Nekdanji prvak na smrtni postelji

Košarka 4. Okt 202315:43 1 komentar
Foto: MaPa

Pri zagrebški Ciboni, nekdanjem dvakratnem evropskem klubskem prvaku, so priznali, da se nahajajo v najbolj kritičnem položaju v zgodovini kluba. V hrvaški prestolnici po sproženem stečajnem postopku rešitev vidijo v preoblikovanjem kluba in pretvorbi dolgov v klubske delnice.

KK Zagreb je klavrno propadel. KK Cedevita se je preselila v Ljubljano. Hrvaški prestolnici tako na najvišji ravni ostaja le še KK Cibona. Ta pa se, kot smo poročali že minuli mesec, nahaja na beraški palici. Z zajetno zamudo so se “volkovi” tudi uradno odzvali na medijske zapise o stečajnem postopku. “Informacija o tem, da ima klub blokiran račun že več kot 120 dni, Finančna agencija pa je, v skladu z zakonom, predlagala uvedbo stečajnega postopka, je resnična,” so v uradnem sporočilu za javnost zapisali pri Ciboni in dodali: “Po večkratnih pogovorih z vsemi upniki se je znesek blokade medtem bistveno zmanjšal, saj je večina upnikov ravnala razumno in blokade odpravila.”

Po neuradnih informacijah naj bi dolg znašal več kot pet milijonov evrov. “Klub se že dlje časa ubada z nenehnimi blokadami računov, hkrati pa skuša zagotoviti nadaljnje nastopanje v vseh tekmovanjih. V klubu smo prepričani, da je ravno to trenutek in priložnost, da se vsi postavijo na pravo stran in klubu omogočijo, da svoje finančne težave reši na edini mogoč način. To pa je s preoblikovanjem kluba in pretvorbo dolgov v klubske delnice. Ob dogovoru z vsemi upniki lahko klub realno finančno preživi,” piše v sporočilu za javnost, v katerem vodstvo krivdo vali na predhodna vodstva.

”Klub se verjetno nahaja v najtežjem položaju v svoji bogati zgodovini, vendar je bila ta situacija po dolgem obdobju slabega vodenja neizogibna,” so zapisali pri Ciboni in ob tem omenili skupino investitorjev. Podobnih domnevnih rešiteljev je bilo v preteklosti že veliko. So pa tokrat pri Ciboni s prtom pokazali tudi na upnike, ki vztrajajo pri blokadi, obenem pa se obregnili še ob Hrvaško košarkarsko zvezo.  Slednjo so obtožili škodljivega ravnanja (izpisnice, registracija …).

Iz HKS je medtem že sledil odgovor o zavajanju. Ciboni pa medtem voda že pošteno teče v grlo.

Prvaki

Cibona je ne beraški palici že debelo desetletje. Ali celo več. Klub umira na obroke. Z njim pa umira tudi poseben del zgodovine hrvaške in evropske košarke. Gre namreč za hrvaško športno institucijo. Obenem gre za klub, v katerem sta pečat pustila tudi legendarna Dražen Petrović in Krešo Čosić. Poleg njiju pa tudi Mirko Novosel, Aco Petrović, Dario Šarić, Zoran Čutira, Danko Cvjetičanin …

Cibona je leta 1975 nastala iz dotedanje Lokomotive. V klubskih pisarnah so vitrine polne lovorik. Izstopata pokala za naslov evropskega klubskega prvaka (1985 in 1986). Cibona je še dvakrat osvojila evropski pokal (1982 in 1987)  in po enkrat ligo ABA (2014) ter pokal Radivoja Koraća (1972). Volkovi so bili trikrat jugoslovanski in kar dvajsetkrat hrvaški prvaki.

Klub je imel tudi slovenski pečat. Med drugim sta v Zagrebu kot trenerja delovala tudi Janez Drvarič in Gašper Okorn. Slednji se je lani kot zadnji trener podpisal pod dvojno krono.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje