Sekulić: Moj mandat je končan, na potezi je KZS (VIDEO)

Aleksander Sekulić
Foto: Profimedia

Slovenski košarkarji so svoj četrti nastop na svetovnem prvenstvu sklenili z zmago nad Italijo (89:85) in tako potrdili končno 7. mesto, s čimer so izenačili dosedanjo najvišjo uvrstitev na mundialih. Po petih zmagah na osmih tekmah je črto pod nastope Slovenije potegnil selektor Aleksander Sekulić. Spregovoril je tudi o svoji prihodnosti.

Za konec Mundobasketa so želeli Slovenci prekiniti niz treh porazov, ki je prišel po štirih zaporednih zmagah na Okinavi in so jim tudi priigrale pot v Manilo. Pravi tekmovalni naboj je ugasnil v sredo, ko so jih v četrtfinalu po trdem boju izločili Kanadčani. Dan pozneje jim je za prvega od dveh dvobojev za razvrstitev od 5. do 8. mesta zmanjkalo moči.

Po porazu z Litvo so vtis popravili proti Italijanom in se tako oddolžili tudi za izjemno podporo Filipincev, ki so na vseh treh tekmah v Manili napolnili dvorano in v večini pesti stiskali prav za njih. “Res sem užival v tej tekmi in Filipinih. Hvala navijačem, ki so nas tako podpirali, da se nam je zdelo, kot bi igrali doma. Vem, da v prvi vrsti zaradi Luke, a to smo izkoristili,” se je Filipincem zahvalil selektor Slovenije Aleksander Sekulić.

Slovenija je sicer vodila večji del tekme. Največ dve minuti pred koncem tretje četrtine, ko je na semaforju pisalo 65:50 v korist slovenske izbrane vrste. Sledil je padec in popolna vrnitev zahodnih sosedov, ki so 1:04 pred koncem celo povedli. Odločilno trojko je v naslednjem napadu zadel Jakob Čebašek.

Izenačena najvišja uvrstitev na svetovnih prvenstvih

Končna bilanca Slovenije je pet zmag in trije porazi. Po vrsti so od začetka 19. svetovnega prvenstva padle reprezentance Venezuele, Gruzije, Zelenortskih otokov in Avstralije. Za slovo z Okinave je Slovence ugnala Nemčija. V Manili še Kanada in Litva. Za potrditev najvišje uvrstitve na mundialih so Slovenci še petnajstič v zgodovini porazili Italijane.

“Borili smo se vsako tekmo. 7. mesto ni slab izid, čeprav smo imeli visoke cilje. Predvsem, ko imaš v kadru Luko Dončića in okoli njega odlične fante, ki se borijo in igrajo za ekipo. Kljub vsem težavam, ki smo jih imeli že pred pripravami, med pripravami in med samim prvenstvom, se nismo pritoževali, temveč vedno iskali rešitve,” je dejal Sekulić, ki se je za doprinos zahvalil vsem svojim varovancem.

“Moj mandat je končan, na potezi je KZS”

S koncem svetovnega prvenstva se je iztekel tudi Sekulićev selektorski mandat. “Kako bo v prihodnje, ni odvisno le od mene. Na potezi je Košarkarska zveza Slovenije. Odločiti se morajo, kaj je najboljše za našo košarko in reprezentanco,” pravi edini selektor, ki je Slovenijo vodil na treh največjih tekmovanjih (SP, OI, EP). “Če bi ocenil svoje delo, bi dejal, da ni bilo rezultatskega presežka. Nismo osvojili kolajne. Želeli smo jo predvsem na lanskem EuroBasketu. Zelo blizu smo bili na olimpijskih igrah. Letos pa nam okoliščine niso bile naklonjene,” pravi trener Lokomotiva Kuban.

Ruska služba mu, kot pravi sam, omogoča nadaljnje delo v reprezentanci. “Košarka je moje življenje. Je služba. In tudi hobi. V veselje mi je biti del reprezentanci. V njej sem že od leta 2006. Z izjemo treh let sem stalno del izbrane vrste. Nikoli nisem odklonil vabila. Ko sem prejel ponudbo za selektorsko službo, nisem razmišljal niti sekundo. Če bi mi vodstvo ponudilo nov mandat, bi ga sprejel. Sem pa realen. Vem, da ni bilo rezultatskih presežkov. Ponavljam, na potezi je KZS,” žogico Mateju Erjavcu podaja Sekulič.

Predsednik KZS bo slovenskim medijem v Manili na voljo v nedeljo, ni pa skrivnost, da je prav on velik zagovornik dosedanjega selektorja.

Dončić v elitni družbi

Luka Dončić je ob debiju na svetovnih prvenstvih postavljal nove mejnike. En dan pred koncem turnirja je vodilni strelec s 27 točkami na tekmo. V slovenski reprezentanci pa je na vrhu v vseh petih glavnih statističnih kategorijah: v točkah (216), skokih (57), asistencah (49), ukradenih žogah (20) in blokadah (3). Prav tako je postal šele četrti igralec v zgodovini, ki je na enem prvenstvu presegel mejo 200 točk. Pred njim je to uspelo le še trojici Shin Dong-pa (1970), Nikos Galis (1986) in Dražen Petrović (1986).

Luka Dončić
Foto: FIBA

Luka pokazal, kako se bori za državni grb

“Pokazal je vso svojo veličino. Ne le kot igralec, temveč tudi kot oseba. Ne pozabite, da smo zdaj igrali dve tekmi, ki v rezultatskem smislu ne pomenita veliko, a sta zanj pomenili ogromno. To kaže njegovo ljubezen do košarke ter svoje države. Superzvezdnik kakršen je Luka, bi lahko rekel, da teh tekem ne želi igrati, a on je šel na vso moč in vodil ekipo. To kaže mlajšim fantom, kako je potrebno spoštovati državni grb. V čast si štejem, da sem lahko njegov trener,” se je svojemu kapetanu poklonil slovenski selektor.

Olimpijske vozovnice si Slovenija ni priborila. Tako jo prihodnje leto čakajo kvalifikacije, ki bodo zaradi neuvrstitve velesil kakršne so Španija, Grčija in Litva zelo zahtevne. Sekulić verjame, da lahko zgodbo še nadgradijo, predvsem si je za prihodnost zaželel več sreče z zdravjem svojih varovancev.

“Pokazali smo, kako moramo igrati in se odzvati na določene situacije. Verjamem, da lahko z zdravim moštom v prihodnje dosegamo še boljše izide. Vsak igralec se nam res pozna, saj nimamo na voljo 50 vrhunskih košarkarjev,” je sklenil selektor Slovenije in skupaj z Zoranom Dragićem ob koncu novinarske konference požel aplavz večinoma tujih predstavnikov sedme sile.

Selektor ob slovesu od Manile

“Imeli smo veliko težav. Začele so se že pred začetkom priprav, nadaljevale so se na tekmah in tudi na prvenstvu. Vse to je vplivalo na kakovost. A nismo negodovali. Iskali smo rešitve. Rezultat ni slab. Vsak športni in navdušenec bi seveda želel več. A poklon igralcem, ki so se borili in tako odzivali na okoliščine. Za mene so svetovni prvaki.”

“Če sem deležen kritik, s tem nimam težav. Rad se pogovorim. Ne bežim pred odgovornostjo. Ponavljam, da nismo imeli rezultatskega presežka. Se pa zanesljivo nismo osramotili. Dostojno smo zastopali slovenske barve na svetovnem prvenstvu. Nanj smo želeli potovati enotni in povezani. To je bil glavni cilj. V takšnem stanju in ob Luki Dončiću lahko vsak preseže samega sebe. Le enotno, povezani in srčni lahko konkuriramo najboljšim.”