Na smrtni postelji: reševanje hrvaškega velikana

Košarka 18. Jun 202220:00 > 20:00
Kakšna bo usoda Cibone? Foto: ABA

Agonija Cibone se nadaljuje. Nekdanji dvakratni evropski klubski prvak je že dolgo časa na robu stečaja. Zanimivo rešitev kluba je zdaj ponudil legendarni Aco Petrović. Položaj pa utegneta sebi v prid obrniti Cedevita Olimpija in Krka.

Ko smo pred dobrim tednom spremljali odločilno tekmo finala hrvaškega prvenstva med Cibono in Zadrom, so nas mnogi poznavalci opozorili, da utegne biti to tudi zadnja tekma v zgodovini nekdaj slavnega zagrebškega kluba. Tudi Gašper Okorn, ki je v zadnjih mesecih sedel na klopi Cibone ter iz ekipe v poraznih razmerah izvlekel maksimum, nam je po tekmi potožil nad veliko negotovostjo. “Jutrišnji dan prinaša več vprašanj kot odgovorov,” je dejal slovenski strokovnjak, ki je z Zagrebčani osvojil dvojno krono in si zagotovil status v ligi ABA. Ali ga bo klub udejanjil, ostaja veliko vprašanje.

Javna skrivnost je, da dolg Cibone znaša vsaj pet milijonov evrov. Neuradno celo več. Klub trenutno nima operativnega vodstva, zaradi plačne nediscipline bodo igralci lahko odhajali brez odškodnin, za nameček pa tudi mestna politika z donedavnimi vodilnimi možmi nikakor ni našla skupnega jezika o dvorani, drugih nepremičninah in koncesiji. Čas medtem neusmiljeno teče. Da je vrag že davno odnesel šalo, opozarjajo mnogi, zdaj pa se je oglasil še legendarni Aco Petrović, sicer tudi nekdanji igralec, trener in športni direktor Cibone.

Aleksandar Aco Petrović. Foto: Aleš Fevžer

“Čustva ne morejo rešiti Cibone, denar jo lahko,” je dejal 63-letni brat pokojnega Dražena Petrovića in svojo vizijo ponudil kar preko twitterja. Predlaga sistem denarnih prispevkov vseh tistih, ki to zmorejo in jim je mar do kluba. Smer je pripravljen nakazati kar sam, in sicer naj bi njegova družina vložila 50 tisoč evrov. V akcijo vabi tudi podjetja. “10 dni. Če v tem času ne zberemo denarja, ga bodo vsi, ki bodo vlagali, dobili nazaj,” pojasnjuje Petrović, ki ta ukrep vidi kot premostitev in kupovanje časa za konkreten poslovni načrt.

Kot je pozneje pojasnil v pogovoru za Sportske novosti, je idejo ponudil, zaradi več kot 30 klicev v zadnjih 48 urah. Kot pravi, bi bil idealni vložek 10 milijonov evrov, spodnja meja sedem. “Če nam ne uspe, bomo šli skupaj na Mirogoj in dostojno pokopali Ciboni,” dodaja Aco, ki je na omenjene zagrebškem pokopališču pred 29 leti pokopal tudi brata Dražena.

Gašper Okorn. Foto: MaPa

Okorna želi Krka, roke steguje tudi Olimpija

In medtem ko se v Zagrebu sproža akcija reševanja velikana na smrtni postelji, mnogi klubi pogledujejo proti dosedanji zasedbi Cibone. Tudi slovenski. Že pred dnevi smo namignili, da se Cedevita Olimpija resno zanima za Lovro Gnjidić. Dogovor naj bi bil blizu. Druga ljubljanska želja je Roko Prkačin. Zganili pa so se tudi pri Krki. Novomeška tarča je trener Gašper Okorn. Tudi na tej ravni je bil že vzpostavljen stik a še brez dogovora.