Kako so se odrezali slovenski tekmeci

Eurobasket 2022 29. Avg 202214:37 0 komentarjev
Foto: FIBA

Le še trije dnevi nas ločijo do začetka novega šolskega leta. A prvi september bo s športnega vidika zaznamoval začetek evropskega prvenstva v košarki, na katerem bo reprezentanca Slovenije branila naslov izpred petih letih. Najprej v skupini B, kjer jo čaka pet tekmecev. Preverili smo, kako so se v zadnjih srečanjih pred EuroBasketom odrezali slovenski tekmeci.

Zaradi pandemije koronavirusa bo evropsko prvenstvo odigrano leto dni pozneje od prvotno načrtovanega. Posledično se je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) zaradi pomanjkanja prostih reprezentančnih terminov odločila za netipično potezo. Pred vrhuncem leta, EuroBasketom, so namreč vse ekipe, ki so se uvrstile do tretjega kroga, odigrale 7. in 8. tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Že nekaj dni pred otvoritveno tekmo (v gruzijskem Tbilisiju bo čast v četrtek ob 13.30 pripadla Španiji in Bolgariji) je šlo tako zelo zares.

Slovenska reprezentanca je avgustovsko kvalifikacijsko okno, kot verjetno že veste, končala s polovičnim izkupičkom. V Celju je z 21 točkami prednosti odpihnila Estonijo (104:83), v nedeljo pa je v Münchnu naletela na boljšega tekmeca. Nemčija je varovancem Aleksandra Sekulića odčitala košarkarsko lekcijo (90:71) in poskrbela za sploh prvi poraz Slovenije v letošnjem reprezentančnem poletju.

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, ob 17.15: Slovenija – Litva

Sobota, 3. september, ob 20.30: Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september, ob 17.45: Slovenija – BiH

Torek, 6. september, ob 20.30: Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september, ob 17.15: Francija – Slovenija

Nemci se bodo pod vodstvom Gordieja Herberta na EuroBasketu, kjer bodo tudi eden od gostiteljev, v skupini B znova merili s Slovenijo. Na domače prvenstvo odhajajo z odlično popotnico, saj so pred zmago nad aktualnimi evropskimi prvaki visoko premagali tudi Švedsko. V Stockholmu so s 16 točkami Franza Wagnerja visoko ugnali Skandinavce (67:50) in so v kvalifikacijski skupini J trdno na prvem mestu. Mundiala si, za razliko od Fincev, sicer še niso zagotovili.

Tekmi Nemčije v avgustovskih kvalifikacijah:

Švedska – Nemčija 50:67

Nemčija – Slovenija 90:71

Z Nemčijo se bo slovenska ekipa pomerila šele prihodnji torek, prvenstvo pa bo v četrtek odprla s tekmo proti Litvi. Tudi košarkarji z Baltika so obe kvalifikacijski tekmi opravili z odliko, a je treba priznati, da so se pomerili s slabšima tekmecema. Reprezentanca Kazysa Maksvytisa je najprej v gosteh ugnala Madžarsko (88:78), ob zmagi je blestela centrska naveza Domantas Sabonis-Jonas Valančiunas (oba po 17 točk). Sledila je še bolj prepričljiva domača zmaga nad Črno goro (90:73), ki Litvi prinaša najboljše izhodišče v kvalifikacijski skupini K.

Tekmi Litve v avgustovskih kvalifikacijah:

Madžarska – Litva 78:88

Litva – Črna gora 90:73

Drugi nasprotnik četrte reprezentance z lanskih olimpijskih iger bo v Kölnu Madžarska. Vzhodni sosedi so, kot že omenjeno, predzadnjo tekmo izgubili proti Litvi. Po porazu so se pobrali nekaj dni pozneje proti Češki, ko so dobili izenačen dvoboj v Čomutovu (82:79). Madžari so s slavjem v skupini K preskočili zadnje tekmece in so zdaj predzadnji.

Tekmi Madžarske v avgustovskih kvalifikacijah:

Madžarska – Litva 78:88

Češka – Madžarska 79:82

V kvalifikacijski skupini K pa nastopata tudi Bosna in Hercegovina (tretji tekmec Slovenije) ter Francija (zadnji test Luke Dončića in druščine v Kölnu). Obe reprezentanci sta v soboto poskrbeli za dramatično medsebojno tekmo v Sarajevu, ki se je končala šele po dveh podaljških. Veselili so se Balkanci, ki so po zaslugi Jusufa Nurkića šokirali galske peteline (96:90).

Slaba popotnica pred EuroBasketom za ene od glavnih favoritov, ki se lahko tolažijo vsaj z zmago nad Češko pred tem. Takrat so izbranci Vincenta Colleta v Parizu odpihnili Češko (95:60) in so trenutno drugi v skupini. S polovičnim izkupičkom pa v Köln potujejo tudi Bosanci, ki jih je pred velikim slavjem prepričljivo porazila Črna gora. V Podgorici je četa Aziza Bekirja klonila za kar 19 točk (88:69). Prav zaradi tega poraza so bosanski sosedi tudi pred njimi na lestvici – na tretjem mestu, ki še kot zadnje prinaša mundial 2023.

Tekmi Bosne in Hercegovine v avgustovskih kvalifikacijah:

Črna gora – Bosna in Hercegovina 88:69

Bosna in Hercegovina – Francija 96:90 po dveh podaljških

Tekmi Francije v avgustovskih kvalifikacijah:

Francija – Češka 95:60

Bosna in Hercegovina – Francija 96:90 po dveh podaljških

Od moštev v ’slovenski’ skupini B sta avgustovske kvalifikacijske tekme brez praske torej prestali le Litva in Nemčija, vsi ostali na EuroBasket potujejo s polovičnim izplenom. A to bo ob četrtkovem začetku prvenstva stare celine pozabljeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!