Slovenke za skoraj 100 točk zmlele Albanijo

Košarka 14. Nov 202119:35 > 20:47
Teja Oblak je v le 13 minutah prispevala 16 točk, pet skokov in šest asistenc, foto: FIBA.

Slovenske košarkarice so se po porazu proti Turčiji znesle nad Albankami, ki so jih v 2. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo ugnale za neverjetnih 99 točk (28:127). Ker je Slovenija kot gostiteljica EuroBasketa 2023 na prvenstvo že uvrščena, tekme kvalifikacij služijo kot priprava na EP. To je bila za novega selektorja Georgiosa Dikeulakosa prva zmaga na čelu slovenske reprezentance.

Na drugi tekmi pod vodstvom novega strokovnega štaba so bile Slovenke velike favoritinje in Albanke nadigrale v vseh elementih igre. Razlika je naraščala vse do konca, do skoraj 100 točk.

Prva strelka Slovenije je bila komaj 18-letna Mojca Jelenc, ki je 24 točkam dodala še 12 skokov. To so bile tudi njene prve točke v dresu z državnim grbom. “Vesela sem, da mi je dal selektor priložnost in da sem jo dobro izkoristila. Mislim, da smo vse dobro igrale. Bile smo zbrane v obrambi in posledično dobro zadevale v napadu,” je po dvoboju povedala najstnica

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance: “Vedeli smo, da bomo igrali proti precej slabši zasedbi, zato smo preizkusili nekaj novih različic v napadu in obrambi, hkrati pa sem imel priložnost, da vidim na delu vse igralke. Nekaterim sem namenil tudi nekoliko drugačne vloge, kot so jih vajene, in reči moram, da sem s prikazanim zelo zadovoljen. Prav tako moram vsa dekleta pohvaliti za delo v tem tednu. Pokazale so pravi odnos do državnega grba, želijo si igrati za Slovenijo in če bodo nadaljevale s takim odnosom, sem zelo optimističen za prihodnost slovenske ženske košarke in naše ambicije na evropskem prvenstvu 2023.”

Slovenke so novo ero pod vodstvom grškega strokovnjaka začele z visokim domačim porazom proti Turčiji, ki je bila v Ljubljani boljša z 78:62 (27:14, 46:20, 64:38). Neuspeh ni tragičen, saj so Slovenke nastopile močno oslabljene, hkrati pa v teh kvalifikacijah nimajo imperativa zmage, saj so že uvrščene na prvenstvo, ki ga bosta skupaj organizirali Slovenija in Izrael. Tekme služijo le za uigravanje in pripravo na domači EP.

Kvalifikacije za EP 2023, skupina D:

1. krog, četrtek, 11. november:
Slovenija – Turčija 62:78
Poljska – Albanija 125:19

2. krog, nedelja, 14. november:
Albanija – Slovenija 28:217
Turčija – Poljska 52:41

Opomba: Slovenija je na evropsko prvenstvo kot sogostiteljica že uvrščena.

Lestvica:

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore