Perryja v Ljubljani greje slovenska ljubezen do košarke

Košarka 4. Maj 202113:02 > 13:06
Kendrick Perry, Olimpija
Kendrick Perry je bil izbran v drugo peterko Lige ABA (Foto: KK Cedevita Olimpija)

V Cedeviti Olimpiji so pred sezono sprejeli odlično odločitev, ko so se pri iskanju prvega organizatorja igre ozrli v Beograd. V Megi jim je v oči padel Kendrick Perry, ki v Ljubljano ni prinesel le kvalitete na parketu, temveč gre tudi za visoko motiviranega in profesionalnega košarkarja, ki je s svojim pristopom do dela tudi zgled ostalim članom moštva. Pred končnico prve slovenske košarkarske lige je svoje vtise strnil v pogovoru za Sportklub.

28-letni in 183 centimetrov visoki Kendrick Perry je v Evropi od leta 2015. Na staro celino se je preselil po enoletnem nastopanju v avstralskem prvenstvu, sicer pa se je Američan košarkarsko izobrazil na univerzi Youngstown State.

Za njegovo košarkarsko pot lahko rečemo, da je ves čas v vzponu. Potem ko leta 2014 ni bil izbran na naboru lige NBA in tudi z igrami v poletni ligi ni prepričal katerega od 30 športnih direktorjev najmočnejše lige na svetu, se je s trebuhom za kruhom odpravil po svetu. Počasi je napredovala njegova igra in se s tem tudi prebijal v vse boljše klube. Od Sydneyja do Madžarske (Körmend in Szolnoki), Makedonije (Karpoš Sokoli), Rusije (Nizhny Novgorod), Francije (Metropolitans) in Srbije vse do Ljubljane, kjer je tudi prvič nastopal v katerem od največjih evropskih tekmovanj – EuroCupu.

V karieri je osvojil le tri lovorike. Leta 2016 je postal madžarski prvak, leto pozneje je osvojil makedonski pokal, na začetku letošnje sezone z Olimpijo še slovenski superpokal, ki mu zdaj želi dodati še državni in pokalni naslov.

Za vami so težki tedni. Večji del sezone ste igrali odlično, a nato v le dveh tekmah končali z nastopi tako v Ligi ABA, kot tudi EuroCupu. Kako težko je bilo to sprejeti?

Zelo težko je bilo. Narediš vse, da se postaviš v dober položaj za uspeh. V EuroCupu smo ciljali na četrtfinale, v Ligi ABA na končnico, a žal nas je proti koncu pričakal brutalen razpored tekem. Nesrečna posledica celotne sezone, ki jo kroji koronavirus, tekme se prestavljajo, a če gledam širšo sliko, smo se trdo borili in sem ponosen na napredek, ki smo ga pokazali. Še vedno nas čaka nekaj dela. Ko se imaš priložnost boriti za lovorike, je to nekaj posebnega in tega ne smemo jemati za samoumevno.

Kendrick Perry, Olimpija
Kendrick Perry na tekmi proti Megi, ko je Olimpija kljub zmagi končala brez uvrstitve v končnico Lige ABA.

Nekateri so vam oporekali pomanjkanje psihološke trdnosti, a športni direktor Sani Bečirović je krivca našel prav v spremenjenem razporedu, zaradi vseh težav z virusom COVID-19. Kakšno je vaše mnenje?

Imeli smo veliko primerov, ko smo na dan tekme prejeli sporočilo, da tekma odpade, ker je prišlo v nasprotni ali naši ekipi do pozitivnega testa. V psihološkem smislu to vpliva nate, čeprav se trudiš, da ti ne bi prišlo do živega. A vsi smo ljudje, zato to terja davek. Z razporedom nato res nismo imeli sreče, a ne bi rekel, da nam je na ključnih tekmah zmanjkalo psihološke trdnosti. Fantje so bili popolnoma osredotočeni.

Kako velik vpliv sta imela nesrečna poraza v EuroCupu proti Virtusu v Bologni in nato v Ligi ABA še v Beogradu proti Crveni zvezdi? V Beogradu ste celo imeli napad za zmago.

Bologna je ekipa z ogromno talenta, zato je bil ta poraz še bolj boleč, ker smo čutili, da smo storili dovolj za zmago. V zaključku smo si privoščili preveč napak, kar je ekipa s toliko znanja in izkušenj izkoristila. Zmaga nam je spolzela iz rok. V Beogradu je šlo za zelo kontroverzen konec tekme. Lahko bi gledali le posnetek zadnje akcije, a napake smo naredili že prej, zaradi katerih smo se sploh znašli v takšnem položaju. Ne smemo iskati izgovorov. Zdelo se nam je, da smo odigrali dobro tekmo, ko izgubiš v takšnem okolju in na takšen način, te poraz seveda nekoliko potre. Svoje mnenje o zadnji akciji sem delil že na družbenem omrežju.

Prevod objave: Naj vam narišem sliko. Očitno so se zadnjih 30 sekund tekme kamere v “čudnih okoliščiah” ugasnile. Zadnja posest žoge, brez osebne napake ob mojem prodoru, temveč sem jo po koncu akcije dobil jaz. Sovražim, ko sodniki diktirajo tekmo …

Ste se po zahteven razporedu, ko ste v 19 dneh odigrali kar devet tekem, uspeli vsaj malce spočiti in regenerirati za končnico državnega prvenstva?

Dobili smo nekaj odmora, da zbistrimo misli. V nedeljo smo na treningu že naredili načrt, da se osredotočimo na zadnji mesec sezone. V igri je naslov prvaka, dokler je temu tako, moraš biti z glavo pri stvari. Sezona gre proti koncu, že vonjaš dom in dopust, a treba je ostati z mislimi pri cilju. Ko se čez več let ozreš nazaj na kariero, ne sme biti prisotnega obžalovanja, da si iz rok izpustil kakšno lovoriko, ker nisi do konca odigral na polno.

Kakšna je vaša izkušnja s slovensko ligo? Do zdaj ste v prvenstvu odigrali le štiri tekme, kakšen je vaš prvi vtis?

Gre za izenačeno ligo. Smo glavni favoriti, zato vemo, da bodo proti nam vsi vedno dali maksimum. Ko te čaka takšen nasprotnik, se ne smeš sprostiti. Na kar lahko vplivamo je naš odnos, pripravo na tekme, mentaliteto in pripravljenost na boj vseh 40 minut.

Kendrick Perry, Olimpija
Perry ob zmagi v Rogaški Slatini (Foto: KK Cedevita Olimpija)

Kako v tem razmišljanju poenotiti ekipo, da ste vsi na isti strani?

Gre za komunikacijo. Tukaj smo, sezone še ni konec, še vedno lahko nekaj dosežemo. Nesrečo smo izpadli iz lige ABA in EuroCupa, čeprav nas je to zabolelo, nas še čaka delo.

Kaj je bil za vas najsvetlejši trenutek dosedanjega dela sezone?

Naš uspeh v EuroCupu, da smo se uvrstili med 16 najboljših. Tudi zmaga v superpokalu, ko se je pred tem grdo poškodoval Mangok Mathiang. Šlo je za hud udarec za ekipo in odzvali smo se z zmago in lovoriko. Tudi potovanja na gostujoče tekme, druženje s fanti. Žal zaradi vseh omejitev nisem uspel raziskati Ljubljane, kolikor bi si želel, s soigralci smo si bili v teh časih v zares veliko oporo.

Kendrick Perry, Olimpija
Kendrick Perry je v EuroCupu v povprečju dosegal 16,1 točke in 6,1 podaje na tekmo (Guliverimage)

Ste si kljub temu uspeli ustvariti kakšen vtis o Sloveniji in Ljubljani?

Dobil sem ga ob prihodu. Prišel sem že avgusta, omejitve so se začele oktobra. Tako sem imel celoten september na voljo, da sem obiskoval različne restavracije in se sprehajal skozi center. Zdaj, ko se tudi vreme popravlja vidim, da se država znova odpira. Upam, da mi uspe pred koncem sezone še malce raziskovati. Že ob podpisu za Olimpijo sem v ZDA sicer napravil manjšo raziskavo, poiskal kraje vredne obiska in kaj vse bi lahko počel.

Vas je kaj presenetilo?

Niti ne, ker sem si že prej na Youtubu in povsod drugod pogledal vse, kar lahko najdeš o mestu (smeh). Tako sem si dobro predstavljal, kam prihajam.

Ob podpisu pogodbe je Jurica Golemac dejal, da ste košarkar z dobro osebnostjo, ki iz dneva v dan napreduje.

Hvaležen sem, da imam tako dolgo kariero. Želja je, da dosežem dvomestno število odigranih sezon, trenutno sem v sedmi. Vse sprejemam kot učenje in nabiranje izkušenj, analiziram šibkosti in prednosti, po sezoni nato delam na pomanjkljivostih. Srečo imam, da lahko košarko igram na visokem nivoju. Da iz leta v leto napredujem me navdaja s ponosom, veselim se, kaj prinaša prihodnost.

Kendrick Perry, Jaka Blažič, Olimpija
Kendrick Perry zelo ceni košarkarski talent Jake Blažiča

Ste občutili manijo, ki jo je v Sloveniji povzročil Luka Dončić? Zaradi njega je Liga NBA v Sloveniji zelo popularna.

Zagotovo! Lahko vam priznam, da sem ga gledal, ko je bil še v Real Madridu in sem vedel, da bo zelo dober v ligi NBA, a nisem imel pojma, da bo postal takšen superzvezdnik in to že pri tako mladih letih. Tudi zaradi razlike v slogu med evropsko in ameriško košarko. Brez težav se je prilagodil, na vseh nivojih igre je vrhunski. S tem je vplival na več zadev. V svet je poslal sporočilo, da ima Slovenija izjemne košarkarje, znotraj Slovenije pa je spodbudil mlade, ki imajo v Luki dokaz, kako visoko lahko posežejo. Ne le v Luki, tudi v Goranu Dragiću. Odkar sem tukaj sem videl, da je košarka zelo pomemben šport. Ogreje mi srce, da lahko kot košarkar, kot nekdo, ki se s tem športom ukvarja že vse življenje, potujem in živim v mestih, kjer delijo mojo ljubezen do košarke. Zato potrebuješ Luko, Gorana in tudi igralce kot je Jaka Blažič, ki ni dobil priložnosti v ligi NBA, a v Evropi igra na zelo visokem nivoju, kar ljudje spoštujejo in občudujejo.

Hvala za pogovor in srečno v končnici!

Hvala. Imamo še pokal, v igri sta dve lovoriki, osvojiti moramo obe!

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje