Spopad prijateljev za prvi naslov v zgodovini (VIDEO)

Košarka 10. Sep 20235:47 1 komentar
Foto: Profimedia

Z današnjim presenetljivim finalom med Nemčijo in Srbijo se bo sklenilo 19. svetovno prvenstvo v košarki. Obračun na parketu Mall of Asia Arene v Manili se bo začel ob 14.40, v vsakem primeru pa bomo dobili novega prvega svetovnega prvaka. Finale, kakor tudi tekmo za bron med ZDA in Kanado (ob 10.30), si v neposrednem prenosu oglejte na Sportklubu.

Prvič po letu 2006, ko sta se v finalu Mundobasketa na Japonskem pomerili reprezentanci Španije in Grčije, bomo spremljali povsem evropski obračun za zlato medaljo. Petkova polfinala gledalcev nista pustila ravnodušnih. V obeh ameriško-evropskih dvobojih so za favorita veljali košarkarji z druge strani Atlantika, a doživeli hladen tuš.

Najprej je Srbija s prikazom izjemne moštvene igre in taktične dovršenosti povsem zadušila napad Kanade, ki je bil do tega trenutka najboljši na prvenstvu. Odrezali so Shaia Gilgeous-Alexandra, kar Sloveniji ni uspelo, agresivnega Dillona Brooksa pa hitro spravili v težave z osebnimi napakami. V napadu je svoje prispeval vsak, ki je stopil na parket.

Nato so Američane še bolj senzacionalno izločili Nemci, ki so v vseh pogledih odigrali zgodovinsko tekmo. Predvsem pa so dvanajsterico iz lige NBA nadigrali z njihovo vrsto košarke. Nihče v zgodovini svetovnih prvenstev še ni Američanom na nasul toliko točk (113).

Stavnice so glede tekme povsem neodločne. Večina na Nemce in Srbe ponuja celo enako kvoto, tu in tam kakšna na Nemčijo malenkost nižjo, a razlika je zanemarljiva. Gre za tekmo 50:50, za met kovanca. Zmagovalca je nemogoče napovedati.

Vrhunci dogajanja na obeh polfinalnih dvobojih

Lov na zgodovinski naslov

Srbija, ki po razpadu Jugoslavije kot samostojna država nastopa šele od leta 2007, je osvojila eno medaljo – srebrno leta 2014, ko jo je v finalu ugnala izbrana vrsta ZDA. Če bi glede števila uvrstitev na zmagovalni oder povprašali Srbe, bi sicer izstrelili številko enajst. Lastijo si namreč vse dosežke nekdanje skupne države, ki je petkrat osvojila naslov, od tega dvakrat, v letih 1998 in 2002, kot Srbija in Črna gora. Ti podatki pod okriljem Fibe seveda ne štejejo v statistiko srbske reprezentance.

Nemška košarka je zadnja leta v precejšnjem vzponu. Na EP 2017 so Nemci končali na 6. mestu, leta 2021 so na olimpijskih igrah izpadli v četrtfinalu, ko so naleteli na razigrano Slovenijo. Lani so na domačem EuroBasketu osvojili bronasto medaljo. Zdaj so se šele drugič v zgodovini prebili do polfinala svetovnega prvenstva. Leta 2002 so ob prvem preboju med najboljše štiri zasedli končno tretje mesto.

Junak Srbije in Nemčije: Svetislav Pešić

SP 2002, ki so ga gostile Združene države Amerike, je zaznamoval tudi zdajšnji selektor Srbije Svetislav Pešić. 74-letni strokovnjak iz Novega sada je bil takrat selektor Srbije in Črne gore, ki je še drugič zapored zasedla svetovni prestol. Leto prej je svojo reprezentanco popeljal do evropskega naslova. Leta 1993 je poskrbel tudi za do danes največji uspeh nemške košarke, ki je na vrh stare celine skočila na EP na domačih tleh.

Foto: Profimedia

Ključen dvoboj: Schröder – Bogdanović

Čeprav je v obeh primerih glava moč reprezentance ekipa, imajo tako Nemci kot Srbi izstopajočega košarkarja, od katerega je najbolj odvisna igra, predvsem na napadalni strani parketa. Pri Nemcih je takšen Dennis Schröder. V četrtfinalu proti Latviji so zmago izvlekli njegovi soigralci, a ga po slabi predstavi takoj po zmagi obkolili in objeli, kar kaže na veliko povezanost moštva. Vrnil jim je s fantastično igro v zaključku tekme proti ZDA. Na drugi strani je v napadu fantastičen Bogdan Bogdanović. Proti Kanadi je ritem igri dajal v prvem polčasu in nato v zaključku z atraktivnimi koši ohranjal prednost Srbije.

Največja neznanka: Kdo bo stopil iz ozadja?

Na obeh straneh je precej košarkarjev, ki lahko v vsakem trenutku eksplodirajo. Eden takšnih je bil v polfinalu proti ZDA Andreas Obst. Nekakšen nemški Klay Thompson, ki se izvrstno giblje brez žoge, je odigral tekmo življenja. Pri Srbiji je kopica podobnih košarkarjev, ki bi lahko danes presenetili. Od Alekse Avramovića, ki ta turnir presega samega sebe, do Nikole Milutinova, ki na mundialu kaže, da bi si zaslužil priložnost tudi v ligi NBA.

Komentar iz obeh taborov:

Svetislav Pešić, selektor Srbije: “Še vedno čutim, da sem del nemške košarke, o tem ni dvoma. Vedno sem vesel, ko dosegajo uspehe, prav tako še vedno živim v Nemčiji. Vesel sem, da se bomo srečali v finalu. Obe ekipi si zaslužita, da sta tukaj.”

Gordie Herbert, selektor Nemčije: “Trener Pešić je moj prijatelj. Fantastičen strokovnjak in eden najboljših trenerjev v zgodovini. Pogovarjali smo se v garderobi po tekmi, da je to sicer velika zmaga, a še nismo tam, kjer bi želeli biti. Ta skupina fantov hoče zlato medaljo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje