V pričakovanju prve tekme in dvojca iz lige NBA

Košarka 23. Jul 202315:07 1 komentar

Slovenski košarkarji v Celju zaključujejo prvi teden priprav na četrti nastop na svetovnem prvenstvu (25. 8. – 10. 9.). Že v torek jih čaka prva pripravljalna tekma, nekaj dni zatem pa se bosta izbrancem selektorja Aleksandra Sekulića priključili še Luka Dončić in Vlatko Čančar.

“Vse poteka po načrtih. Prvi in drugi dan sta bila malce uvajalna, da smo ujeli delovno temperaturo. Zdaj že delamo na taktiki v napadu in obrambnih principih. Pred vrati so tudi prve tekme. Smo na pravi poti,” je prvi teden treningov, na katerem sodeluje 16 košarkarjev, povzel eden najbolj stabilnih reprezentantov Jaka Blažič.

Monotonost treningov bodo Slovenci v torek razbili s prvo pripravljalno tekmo. V Zlatorogu, kjer opravljajo treninge, se bodo namreč ob 20.30 pomerili z izbrano vrsto Kitajske, ki jo vodi nesporna legenda srbske košarke Aleksandar Đorđević.

Še boj kot tekma s Kitajci, ki si jo boste v neposrednem televizijskem prenosu lahko ogledali na Sportklubu,  pa bo reprezentančno dinamiko v petek spremenil prihod obeh “zamudnikov”. Pri Košarkarski zvezi Slovenije zdaj namreč že razpolagajo z uradno zeleno lučjo za priključitev Luke Dončića in Vlatka Čančarja. “Ta teden smo s strani Fibe in lige NBA prejeli dovoljenje, da lahko oba zaigrata za Slovenijo. Na prvem treningu ju v Ljubljani že pričakujemo v petek,” pojasnjuje direktor reprezentance Matej Likar.

“Luka in Vlatko sta ključna igralca. Nosila bosta to reprezentanco. Z njunim prihodom se bo seveda marsikaj spremenilo. Tvorila bosta ogrodje. Ostali bomo pomagali. Vsak mora vedeti, kaj je njegova naloga. Selektor je to dal vsem jasno vedeti že pred začetkom priprav. Na to smo pripravljeni. In le tako bomo lahko prišli do želenega rezultata,” razmišlja Blažič.

Vlatko Čančar in Luka Dončić že v petek znova v reprezentanci. Foto: Profimedia

Kar deset dni po Dončiću in Čančarju pa naj bi se reprezentanci priključil še novopečeni član Crvene zvezde Mike Tobey, ki je slovenske barve branil na olimpijskih igrah 2021 in EuroBasketu 2022. Tokrat brez zagotovljenega mesta v reprezentanci. Še več, Jordan Morgan je v Ljubljano pripotoval že dva tedna pred reprezentančnim zborom in se pripravljal z delom štaba in kondicijskim trenerjem Anžetom Mačkom. Del skupnih priprav pa je od prvega treninga. To je še podkrepilo govorice iz košarkarskih kuloarjev, po katerih naj bi na Japonsko naposled potoval prav Morgan.

“Iskreno, prav veliko ne razmišljam o tem, da sva na seznamu dva Američana. Odzval sem se vabilu. Delam. Na srečo nisem tisti, ki bo na koncu sprejel odločitev. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Sem tekmovalen. To je v moji naravi. Ne skrivam pa, da bi mi zelo veliko pomenilo, da bi lahko zaigral na svetovnem prvenstvu,” o navideznem ameriškem boju za mesto naturaliziranega igralca razmišlja. Ob konkretnem vprašanju, kakšen je bil njegov pogovor s selektorjem na temo mesta v reprezentanci, pa je odvrnil: “Pogovarjala sva se. To je vse, kar vam trenutno lahko povem.”

Spomnimo, slovenska reprezentanca se bo po torkovi tekmi v Celju preselila v slovensko prestolnico. Tam jo po tednu treningov v Telemachovem spektaklu čaka pripravljalna tekma z Grčijo (2. 8.). Dva dni zatem bodo Dončić in druščina Grkom vrnili obisk v Atenah. Že 8. avgusta se bodo na tekmi proti Hrvaški še enkrat predstavili slovenskemu občinstvu. Sledi pot na močan mednarodni turnir v Malago, kjer Sekuličevo četo čakata tekmi s Španijo in ZDA. Že 15. avgusta pa bo reprezentanca poletela proti Japonski. Na poti na Okinavo se bo ustavila še v Tokiu in tam z gostitelji odigrala zadnjo tekmo pred SP.

Pripravljalne tekme – v živo na Sportklubu

Torek, 25. julij 2023, Celje 
20.30 Slovenija – Kitajska

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
20.30 Slovenija – Grčija

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
18.00 Slovenija – Hrvaška

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
21.30 Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
20.00 ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
8.00 Japonska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje