Ovacije za Duleta, ki igra podaljšek boja za življenje

Košarka 29. Jan 202318:108 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Tekma 17. kroga lige ABA med Cedevito Olimpijo in Budućnostjo (visoko zmago so slavili Črnogorci - 80:58) je bila tokrat v Stožicah drugotnega pomena. Osrednje dejanje košarkarskega popoldneva v osrednji ljubljanski dvorani je bila namreč upokojitev dresa legendarnega kapetana zmajev Dušana Hauptmana, ki medtem četrt stoletja po koncu kariere igra najpomembnejšo tekmo v svojem življenju.

“Dušan Hauptman, Dušan Hauptman! Dule, legenda! Dule trica,” je odmevalo v Stožicah. Tudi iz grl tistih, ki so rojeni po tem, ko je legendarni košarkar dvignil pokal za naslov zmagovalca evropskega pokala, kot kapetan Olimpijo popeljal na zaključni evroligaški turnir v Rim ali pa z zanj značilnim elegantnim metom iz skoka neumorno polnil tekmečev koš. Prvič je bil Dule, sicer junak iz kultnega Tivolija, tovrstnih ovacij deležen v Stožicah, saj je poslovilno tekmo odigral leta 1998, dvanajst let pred odprtjem nova največje športne dvorane v državi. Iz bržčas zadnjič, saj se je pred leti povsem umaknil iz košarke.

Video: upokojitev dresa

Priložnost za aplavz in skandiranje košarkarju, ki je, skupaj s trenersko službo, v Olimpiji preživel dobri dve desetletji, je bila kar pravšnja. Pri Cedeviti Olimpiji so namreč upokojili njegov dres. Številka 10 s priimkom Hauptman zdaj visi visoko pod stropom dvorane v Stožicah. Ob tej priložnosti je bil zeleni ring prvič po daljšem času lepo popolnjen, na tribune se je po večletni odsotnosti le za to priložnost vrnila tudi navijaška skupina Green Dragons.

“Še naprej podpirajte Olimpijo,” je navijačem sporočil Hauptman. Foto: Aleš Fevžer

Legendarnemu košarkarju so se s prihodom poklonili tudi mnogi nekdanji soigralci, trenerji in košarkarski prijatelji (Janez Drvarič, Zmago Sagadin, Jure Zdovc, Boris Gorenc, Peter Vilfan, DeAnthony Langston, Slavko Kotnik, Primož Brezec, Lojze Šiško, Veljko Petranović, Jaka Daneu, Marijo Kraljević, Pavle Polanec, Primož Bačar, Walter Jeklin, Rado Lorbek, Roman Hrovat, Bojan Brodnik, Vlado Mičunović, Ivica Jurković, Nebojša Razić, Zoran Golc, Klemen Zaletel …).

“To mi veliko pomeni. Predvsem v teh časih, ko imam težave. Olimpija je zakon, Ljubljana je zakon. Kot tudi moja domača Litija,” je vidno ganjen dejal DH10 in pojasnil, kako je prišel do kultne številke. “Splet okoliščin. Številko je nosil Vinko Jelovac, legenda jugoslovanske košarke. Številko sem prejel iz njegovih rok. Nisem je izpustil. Lepa številka,” je povedal med polčasom tekme Cedevita Olimpija-Budućnost. Ta se je sicer končala z visoko zmago Črnogorcev.

Foto: Aleš Fevžer

Legenda

Hauptman, znan predvsem kot odličen strelec z razdalje, je praktično svojo celotno kariero preživel v dresu ljubljanske Olimpije. V slovensko prestolnico se je iz Celja preselil leta 1982, barve ljubljanskega kluba pa je branil vse do leta 1998. V tem obdobju je osvojil sedem naslovov slovenskega državnega prvaka, šest naslovov slovenskega pokalnega prvaka ter dva naslova prvaka jugoslovanske druge državne lige. Bil je tudi član prve slovenske reprezentance.

Foto: Aleš Fevžer

Največji uspeh v dresu Smelta Olimpije je doživel leta 1994, ko je ljubljanski kolektiv v Lozani osvojil naslov prvaka evropskih pokalnih zmagovalcev. Hauptman je v sezoni 1993/94 na 14 tekmah v tekmovanju v povprečju dosegal 20,5 točke na tekmo in bil najboljši strelec ljubljanskega kolektiva. V velikem finalu s Taugresom je dosegel kar 27 točk in bil skupaj z Romanom Horvatom najbolj zaslužen za veliko slavje v Švici. Kot kapetan je nato tudi dvignil pokal. Tri leta pozneje je bil “Dule” tudi kapetan Olimpija ob osvojenem tretjem mestu zaključnega evroligaškega turnirja v Rimu.

“Olimpija je bila takrat košarkarska in organizacijska svetinja. V Ljubljano bi prišel tudi peš. No, prišel sem z vlakom. Nisem pa si predstavljal, da bom nato kot igralec in funkcionar zdržal toliko časa. Še sam sebi se čudim,” pravi zmaj, ki je po koncu igralce kariere v Olimpiji še pet let delal kot športni direktor in trener ekip mlajših starostnih kategorij.

Foto: Aleš Fevžer

Podaljšek. Za življenje

Čustva so bila tokrat še toliko bolj izrazita zaradi zahtevnih življenjskih okoliščin, v katerih se je znašel nekdanji reprezentant in tokratni junak popoldneva. Kot je ta mesec v odmevnem intervjuju za naš medij pojasnil Hauptman, se že dve leti bori z neozdravljivo boleznijo. “Ne spominjam se, da bi bil kdaj bolan. Ali poškodovan. Več kot 60 let. Nato pa me je udarilo. Prejel sem hudo diagnozo. Zares hudo. Že dve leti bijem bitko. Pomaga mi uradna medicina. Stojim. Držim se pokonci. Se pa zavedam, da gre za neozdravljivo bolezen. Življenje podaljšujem. To je vse, kar lahko počnem. Ni preprosto,” o raku trebušne slinavke pripoveduje 62-letni Dule.

V Stožicah se je tokrat zbralo 5.000 gledalcev. Foto: Aleš Fevžer

Ob čestitkah, priložnostnih darilih in simboličnem poklonu (košarkarji so tokrat na ogrevanju nosili majice Smelt Olimpija s številko 10) je bil Hauptman zato deležen tudi številnih spodbudnih besed. Na lep način jih je pred dnevi povzel Janez Drvarič, trener, ki je pravzaprav kriv, da se je tedaj obetavni litijski košarkar iz Celja preselil v Ljubljano. “Ko sva govorila, je poudaril, da igra podaljške. Rekel sem: ‘Dule, košarka ima neomejeno število podaljškov. To ni nogomet ali rokomet, kjer se nato streljajo najstrožje kazni.’ Zato vsi zanj držimo pesti. Poznamo ga kot velikega borca, kar je dokazal že na igrišču. Glede na njegov karakter, verjamem, da bo nadaljeval podaljške in se boril naprej,” je dejal Drvarič.

Janez Drvarič in Slavko Kotnik ob Hauptmanu. Foto: Aleš Fevžer

Daneu, Haptman, Milič

Osnovna ideja tovrstnih slovesnih dogodkov, s katerimi klubi krepijo identiteto in poveličujejo lastno zgodovino, je tudi pri Cedeviti Olimpiji dokončna upokojitev številke, kar pomeni, da v prihodnje košarkarji ne bodo nosili desetice. Pod stropom dvorane v Stožicah tako že visita dve številki. 13 – Ivo Daneu in 12 – Marko Milič. Prvo so Ljubljančani upokojili že leta 2007, tedaj še v veliki tivolski dvorani. Dres so nato prenesli v Stožice. Tam se mu je pred sedmimi leti priključila še Miličeva dvanajstica.

Prvi je bil časti dviga dresa leta 2007 deležen Ivo Daneu. Foto: Aleš Fevžer
Dres Marka Miliča so v Stožicah upokojili leta 2015. Foto: Aleš Fevžer

Vseeno se je težko znebiti občutka, da so se pri Olimpiji koncepta upokojevanja lotili dokaj stihijsko. Razlogov je bržčas več. Od dejstva, da se je po prvi upokojitvi zamenjala celotna klubska struktura, preko koronavirusa, ki je ohromil javna dogajanja, in vse do golega dejstva, da jasnega načrta že na samem začetku ni bilo. Kljub vsemu gre pričakovati, da bodo pri slovenskih prvakih v prihodnosti “zapolnili” določene vrzeli in se poklonili še kakšni legendi. O imenih odgovorni ne želijo govoriti, a lahko sklepamo, da bodo na svoj račun prišli tudi Vinko Jelovac, Peter Vilfan, Jure Zdovc

Komentari

Vaš komentar