Milwaukee znova uslišal Giannisovo grožnjo

Košarka 28. Sep 20238:53 0 komentarjev
Giannis Antetokounmpo
Foto: profimedia

Vendarle smo dočakali dolgo pričakovano menjavo Damiana Lillarda. 33-letnik bo kariero nadaljeval v Milwaukeeju. Prestop je za Buckse pomemben predvsem zaradi dejstva, da je Giannis Antetokounmpo zagrozil z odhodom, če ekipa ne bo konkurenčna.

Damian Lillard, en izmed najbolj zvestih košarkarjev v ligi NBA, je zamenjal sredino. Po enajstih letih je njegova epizoda pri Portlandu prišla h koncu, kariero bo nadaljeval v Milwaukeeju. Bucksi so na stavnicah takoj postali prvi favoriti za naslov prvaka, drugi v štirih sezonah.

Leta 2021 so namreč Giannis Antetokounmpo in soigralci v finalu lige NBA s 4:2 v zmagah premagali Phoenix. Bodo podobno uspešni tudi v prihajajoči sezoni? Vsaj nekaj dejavnikov je precej podobnih.

Glavni je gotovo ta, da je Milwaukee znova uslišal željo Giannisa Antetokounmpa.

Antetokounmpo Lillard
Antetokounmpo in Lillard na letošnji tekmi vseh zvezd. Foto: profimedia

Deja vu?

Novembra 2020, pred začetkom za Milwaukee šampionske sezone, je ekipa v svoje vrste pripeljala Jruja Holidayja. Zanj so takrat odšteli pravo bogastvo: v New Orleans so poslali Erica Bledsoeja, Georgea Hilla, tri izbore v prvem krogu nabora in še dve možnosti za menjavo izborov.

Jrue Holiday
Jrue Holiday. Foto: Profimedia

Milwaukee takrat še ni bil blizu naslovu prvaka lige NBA, Giannis pa je že drugič zapored osvojil naziv najkoristnejšega košarkarja. Grk si je želel še ekipnega, ne le individualnega uspeha. Želja se mu je kmalu uresničila, med glavnimi “krivci” pa je bil prav Grk sam.

Situacija je bila precej posebna. Spomnimo: malo pred menjavo za Holidayja je Antetokounmpo v enem izmed intervjujev na vprašanje o morebitnem podaljšanju pogodbe z Milwaukeejem odgovoril: “Ne vem, kakšen je plan. Odvisno od tega, kakšne odločitve sprejme ekipa.”

Franšiza se je odzvala in pripeljala odličnega organizatorja igre, mesec kasneje pa je Grk uradno podpisal petletno podaljšanje pogodbe, vredno kar 228 milijonov dolarjev.

Zdajšnja pogodba ga sicer z Milwaukeejem veže do poletja 2025, v naslednji sezoni pa bo Antetokounmpo že lahko podaljšal pogodbo z Milwaukeejem. 28-letnik jo je znova zakuhal poleti, ponovila se je namreč situacija iz leta 2020. “O morebitnem podaljšanju pogodbe bomo govorili naslednje poletje. Še takrat nisem prepričan. Ne bom najboljša verzija sebe, če ne bom prepričan, da smo vsi na isti strani. Da si vsi želimo znova napasti naslov prvaka, da bomo vsi žrtvovali svoj čas. Če ne, ne bom podaljšal,” je poleti jasno povedal za New York Times.

Foto: Profimedia

Vodilni pri franšizi so ga znova uslišali, prav Jrue Holiday, ki mu je pomagal osvojiti zaenkrat edini naslov prvaka, pa je tokrat “žrtev”. Seli se namreč v Portland.

Polom v končnici

Vse to je posledica velikega razočaranja v končnici pretekle sezone lige NBA. Milwaukee je veljal za enega izmed favoritov za naslov, nenazadnje so v playoffe prišli kot prvouvrščena ekipa rednega dela vzhodne konference. V prvem krogu so se Jeleni srečali z Miamijem, Vročica pa jih je šokirala. Jimmy Butler in soigralci so pometli z nasprotniki in jih ugnali s 4:0 v zmagah.

Milwaukee je vsaj deloma vrnil Miamiju in ga premagal v bitki za Lillarda. Prav Heat so bili skoraj dva meseca glavni kandidati, da v svoje vrste pripeljejo zdaj že nekdanjega člana Portlanda, čakanje pa jih je drago stalo. Ob tem Portland ni bil zadovoljen s ponudbo, ki jo je predstavil Miami, zato so svojega zvezdnika raje poslali drugam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!