Po šoku znova pogled proti vrhu

Košarka 25. Jul 202311:03 0 komentarjev
Jaka Blažič. Foto: Aleš Fevžer

Po ponesrečeni klubski sezoni Jaka Blažič z nestrpnostjo pričakuje niz reprezentančnih pripravljalnih tekem. Deloma tudi z mislijo na zapravljeno priložnost za EuroBasketu 2022.

Še zdaleč ni novinec v izbrani vrsti. Navsezadnje prav letos obeležuje desetletje v članski reprezentanci. Vseeno je za Jako Blažiča tokratno reprezentančno poletje drugačno. Vanj se je podal po povsem ponesrečeni sezoni v Turčiji, posledično z nekoliko načeto igralno samozavestjo, po drugi strani pa lačen igre in dokazovanja. Ob tem ne skriva, da na simbolični ravni še vedno čuti posledice poljske četrtfinalne klofute, ki je razblinila sanje o slovenski kolajni na EuroBasketu 2022.

“Ni bilo lepo. Vsi smo pričakovali drugačen razplet. To je bil za nas šok. In obenem motivacija za letošnjo akcijo. Uvodni teden priprav je pokazal, da smo prišli s pravo miselnostjo. Na treningih dajemo vse. Le tako bodo prišli tudi rezultati,” razmišlja Blažič, ki je zaradi zdravstvenih težav izpustil zadnji kvalifikacijski okni, zato je ob tokratnem zboru lahko s selektorjem Aleksandrom Sekulićem spregovoril tudi o lanski slabi izkušnji.

“Verjamem, da je že vsak od nas sam pri sebi razčistil. Tudi po pogovoru s selektorjem smo se učvrstili v prepričanju, da lani ni bilo tako, kot smo si želeli. Zdaj smo vsi osredotočeni le na reprezentanco in delo, ki ga moramo opraviti. Iskreno mislim, da je letos pristop drugačen. Smo izolirani, osredotočenost je prava. In to je edini način, kako se spopasti s prihajajočimi izzivi,” pravi blejski Ljubljančan.

Ob tem se strinja, da se bo reprezentančna dinamika spremenila, ko se bosta ekipi v petek pridružila še Luka Dončić in Vlatko Čančar. Še pred tem pa ostale čaka tudi prva pripravljalna tekma. Nocoj ob 20.30 se bo Slovenija v Celju pomerila s Kitajsko (prenos na SK). “Potrebujem pripravljalne tekme. Tudi sebi moram dokazati, da lahko igram na najvišji ravni. To vpliva tudi na samozavest. Po drugi strani pa sem minulo sezono znal obrniti sebi v prid. Okreval sem po poškodbi hrbta, se odpočil in se dobro pripravil na nadaljnja poglavja v karieri. Čutim svežino in zagnanost,” poudarja Blažič.

Jaka Blažič. Foto: Fiba

Po slabi sezoni v Turčiji je pred kratkim podpisal pogodbo s Cedevito Olimpijo. A o slednji bo razmišljal septembra. Upa, da po reprezentančnem uspehu. “Cilji so visoki. Kot vedno. Borili se bomo za najvišja mesta. Osredotočeni moramo biti nase. Nato pa – od tekme do tekme,” pravi 33-letni reprezentant, ki se dobro zaveda, da se bo ob upokojitvi Gorana Dragića tokrat zelo poznala odsotnost poškodovanega Eda Murića. “Vemo, kaj je dal reprezentanci Gogi. On je legenda slovenske košarke. Po drugi strani je bil Edo Murić na terenu borec, ki je znal v ključnih trenutkih zaustaviti tudi centre, obenem pa je veliko delo opravil tudi v garderobi. A imamo nove mlade fante. Poskušali bomo nadoknaditi manko.”

Pripravljalne tekme – v živo na Sportklubu

Torek, 25. julij 2023, Celje 
20.30 Slovenija – Kitajska

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
20.30 Slovenija – Grčija

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
18.00 Slovenija – Hrvaška

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
21.30 Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
20.00 ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
8.00 Japonska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!