Poteza kluba kot znanilec prihodnosti za Vlatka Čančarja

Košarka 29. Jun 20229:37 > 9:48 0 komentarjev
Vlatko Čančar
Vlatko Čančar. Foto: Michael Wyke - AP Photo via Guliver

Kje bo v naslednji sezoni igral Vlatko Čančar, ki je že tri leta član Denver Nuggets v ligi NBA? Slovenski reprezentant je od 1. julija uradno prost košarkar, a je nedavna poteza kluba dala slutiti, da bi se lahko njegova kariera v glavnem mestu zvezne države Kolorado še podaljšala.

Vlatko Čančar se v dosedanjih treh sezonah čez lužo ni naigral. V prvem letu je vpisal le 14 nastopov, v drugem 41. Prava priložnost se mu je končno ponujala šele v sezoni 2021/22, ko so moštvo močno zdesetkale tudi poškodbe, a se je žal na seznamu odsotnih znašel tudi sam.

25-letni Koprčan je sezono sicer začel na stranskem tiru, kamor ga je postavila poškodba kolka. Izpustil je prvih 17 tekem. Nato se je vrnil in takoj postal reden član rotacije. Predvsem od sredine decembra, ko je Denver ostal brez številnih pomembnih košarkarjev, se je njegova vloga še povečala, tako je redno igral od 15 do 20 minut na tekmo, kar je daleč največ v njegovi karieri. Nato si je nesrečno zlomil kost v stopalu in prva prava priložnost v ligi NBA je splavala po vodi.

Vlatko Čančar. Foto: Aleš Fevžer

Denver s potezo nakazal interes

Prav zaradi te poškodbe ga trenutno ni s slovensko izbrano vrsto, v kateri je sicer zadnja leta postal standarden član začetne peterke. Tako se glasi uradna razlaga, a Čančar se je še pred koncem sezone v ligi NBA vrnil in odigral tri tekme, eno v rednem delu in dve v končnici.

Povsem mogoče je, da je torej 203 centimetre visoki krilni košarkar odsoten prav zaradi nerešenega statusa za prihodnjo sezono. Vsaj en znanilec prihodnosti je odločitev kluba, da aktivira posebno klavzulo in ga naredi omejenega prostega košarkarja.

To pomeni, da lahko Denver izenači vsako pogodbo, ki bi jo Čančar prejel in podpisal od 1. julija naprej. Škarje in platno so torej v rokah kluba, vse pa bo znano že kmalu. Trg se uradno odpre ob polnoči v četrtek, torej le nekaj ur po tekmi med Slovenijo in Hrvaško v Stožicah, kjer bo selektor Aleksander Sekulić brez dvoma pogrešal učinek Primorca.

Kaj je “omejeni prosti košarkar”?

Ko so košarkarji izbrani na naboru lige NBA, podpišejo svojo prvo pogodbo, ki klubom ob izteku omogoča, da s posebno klavzulo omejijo košarkarja na trgu. To storijo tako, da košarkarju enostransko namenijo t.i. kvalifikacijsko ponudbo (t.i. qualifying offer) za dodatno leto, kar v praksi pomeni, da lahko klub enači vsako ponudbo, ki jo prejme igralec in ga zadržijo v klubu.

V kolikor pa košarkar ponudbe na trgu ne prejme, lahko omenjeno kvalifikacijsko pogodbo podpiše, odigra še eno sezono z obstoječim moštvom in je nato naslednje poletje povsem prost košarkar.

Čančarjeva kvalifikacijska ponudba za sezono 2022/23 znaša 2,2 milijona ameriških dolarjev.