Šampionski prstani lige NBA: Slovenija ostaja pred vsemi

Košarka 10. Jun 202315:45 0 komentarjev
Nikola Jokić in Vlatko Čančar. Foto: Profimedia

Če bo Denver dobil še četrto tekmo velikega finala in se dokopal do naslova prvaka lige NBA, bo najkoristnejši košarkar vsekakor postal Nikola Jokić. Kot prvi s področja nekdanje Jugoslavije. Kdo vse pa so košarkarji iz tega ozemlja s šampionskim prstanom lige NBA?

Denver v velikem finalu lige NBA vodi z rezultatom 3:1 in bo v noči na torek naskakoval prvi naslov prvaka v 56-letni klubski zgodovini. S pričakovanim slavjem košarkarjev iz Kolorada, ki so v finalu, predhodnih krogih končnice in tudi v rednem delu pokazali precej več od Miami Heat, bi se obogatil tudi seznam slovenskih košarkarjev s šampionskim prstanom lige NBA.

Vlatko Čančar  je v finalu resda na parketu prebil vsega 29 sekund, pred tem pa v konferenčne polfinalu proti Phoenixu dobrih sedem minut, a je bilo pričakovati, da bo po koncu rednega dela, v katerem je Koprčan na 60 tekmah v povprečju igral slabih 15 minut, trener Mike Malone stavil na precej ožjo rotacijo.

Vseeno se bo slovenski reprezentant ob še eni zmagi Denverja uvrstil na ugleden seznam, na katerem so tudi Rašo Nesterović, Beno Udrih in Saša Vujačić. Gre za košarkarje, ki so bili prvaki v najmočnejši ligi na svetu. Z doslej osvojenimi petimi prstani je Slovenija celo najbolj uspešna država s področja nekdanje Jugoslavije. Tako Hrvati kot Srbi se namreč lahko pohvalijo s po štirimi prstani, ostale države, ki so vzklile po razpadu SFRJ, pa so še brez tega dosežka.

Toni Kukoč (desno) kot del velikega Chicaga. Foto: Profimedia

Srbija bo sicer v vsakem primeru v kratkem prišla do petega prstana, saj je med rezervisti Miamija tudi Nikola Jović. Še precej odmevnejšo zgodbo pa bi prinesla zmaga Denverja. V tem primeru bi do prvega naslova prvaka prišel Nikola Jokić. A 28-letni center ne bi bil le “eden od prvakov”, temveč nesporni vodja in posledično najkoristnejši igralec velikega finala (MVP). Njegova statistika v letošnji končnici namreč znaša 30,1 točke, 13,8 skoka in 9,8 asistence.

Jokić bi bil na ta način daleč najvplivnejši košarkar prvaka lige NBA s področja nekdanje Jugoslavije. Doslej je imel ta status Hrvat Toni Kukoč, ki je bil izjemno pomemben člen šampionskega Chicaga, v katerem pa se je seveda vse vrtelo okrog Michael Jordana. Velika večina Jokićevih predhodnikov je imela v finalu epizodno vlogo, začenši z Žanom Tabakom. Le aduti s klopi so bili praviloma tudi Slovenci, pri čemer je imel malce večjo vlogo pri LA Lakers Saša Vujačić.

Beno Udrih in Rašo Nesterović: del šampionskega San Antonia 2005. Foto: Profimedia

EX-YU košarkarji s šampionskim prstanom

1995: Žan Tabak/Hrvaška (Houston Rockets)

1996: Toni Kukoč/Hrvaška (Chicago Bulls)

1997: Toni Kukoč/Hrvaška (Chicago Bulls)

1998: Toni Kukoč/Hrvaška (Chicago Bulls)

2004: Darko Miličić/Srbija (Detroit Pistons)

2005: Rašo Nesterović/Slovenija (San Antonio Spurs)

2005: Beno Udrih/Slovenija (San Antonio Spurs)

2007: Beno Udrih/Slovenija (San Antonio Spurs)

2009: Saša Vujačić/Slovenija (Los Angeles Lakers)

2010: Saša Vujačić/Slovenija (Los Angeles Lakers)

2011: Predrag Stojaković/Srbija (Dallas Mavericks)

2015: Ognjen Kuzmić/Srbija (Golden State Warriors)

2022: Nemanja Bjelica/Srbija (Golden State Warriors)

2023: ?