Poigravanje za vstop v leto z domačim vrhuncem

Košarka 9. Feb 202319:52 0 komentarjev
Teja Oblak. Foto: Aleš Fevžer

Slovenske košarkarice so v predzadnji tekmi kvalifikacij za domači EuroBasket igraje premagale Albanijo (124:52). Bolj kot točkovna razlika na Kodeljevem pa so selektorja Georgiosa Dikaioulakosa zanimali pristop, odzivnost in uigranost Slovenk, ob tem pa še domet rezervistk. Vse v luči junijskega prvenstva.

Na dan, ko so organizatorji EuroBasketa, ki ga bosta junija (15.- 25.) gostila Tel Aviv in Ljubljana, predstavili uradni maskoti (dvojčici Isa in Sia), je slovenska reprezentanca odigrala predzadnjo tekmo kvalifikacij. Slednje imajo za kapetanko Tejo Oblak in soigralke resda povsem pripravljalen predznak, saj so si četrti zaporedni nastop na zaključnem turnirju srečanja najboljših evropskih reprezentanc že zagotovile kot gostiteljice.

Z Albanijo, 39. evropsko reprezentanco s Fibine lestvice (Slovenija je 10.), sicer težjega dela ne bi imele tudi ob precej večjem rezultatskem bremenu. Novembrsko tekmo v Tirani so Slovenke dobile s kar 99 točkami naskoka (127:28). Tokrat so Albanke, ki niso vodile v nobenem trenutku, točkovni dosežek iz Durresa popravile že v tretji četrtini. Ustavile so se pri 52 točkah, prejele so jih 124.

Video: vrhunci tekme

Slovenke so postregle s kombinatorno in dinamično igro, skozi katero je poskušal selektor razširiti rotacijo in večjo vlogo nameniti tudi doslej malce manj izpostavljenim košarkaricam. Med strelke se je vpisala celotna enajsterica, ki je dobila priložnost. Najboljši strelki sta bili na koncu Mojca Jelenc in Sara Vujačić (17 točk), sicer polsestra nekdanjega reprezentanta Saša in sestra Petra Vujačića. Gostiteljice so sicer tudi prepričljivo dobile skok, tako zlahka prihajale do drugih ali tretjih priložnosti po zgrešeni metih, obenem pa so Albanke prisilile v občutno večje število izgubljenih žog.

“Lepo je na takšen način debitirati v reprezentanci. Ponosna sem nase in na ekipo, ki je prikazala dobro predstavo v obrambi in napadu, ne glede ena ime tekmeca,” je bila zmage in zavidljive minutaže vesela novinka Sara Vujačić, že dodobra uveljavljena reprezentantka Zala Friškovec pa je dodala: “Takšen tekme so dobre, da zaženemo motorje. Glave pa so pri nedeljski tekmi s Poljsko.”

Prva zmaga v koledarskem letu 2023. Foto: Aleš Fevžer

“V prvi vrsti je bilo pomembno, da se predstavimo kot resna reprezentanca. Biti resen je bilo bolj pomembno kot biti dober. To je največji kompliment. Seveda pa sem želel videti tudi mlajše. Albanija ne more igrati na visoki ravni. A zanimala me je naša igra. S tem sem zadovoljen. Že štiri dni delamo zelo dobro,” je po tekmi razmišljal selektor Georgios Dikaioulakos.

Zadnjo tekem kvalifikacij bo četa grškega strokovnjaka na slovenski klopi odigrala v nedeljo, ko bo na Kodeljevem gostovala Poljska (17.00, prenos na SK). Nato bo pozornost slovenskega tabora usmerjena v žreb skupinskega dela evropskega prvenstva, ki bo v Ljubljani potekal 8. marca. Takrat bodo torej znane tekmice na prvenstvu, kar bo tudi vodilo za trasiranje priprav.