Mladi upi slovenske košarke v Španiji pišejo zgodovino

Košarka 7. Jul 20227:41 > 9:11 1 komentar
Jan Vide, foto: FIBA

Lansko izjemno poletje za praktično vse mlajše selekcije slovenske košarkarske reprezentance letos dobiva nadaljevanje. Reprezentanca fantov do 17 let je namreč na svetovnem prvenstvu v španski Malagi že med osem najboljših, potem ko so z 69:55 ugnali Argentino. Vse tekme četrtfinala si lahko v petek pogledate ekskluzivno na Sportklubu 3!

Naj najprej osvežimo spomin na lansko poletje. Ne le, da so člani sploh prvič zaigrali na olimpijskih igrah in tam osvojili visoko četrto mesto, za fantastične izide so poskrbele tudi nižje selekcije.

Reprezentanca do 20 let je bila zlata na turnirju v Grčiji, kjer je bil najkoristnejši košarkar Gregor Glas, zdaj že članski reprezentant. Enako uspešna in neporažena je bila tudi izbrana vrsta do 18 let, ki je slavila na turnirju v Turčiji. Reprezentanca do 16 let pa je v Srbiji na petih tekmah štirikrat zmagala in enkrat izgubila, najboljši posameznik je bil član Real Madrida Jan Vide.

Prav slednja selekcija, ki ji je lani poveljeval Vide, letos talent potrjuje tudi v Španiji na svetovnem prvenstvu in tam piše zgodovino. V svojem prvem nastopu med šestnajsterico ekip sveta se je namreč uvrstila v elitno družbo najboljših osmih ekip prvenstva.

Foto: FIBA

V skupinskem delu je sicer Slovenija, ki ji z roba igrišča poveljuje Dejan Gašparin, ugnala Mali in Libanon, medtem ko je bila od naših košarkarjev boljša selekcija ZDA.

Najboljši posameznik slovenske reprezentance je znova veliki up galaktikov, ki je na dosedanjih štirih tekmah v povprečju vpisal 20,5 točke, 6,8 skoka in 3,5 asistence. Z 20 točkami je bil tudi prvi strelec v osmini finala, ko so gavči padli z 69:55 premagali Argentino.

V petkovem četrtfinalu se bodo pomerili proti Franciji. Slednji so na prvenstvu še neporaženi. V skupinskem delu so visoko premagali Srbijo, Kanado in Novo Zelandijo, v osmini finala pa so bili s kar 108:43 boljši od Japoncev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje