Mike Tobey v slovenski reprezentanci dobil veliko konkurenco

Košarka 19. Jun 202418:35 3 komentarji
Josh Nebo. Foto: Profimedia

Slovenska moška in ženska košarkarska reprezentanca bosta pod košem v prihodnje močnejši za dva izjemna posameznika, je sporočila Košarkarska zveza Slovenije. Slovensko državljanstvo sta prejela Josh Nebo in Jessica Shepard.

O novi naturalizaciji v moški reprezentanci se je začelo šušljati pred približno dvema mesecema, prav Josh Nebo pa je bilo eno prvih imen, ki je pricurljalo v javnost. Tudi po začetku priprav na kvalifikacije za olimpijske igre je naturalizacija ostala vroča tema pogovorov, na KZS pa se je dva tedna pred turnirjem v Pireju pokadil beli dim.

“Potem ko so pristojni organi pred dnevi izdali vsa ustrezna soglasja za izredno naturalizacijo, sta oba že podala prisego ter s tem postala slovenska državljana. Medtem ko Jessico Shepard loči še nekaj časa do prvega snidenja z novimi soigralkami, pa se bo Josh Nebo ekipi pridružil čez nekaj dni,” so ob tem sporočili z zveze.

Mike Tobey torej na letalu za Grčijo nima več zagotovljenega sedeža, temveč se bo moral zanj boriti podobno, kot se je moral že lansko poletje, ko mu je konkurenco predstavljal Jordan Morgan. Nikakršnega dvoma ni, da je Josh Nebo precej večja konkurenca in zdaj najverjetneje tudi favorit za preboj v ekipo selektorja Aleksandra Sekulića.

“Zelo sem navdušen nad to priložnostjo in čutim velik ponos, da bom lahko zaigral za slovensko reprezentanco. Veselim se reprezentančnih akcij in upam, da bomo z ekipo čim bolj uspešni. Navijačem obljubljam, da bom na vsakem treningu in tekmi dal vse od sebe in reprezentanci po najboljših močeh pomagal do dobrih rezultatov,” je ob tem povedal 26-letni Američan.

Ameriški košarkar Josh Nebo prihaja iz Houstona. Šestindvajsetletni in 207 centimetrov visoki center je bil v pravkar končani sezoni eden ključnih igralcev Maccabija iz Tel Aviva. Pred tem je v Evropi igral še za Hapoel Eilata in Žalgiris, v Maccabi pa se je preselil pred sezono 2022/2023. V času študija je v ZDA igral za univerzi Saint Francis in Texas A&M. Nebo velja za izjemno robustnega in eksplozivnega košarkarja, ki se odlično znajde na obeh straneh igrišča.

Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Shepard velika okrepitev raket

Jessica Shepard je velik košarkarski potencial kazala že na univerzah Nebraska in Notre Dame. S slednjo se je v sezoni 2018/2019 celo veselila naslova prvakinje lige NCAA. Ob zmagi 61:58 nad univerzo Mississippi je bila z devetnajstimi točkami najboljša strelka svoje ekipe. Istega leta jo je na naboru lige WNBA kot šestnajsto izbrala Minnesota. Z zelo dobro statistiko se je izkazala v sezonah leta 2022 in 2023. Pod evropskimi koši se je prvič preizkusila leta 2021 v Izraelu, v pretekli sezoni pa je odlične igre kazala v dresu Umana Reyer Venezie. Sedemindvajsetletna in kar 195 centimetrov visoka košarkarica je znana predvsem po raznovrstni igri v napadu in zelo natančnem metu.

“Hvaležna sem za ponujeno priložnost in zelo navdušena, da bom oblekla dres slovenske reprezentance. Vodstvo ekipe me je izjemno lepo sprejelo in komaj čakam, da bom spoznala vse soigralke in se z njimi podala v lov za uvrstitev na evropsko prvenstvo prihodnje leto. Lahko obljubim, da bom na igrišču pokazala vse, kar znam in si seveda želim, da bomo z reprezentanco dosegale dobre rezultate,” pa je ob novici povedala Shepard.

Spregovoril je tudi Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije: “Vladi Republike Slovenije ter vsem pristojnim ministrstvom in odborom se iskreno zahvaljujemo, da sta Josh Nebo in Jessica Shepard po hitrih postopkih prejela slovensko državljanstvo. Poleg nespornih košarkarskih kvalitet oba krasijo tudi izjemne značajske lastnosti. Verjamem, da se bosta hitro ujela s soigralci oziroma soigralkami ter dala velik doprinos slovenski košarki.”

Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje