Razkritje Dončića: Včasih sem igral tudi, ko nisem bil zdrav

Košarka 27. Sep 202319:39 2 komentarja
Luka Dončić
FOTO: Profimedia.

Luka Dončić je v Dallasu začel priprave na novo, že svojo šesto sezono v ligi NBA. Tradicionalno je bil prvi dan treningov odprt za sedmo silo, pred katero je stopil tudi slovenski zvezdnik. Pričakovano je moral odgovarjati tudi na stanje stegenske mišice, ki mu težave povzroča že od marca.

Luka Dončić je imel v zadnjih letih nemalo drobnih zdravstvenih težav. Od številnih zvinov gležnja, do poškodbe komolca, mnogih prask in udarnin. Trenutno je skrb vzbujajoča ponavljajoča se bolečina v stegnu, o kateri je kapetan Slovenije prvič spregovoril 8. marca letos. Ni šlo za udarec, temveč je bolečino začutil zjutraj, ko se je prebudil. Poškodba mu je preglavice povzročala tudi med letošnjim svetovnim prvenstvom.

Reprezentančni zdravnik Mark Macura je opravil pregled z magnetno resonanco. Ta ni pokazal na večjo poškodbo, a je bila slednja na sliki prvič vidna. Vest je hitro dosegla tudi ZDA, zato ni presenečenje, da je ob začetku priprav Dallas Mavericks na sezono 2023/24, vprašanje o trenutnem stanju poškodbe na novinarski konferenci prišlo že kot drugo po vrsti.

“Je bolje. Še vedno me čaka nekaj pregledov, da povsem razjasnimo, za kaj gre. Ko bom vedel, vas bom obvestil,” je odvrnil Luka, ki je sicer tik pred začetkom svetovnega prvenstva na Okinavi dejal, da bo za popolno okrevanje potrebnega še precej časa. Na srečo je po uvodnem treningu še potrdil, da na parketu ni bil oviran.

Luka Dončić
Foto: FIBA

Luka pozdravil kar sedem novih članov

Dallas je za sezono 2023/24 močno prevetril ekipo. Športni direktor Nico Harrison je zavihal rokave in od lanske zasedbe v Teksasu zadržal le osem košarkarjev. Na seznamu je ob začetku priprav sicer kar 21 igralcev, a se bo številka do začetka sezone še skrčila vsaj za tri. Po pravilih lige NBA ima namreč lahko vsaka ekipa v ekipi 15 članov in dodatno še tri na t.i. dvostranski pogodbi, gre za igralce, ki so hkrati tudi del razvojnega moštva franšize.

Mesta med petnajsterico so sicer zapolnjena, boj bo predvsem za edino preostalo odprto dvostransko pogodbo. Kdo so torej novinci? Največja okrepitev je krilni center Grant Williams, ki se je v Dallas preselil iz Bostona. Pod obročem velike upe polagajo na novinca Derecka Livelyja, ki naj bi v pripravah kakšno tekmo začel tudi v prvi peterki. Iz Sacramenta je prišel še Richaun Holmes. Na branilskih mestih sta prišleka Dante Exum in Seth Curry. Na krilu novinec Olivier-Maxence Prosper in veteran Derrick Jones.

“Mislim, da smo dobili nekaj dobrih igralcev. Mislim, da je Grant tudi dober vodja in zelo zgovoren. Morda včasih še preveč, a je odličen fant in nam bo zelo pomagal. Tudi oba novinca, odigrali smo dve partiji in sta se zelo izkazala. z Livelyjem že imava dobro kemijo. Zelo sledi, s čimer me je navdušil. Spremembe se bodo izkazale za dobre,” je glede poletnega trgovanja dejal Dončić.

Luka se po dobrih petih letih letos vrača v Madrid, kjer bo Dallas v pripravah na novo sezono zaigral proti Realu, nekdanji ekipi slovenskega superzvezdnika. Obračun je na sporedu 10. oktobra ob 19.45. Še prej bodo Mavsi v Abu Dabiju dva obračuna odigrali proti Minnesoti. Po vrnitvi iz Madrida pa se bodo doma udarili še z Detroitom. Redni del se bo za Teksašane začel v noči na četrtek, 2. novembra ob 1.30 po slovenskem času. Nasproti jim bodo stali košarkarji San Antonia z Victorjem Wembanyamo.

O čem vse je še ob začetku priprav govoril Luka Dončić?

O izboljšanju kemije na parketu:

Za zdaj je kemija dobra. Vsi novi igralci so dobri fantje. Vse se je začelo na pozitivno noto.

O tem, kaj je potrebno za napredek ekipe na obrambni strani parketa:

Enostavno moramo igrati boljšo obrambo. Velik poudarek dajemo na skok.

O tem, koliko lažje bo igrati s Kyrijem Irvingom, ker sta skupaj že od prvega dne sezone:

Seveda bo bolje. Prišel je sredi sezone, zdaj imava čas in ni treba iti takoj na tekmo. Imava celotne priprave, veliko boljša bova.

O novem pravilu proti “počivanju”, da morajo zvezdniki igrati več:

Igral sem vedno, ko sem bil zdrav. Včasih tudi, ko nisem bil. Zame to ni težava.

O pretiranem prigovarjanju sodnikom:

Že lani sem dejal, da je bilo pogosto težko. Trudim se, a včasih enostavno ni mogoče.

O tekmi v Madridu:

Veliko mi pomeni. O tej tekmi razmišljal od takrat, ko so mi povedali, da bomo igrali. Tam so me vzgojili, naučili španščine in angleščine, naučili igrati košarke. Je moj drugi dom in se veselim vrnitve.