Odprta vrata za združitev Dončića in Dragića

Košarka 29. Jun 20228:02 > 8:13 0 komentarjev
Goran Dragić in Luka Dončić. Foto: AP Photo/Joel Auerbach via Guliver

V košarkarski ligi NBA tudi po koncu sezone ostaja razburljivo, le da v pisarnah klubov in ne na parketu. New York Knicks so v noči na sredo po slovenskem času izvedli še eno menjavo in imajo tako zdaj v proračunu za naslednjo sezono dovolj prostora, da Dallasu odpeljejo Jalena Brunsona. S tem pa so se vrata za morebiten prihod Gorana Dragića na široko odprla.

Že včeraj smo poročali, da Kratkohlačniki predstavljajo vse večjo nevarnost, da iz Dallasa odpeljejo vse boljšega branilca Jalena Brunsona. Po treh letih neprepričljivih predstav je v sezoni 2021/22 naredil velik preskok naprej in v rednem delu v povprečju prispeval 16,3 točke in 4,8 asistence. Še boljši je bil v končnici, ko so se Mavsi prebili vse do konferenčnega finala in je ob tem 25-letni Američan na 18 tekmah v povprečju vpisal 21,6 točke in 3,7 asistence.

Dovolj, da so v New Yorku zavihali rokave in pričeli klestiti proračun, da bi mu kot prostemu košarkarju – v Dallasu mu je potekla štiriletna pogodba – ponudili 110 milijonov dolarjev za štiri leta zvestobe.

Da se pripravlja lov nanj se je dalo slutiti že pred tedni, ko so Knicksi v tabor dodali pomočnika trenerja Ricka Brunsona, očeta Jalena. Predsednik kluba pa je nekdanji zastopnik organizatorja igre Leon Rose, medtem ko je njegov sin prevzel vlogo agenta.

Med naborom so v New Yorku iz kluba poslali Kembo Walkerja, v noči na sredo še Nerlensa Noela in Aleca Burksa in tako sprostili dovolj prostora pod omejitvijo plač. Teren je bil tako pripravljen in čeprav so vsakršna pogajanja pred odprtjem tržnice, kar se zgodi natanko ob polnoči 30. junija, strogo prepovedana, je več ali manj jasno, da so New York Knicks z Jalenom Brunsonom že dosegli dogovor, poročajo številni zanesljivi viri v ZDA.

Zdi se, da bo Brunson v novi sezoni glavni organizator igre New York Knicks. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Kaj to pomeni za Dallas?

Ker imajo Mavericksi tudi brez Jalena pod pogodbo za prihodnjo sezono 12 košarkarjev v skupni vrednosti približno 157 milijonov dolarjev, to pomeni, da so že zdaj visoko nad spodnjo omejitvijo oziroma t.i. salary capom, ki znaša 122 milijonov. Še več, so tudi nad luksuzno mejo, po kateri je klub za vsak dodatno zapravljeni dolar hkrati še finančno kaznovan, ta znaša 149 milijonov dolarjev.

Posledično torej Dallas prostim košarkarjem ne more ponujati bajnih ponudb, prosta mesta lahko zapolni le z veteranskimi minimumi, ki znašajo le nekaj milijonov dolarjev na sezono, odvisno od dolžine staža igralca v ligi NBA. Na voljo jim nato preostane le še posebna izjema za klube nad luksuzno mejo, ki znaša dobrih šest milijonov dolarjev na sezono za največ tri leta pogodbe.

Ko so Mavsi na naboru, ki se je odvil prejšnji teden, s 37. izborom izbrali Jadena Hardyja, ki je branilec, se je zdelo, da so možnosti za prihod Gorana Dragića, ki je to poletje prost košarkar, minimalne. Z odhodom Jalena Brunsona pa je v Teksasu nastala velika luknja, ki jo bodo Mavsi zagotovo poskušali nasloviti z iskanjem rešitev na trgu.

Vrzel bi lahko zapolnil Dragić

Zagotovo bo večjo vlogo imel Spencer Dinwiddie. Danes se zdi februarska menjava z Washingtonom, s katero si je Dallas zagotovil njegove usluge, še bolj pomembna. Kot dodatna možnost se zdaj ponuja Goran Dragić, ki lani ni skrival ambicij, da v Teksasu združi moči z Luko Dončićem.

Sta morda slovenska reprezentanta že v torek vedela, koliko je ura in da sta pred združitvijo? Na torkovi novinarski konferenci sta odgovarjala tudi na vprašanje, če obstaja možnost, da Goran podpiše za Dallas Mavericks.

Kaj sta povedala o morebitni združitvi v Dallasu?

Luka: “Bi odgovoril, a je verjetno kazen kakšnih 100 tisočakov.”

Goran: “Tako je, o tem ne smeva govoriti do 1. julija.”

Luka: “Lahko vprašate športnega direktorja.” (smeh, op.a.)

Foto: Aleš Fevžer

Bila sta zelo prešerne volje. Sta morda vedela kaj več od vseh nas? Gre seveda zgolj za špekulacije, a o vse večji možnosti odhoda Brunsona v New York so v ZDA poročali praktično celoten mesec junij. Govorice so se z vsakim dnem le še stopnjevale in to vse do te mere, ko se zdaj zdi njegov podpis s Kratkohlačniki kot že skoraj sklenjen posel, ki bo z julijem dobil le še uradno potrditev.

Za Dallas je izguba Brunsona brez odškodnine precejšen udarec. A velja dodati, da je znesek, ki naj bi mu ga ponudili v največjem mestu v ZDA – na sezono naj bi zaslužil kar 27,5 milijona dolarjev -, precej nadpovprečen za predstave, ki jih je vendarle prikazoval v Teksasu.

Vse bo torej jasno že zelo kmalu, klubi se lahko s prostimi košarkarji začnejo pogajati le nekaj ur po tekmi Slovenija – Hrvaška, ki si jo lahko v četrtek ob 20.15 pogledate tudi v prenosu na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!