Novaković ob vrnitvi v Šentjur pogumno meri na finale

Košarka 29. Sep 202211:00 0 komentarjev
Damjan Novaković, foto: Aleš Fevžer

Košarkarji KK Šentjur se v sezono odpravljajo z novim starim obrazom na klopi. Še drugič se je namreč v klub vrnil stari znanec Damjan Novaković, ki je še tretjič prevzel položaj glavnega stratega. V pogovoru za Sportklub je za cilj poudaril razvijanje mladih košarkarjev, v rezultatskem smislu ne beži niti od uvrstitve v finale.

Iz Rogaške, kjer je bil neprekinjeno od leta 2013, je odšel v iskanju novih izzivov. Na mizi je imel tudi nekaj drugih ponudb, ki pa ga nisi prepričale. “Septembra sem imel namen oditi v ZDA na izobraževanje v nekaj klubov lige NCAA, nato je prišla ponudba Šentjurja, ki je bila ustrezna in sem se odločil, da se še drugič vrnem,” je o ponovnem podpisu s Šentjurčani dejal Damjan Novaković.

Tako se nadaljuje tradicija nekdanjega košarkarja iz Bosne in Hercegovine, ki ga je pot v Slovenijo zanesla že leta 1992. Skupno je kar 15 od 30 let na sončni strani Alp preživel v Rogaški Slatini, tudi preostalo polovico pa deloval na širšem lokalnem območju. Kot že omenjeno, dvakrat predtem v trenerski vlogi tudi že v Šentjurju (od leta 2005 do 2007 in nato 2008 do 2013), prav tako je dres tega kluba v dveh obdobjih nosil še kot igralec, skupno sedem sezon.

Damjan Novaković je Rogaško zapustil po devetih letih. Foto: Uroš Skaza.

Ekipa je razmeroma nova in tudi precej mlada. Med izkušenejšimi Slovenci sta Daniel Vujasinović in Nejc Zupan, pomemben za ohranjanje miru v garderobi bo kar 39-letni Ivan Držić, z druge strani Atlantika sta se priključila še Američan Tavian Dunn-Martin in Kanadčan Jabari Craig. Kar devet od 15 članov moštva je bilo rojenih leta 2000 ali pozneje.

Šentjur pogreša dobre izide

“Klub je potreben dobrih rezultatov. Letos je spremenjen format tekmovanja, vedno sem si želel največ, zato tudi letos ciljam na finale. Nekdo mi bo rekel, da sem neumen, a jaz si postavim visoke cilje, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Vsekakor pa si želimo v četrtfinale, torej v končnico,” je pred prvim krogom lige Nova KBM, 1. oktobra se bo Šentjur pomeril z Zlatorogom, dejal 55-letni strokovnjak.

Dodatno je izrazil še upanje, da v končnico ne bi šli s sedmega mesta po rednem delu, saj bi se s tem v četrtfinalu pomerili s Cedevita Olimpijo, ki je po proračunu in kakovosti kadra nekaj razredov nad vsemi ostalimi klubi v Sloveniji. Zmaji se bodo sicer državnemu prvenstvu priključili šele v končnici kot prvi nosilci, a bodo vse do finala brez prednosti domačega parketa.

Spomnimo, Šentjur je leta 2015 osvojil tudi državni naslov, v finalu pa je ugnal prav lokalnega tekmeca in Rogaške, kjer je takrat na klopi že sedel Damjan Novaković.

Damjan Novaković, trener KK Rogaška.

Proračuni vse manjši

Za razliko od Ljubljančanov, ki so s prihodom Cedevite klub ne le stabilizirali, temveč ga finančno tudi močno okrepili, je v preostalih klubih zgodba nasprotna. “Klubi se gibljejo v smeri zmanjševanja proračunov. Ne moremo se primerjati niti z denarjem, ki ga imajo na voljo na Madžarskem in v Romuniji. Olimpija je seveda daleč pred vsemi. Krka še ima korekten proračun, tudi Helios in Šenčur, ostali so verjetno na nižjem,” je glede razvoja slovenske klubske košarke dejal Damjanović.

Njegova glavna motivacija ostaja dober rezultat. Rogaška se je od leta 2013 do 2021 vedno uvrstila v ligo za prvaka, dvakrat zaigrala tudi v finalu in postala sinonim za konstantnost. V Šentjurju v novi sezoni poleg rezultata izziv predstavlja še delo z mladimi: “Fantje imajo potencial, treba je z njimi delati, iti skozi napake in težave na začetku, po novem letu pa upam, da bo prišla serija zmag in tudi rezultat.”

Liga Nova KBM, 1. krog:

30. september:
20:00 Helios Suns – Hopsi Polzela (SK)

1. oktober:
13:00 Krka – Rogaška
18:30 LTH Castings – Ilirija
19:00 Šentjur – Zlatorog Laško

3. oktober:
18:00 GDD Šenčur – Terme Olimia Podčetrtek (SK)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!