Novo pravilo, ki bi lahko ustavilo pohod Luke Dončića

Košarka 14. Mar 202319:001 komentar
Luka Dončić
Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Bo moral Luka Dončić v prihodnosti odigrati več tekem rednega dela, če bo želel postati oz. ostati član najboljše peterke lige NBA in konkurirati za MVP naziv? Čez lužo se nadaljujejo pogajanja za novo kolektivno pogodbo med ligo NBA in sindikatom igralcev (NBPA), po zadnjih informacijah so del pogovorov tudi posebni pogoji za individualne nagrade, ki jih podeljujejo ob koncu sezone.

Pogovori med ligo NBA in sindikatom igralcev naj bi v zadnjih dneh obrodili sadove. Rok za dogovor je postavljen na 31. marec, a bi se lahko ob strinjanju obeh strani tudi še zamaknil, čeprav obstaja precejšen interes, da bi se uskladili še v mesecu marcu, je poročal The Athletic. Trenutna kolektivna pogodba se sicer izteče s koncem sezone 2023/24.

Po zadnjih podatkih naj bi bili del nove pogodbe tudi posebni pogoji pri podeljevanju individualnih nagrad, ki jih podeljujejo ob koncu posamezne sezone in se nanašajo na redni del. V zadnjem obdobju vse več težav predstavlja t.i. upravljanje obremenitev igralcev. Klubi vse pogosteje svoje ključne košarkarje na določenih tekmah načrtno odpočijejo, kar po mnenju vodstva lige slabša produkt. Številni zvezdniki tako odigrajo precej manj od 82 tekem, kolikor traja redni del sezone, tudi, če vmes ne posežejo poškodbe.

Želja vseh vpletenih je, da bi za nagrade, kot so najkoristnejši košarkar, novinec leta, obrambni košarkar leta in izbori v najboljše peterke, igralci morali zadostiti pogojem glede minimalnega števila odigranih tekem. Trenutno podobno velja le za naziv najboljšega strelca sezone, igralec mora za kvalifikacijo odigrati vsaj 58 dvobojev. Minimalno število tekem, ki bi ga uvedli za omenjene nagrade, za zdaj ostaja neznanka, saj pogajanja še potekajo. Liga naj bi sicer poskušala letvico postaviti razmeroma visoko.

“Predstavniki lige in sindikata igralcev so razpravljali o vprašanju, za katerega sta obe strani zelo motivirani pri iskanju odgovora. Da bi zvezdniki igrali na več tekmah in hkrati ostali dovolj zdravi, da bi lahko liga NBA svoje najboljše talente redno postavljala na ogled. Obe strani se strinjata glede uvedbe zadostnega števila odigranih tekem pri odločanju za največje nagrade,” je poročal Shams Charania.

Kawhi Leonard Luka Dončić
Prvi obraz (pre)pogostih načrtno izpuščenih tekem je zvezdnik Kawhi Leonard. AP Photo/Michael Ainsworth via Guliver

Bo moral Dončić odigrati več tekem?

Dejstvo je, da izbrani novinarji, ki ob koncu sezone glasujejo za dobitnike nagrad, do neke mere že zdaj upoštevajo tudi število odigranih tekem, čeprav pravilo (še) ni v veljavi. Odkar je liga NBA leta 1968 prešla na razpored z 82 tekmami rednega dela, je Bill Walton v sezoni 1977/78 edini košarkar, ki je postal MVP z manj kot 70 odigranimi tekmami, če seveda ne štejemo skrajšanih sezon.

To pomeni, da bo moral število odigranih tekem na sezono povišati tudi Luka Dončić, če bo želel v prihodnje resno računati na prestižno lovoriko. Prav tako se lahko zgodi, da bi ga pogosta odsotnost s parketa stala tudi nadaljevanja niza uvrščanja v najboljšo peterko sezone, kjer je stalnica od sezone 2019/20.

Le v svoji prvi sezoni v ligi NBA je slovenski zvezdnik presegel mejo 70 odigranih tekem, ko se je zaustavil pri številki 72. V prihodnjih letih je zaigral na 61, 66 in 65 obračunih. Letos je trenutno pri številki 57. Le, če bi do konca rednega dela odigral vse možne tekme, bi prišel do 70 nastopov.

Komentari

Vaš komentar