Slovenke v zaključku niso zmogle preobrata

Košarka 12. Feb 202310:00 > 19:12 0 komentarjev
Slovenija turčija
Foro: Aleš Fevžer

Slovenske košarkarice so kvalifikacije za EuroBasket, v katerih so tekmovale le za priprave, saj so na domače prvenstvo že uvrščene, zaključile s porazom proti Poljski (58:65). Na Kodeljeve so gostje slavile po preobratu, saj so Slovenke večji del prvega polčasa vodile.

Varovanke selektorja Georgiosa Dikaioulakosa so kvalifikacije sklenile s 50-odstotnim izkupičkom, vpisale so tri zmage in tri poraze. Obračun s Poljsko je odločal o drugem mestu v skupini, medtem ko si je pot na EP 2023 v Sloveniji in Izraelu že pred zadnjim krogom zagotovila Turčija.

Slovenke so v prvem polčasu največ vodile za sedem, a pred odmorom popustile. Tudi prednost Poljakinj ni nikdar presegla meje sedmih točk, a Slovenija v zaključku ni uspela prevzeti vodstva, največ se je približala na točko zaostanka. Pri domačih je bila z 18 točkami prva strelka Eva Lisec, ki je bila tudi edina dvoštevilčna.

Vrhunci tekme Slovenija – Poljska:

Z Albanijo le lažji trening

Slovenska reprezentanca je bila v četrtek v predzadnjem krogu kvalifikacij za nekaj kakovostnih razredov boljša od Albanije. Že v gosteh je Slovenija albansko izbrano vrsto odpravila za 99 točk, v drugo za 72. Skupno je torej zasedba selektorja Dikaioulakosa Albanke odpravila za neverjetnih 171 točk na dveh tekmah.

Grški strateg je lepo razporedil minute, saj nobena od njegovih varovank ni igrala več kot dobrih 22 minut, kolikor jih je namenil Ajsi Sivka. Prvi strelki sta bili sicer s 17 točkami Sara Vujačić in Mojca Jelenc. Tina Jakovina jih je dodala 16 in Zala Friskovec 15. Blaža Čeh pa je podelila 9 asistenc.

Vrhunci tekme Slovenija – Albanija:

Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta konec junija 2023 gostila Slovenija in Izrael. Slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah sodelovala zaradi priprave na domači turnir. Na prvenstvu stare celine bo med 15. in 25. junijem 2023 nastopilo 16 reprezentanc.

Kvalifikacije za EuroBasket 2023

5. krog: četrtek, 9. februar

Slovenija – Albanija 124:52
Poljska – Turčija 76:72

6. krog: nedelja, 12. februar

Slovenija – Poljska 58:65
Albanija – Turčija 48:98

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!