Ameriška kampanja proti Nikoli Jokiću

Košarka 15. Mar 202320:152 komentarja
Nikola Jokić
Foto: Profimedia

Čeprav Nikola Jokić to sezono dosega zgodovinske številke in kljub manjšemu padcu forme Denver še naprej zelo zanesljivo drži vodilni položaj na lestvici zahodne konference lige NBA, se je čez lužo v zadnjem obdobju pojavilo vse več kritik, uperjenih proti srbskemu zvezdniku. Bliža se konec rednega dela in s tem glasovanje za najkoristnejšega košarkarja, debate okoli najprestižnejše individualne lovorike pa so vse bolj vroče.

Še pred nekaj tedni je veljalo skoraj enotno prepričanje, da bo Nikola Jokić letos postal šele četrti igralec v zgodovini lige NBA, ki bo naziv najkoristnejšega igralca osvojil tri leta zapovrstjo. Pred njim so se pod ta dosežek podpisali le Bill Russell (1961-1963), Wilt Chamberlain (1966-1968) in Larry Bird (1984-1986).

Danes je situacija že precej bolj negotova. Joel Embiid in Giannis Antetokounmpo sta v fantastični formi, predvsem center Philadelphie se zdi vse resnejši kandidat, ki bi lahko ogrozil vladavino srbskega orjaka, čeprav je letos znova izpustil že 13 tekem in tudi v svoji deveti sezoni v ligi ne bo dosegel mejnika 70 odigranih obračunov.

Velja omeniti, da je od leta 1968, ko je liga prešla na razpored z 82 tekmami rednega dela, le Bill Walton v sezoni 1977/78 postal MVP z manj kot 70 odigranimi tekmami, če seveda ne štejemo skrajšanih sezon.

Nikola Jokić
Nikola Jokić je letos znova briljanten, a ne za vse. Foto: Profimedia

Perkins ligo obtožil rasizma

Dodatno bi lahko na glasovanje vplivalo negativno poročanje v medijih, ki ga je te dni deležen Jokić. Sprva je za veliko prelitega črnila poskrbel nekdanji košarkar in zdaj analitik ameriškega medijskega giganta ESPN Kendrick Perkins, ki je tiste z glasovalno pravico označil za rasiste, ki preferirajo belce.

“Od leta 1990 so edini, ki so osvojili naziv MVP, a niso bili med desetimi najboljšimi strelci, Steve Nash, Nikola Jokić in Dirk Nowitzki. Kaj imajo ti trije skupnega? Le razmislite,” je v oddaji First Take dejal Perkins in tako izpadel ne le rasist, temveč je delil tudi netočne informacije, saj je v tem obdobju takšen tudi Magic Johnson. Za nameček je leta 2021 v boju za MVP zagovarjal Chrisa Paula, ki je bil tisto sezono šele 50. strelec lige.

Jokića je Perkins celo obtožil igranja za statistiko. “Ko gledam tekmo, vidim, da Jokić le asistira, njegovi soigralci pa brez oklevanja mečejo na koš. V garderobi dobro vedo, kakšno ima kdo statistiko,” je dejal prvak lige NBA iz sezone 2007/08, ki trdi, da Jokić več podaja, da bi tako imel z višjim številom asistenc večje možnosti za lovoriko.

Povprečje Jokića in Embiida v sezoni 2022/23:

Nikola Jokić (61 od 69 odigranih tekem): 24,7 točke, 11,9 skoka, 10 asistenc.

Joel Embiid (54 od 67 odigranih tekem): 33,4 točke, 10 skokov, 4,1 asistence.

Nikola Jokic Joel Embiid boj za zogo
Joel Embiid in Nikola Jokić. Foto: AP Photo/Matt Slocum via Guliver

Če lahko Perkinsa mirne vesti vržemo v kategorijo tistih, ki poskušajo po karieri ostati relevantni z namernimi kontroverznimi izjavami, drugače velja za dobro uveljavljenega novinarja Zacha Lowa, ki si sicer kruh prav tako služi pri ESPN.

Čeprav je Srba v preteklosti pogosto zagovarjal, je zadnje obdobje proti njemu izstrelil precej kritik: “Ni kaznivo biti skeptičen glede tega, kako bo obramba Nuggetsov zdržala v končnici. Jokić ne ščiti rakete. Trener Michael Malone je iznajdljiv in ga občasno v obrambi postavi na kakšnega nenevarnega krilnega košarkarja. Jokić sicer nekaj opravi z ukradenimi žogami in dobrim postavljanjem, a Denver nasprotnikom dovoli kar 71-odstoten met pri metu izpod obroča – drugi najslabši odstotek v ligi. To je vse na Jokiću.” Za dodatno olje na ogenj je poskrbel Embiid, ki je omenjeni komentar Lowa na Twitterju celo všečkal.

Slab obrambni košarkar, čeprav številke tega ne potrjujejo

Nato se je Lowe dotaknil tudi Perkinsovega mnenja, da na izbiro vpliva barva kože. “Rasno vprašanje, ki ga je izpostavil Perkins, je vredno zaslišanja. Volivci bi morali biti tisti, ki se najbolj poglobljeno sprašujejo o sebi. Lahko recitirate vse Jokićeve obrambne metrike, ki jih želite, a jaz gledam tekme. Nič boljši ni kot povprečen obrambni igralec.” Lowe se je pri metrikah navezal na napredno statistiko, ki sicer Jokića ne riše v luči slabega obrambnega košarkarja, temveč prav nasprotno Denver z njim na parketu v obrambi deluje bolje. Vsaj tako kažejo številke.

Dodatno je priznani ameriški novinar postregel še s podatkom, da je Jokić to sezono kar 45-krat igral z nogo, medtem ko je prvi zasledovalec šele pri številki 17. “S tem nam na svoj način pokaže, da se mu ne ljubi igrati obrambe. Je pametno, a to ni košarkarska akcija.”

Boj za MVP je tako znova povsem odprt. Če ga ni odprl Embiid sam, je za to poskrbela tudi medijska gonja, ki bi lahko že čez mesec dni, ko bodo izbrani novinarji izpolnjevali lističe, močno vplivala na razplet. Med novinarji z glasovalno pravico je sicer tudi Zach Lowe.

Komentari

Vaš komentar