam z verigo za kar 40 sekund ugnal Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers) in izkušenemu Valižanu za 14 sekund ’slekel’ tako želeno rožnato majico.

A prav Giro 2019 je bil prelomni trenutek slovenske kolesarske zgodovine. Roglič je z uvrstitvijo na zmagovalni oder postal prvi Slovenec s stopničkami tritedenskih dirk. Dosežek je še nadgradil istega leta jeseni, ko je na dirki po Španiji zmagal, družbo na najnižji stopnički zmagovalnega odra pa mu je delal Tadej Pogačar.

Z omenjenim rojakom, trenutno številko ena na svetu, ki se je v soboto po zlomljenem zapestju vrnil na kolo, v zadnjih letih skrbita za neverjetne presežke. Roglič je slavje na Vuelti ponovil še v letih 2020 in 2021, Pogačar pa je postal dvakratni zmagovalec (2020, 2021) najprestižnejše dirke v kolesarskem svetu – Tour de France. Trojček grand tourov pa je zmagovitem nastopu Rogliča na Svetih Višarjah zdaj popoln – Slovenec je zmagal tudi na nam najbližji tritedenski dirki.

Skupaj je dvojica Roglič-Pogačar poskrbela za šest zmag na najdaljših kolesarskih dirkah, s sobotnim slavjem pa se je Slovenija vpisala v elitno druščino držav, ki so svoje tekmovalce lahko pozdravile na vrhu zmagovalnega odra tako v Italiji, Franciji kot v Španiji.

Dežela iz sončne strani Alp se je tako pridružila deseterici držav, ki jim je to uspelo. Na vrhu je prepričljivo Italija s 85 zmagami, sledita Francija (48) in Španija (48). Po številu zmag pa je Slovenija zdaj sama na osmem mestu in se le na eno zmago približala Luksemburgu, za seboj pa je pustila Nizozemsko, ZDA in Kolumbijo.

Države, ki so slavile na vseh treh grandtourih:

Italija, Francija, Španija, Belgija, Velika Britanija, Švica, ZDA, Nizozemska, Kolumbija, Irska, Slovenija

Zmage Slovencev na tritedenskih dirkah (6):

Giro d’Italia: Primož Roglič 2023

Tour de France: Tadej Pogačar 2020, 2021

Vuelta a Espana: Primož Roglič 2019, 2020, 2021