Po zmagi nad Slovenci polfinale, zdaj še domače prvenstvo

Eurobasket 2022 17. Sep 202219:02 0 komentarjev
španija francija nemčija poljska eurobasket košarka polfinale
Foto: FIBA

Po Latviji, Cipru in Finski je četrto mesto med gostitelji prihodnjega EuroBasketa (2025) dobila še Poljska. Mesto je bilo najprej rezervirano za Ukrajino, a je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) zdaj sporočila drugačno novico.

Pri Fibi so štiri gostitelje naslednjega evropskega prvenstva v košarki izbrali ob koncu marca letos. V skladu z zadnjimi izvedbami so izbrali štiri države gostiteljice. Pravzaprav tri, saj so poleg latvijske Rige (tam bo tudi zaključni del tekmovanja), ciprskega Limassola in finskih Helsinkov pustili še eno mesto prosto, saj se je s kandidaturo za skupinski del prijavila tudi Ukrajina.

A ker se je po prijavi v tej vzhodnoevropski državi začela vojna kot posledica ruske invazije, je Fiba mesto pustila odprto mesto, če bi se razmere do konca novembra izboljšale. Zdaj so očitno pri krovni zvezi ocenili, da do tega ne bo prišlo in so za četrto gostiteljico izbrali Poljsko.

Ta je EuroBasket v celoti že gostila leta 2009, takrat je Slovenija pod vodstvom Jureta Zdovca tam osvojila četrto mesto. Gostiteljsko mesto prvenstva stare celine čez tri leta bo znano pozneje, vseeno pa so na Poljskem zadovoljni z odločitvijo Fibe.

“Veseli nas, da Fiba ceni hiter razvoj poljske košarke. V zadnjih letih naši reprezentanci uspevajo neverjetne stvari. Leta 2019 smo se po 52 letih premora uvrstili na svetovno prvenstvo in tam zaigrali v četrtfinalu, letos pa smo med najboljšimi štirimi ekipami v Evropi. Odlični rezultati in veliko zanimanje za košarko na Poljskem so dokaz, da se splača EuroBasket organizirati pri nas. Naša infrastruktura je na zelo visoki ravni, obetamo si nepozabno prvenstvo,” je ob odločitvi dejal Radoslaw Piesiewicz. 

Poljaki so tako po četrtfinalni zmagi na letošnjem EuroBasketu, ko so v Berlinu šokirali Slovenijo, prišli še do enega košarkarskega uspeha. Tokrat organizacijskega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!