Ledeni Finci poskrbeli za nov polom Hrvaške

Košarka 3. Jul 202222:33 > 22:44
Foto: FIBA

Košarkarji Finske so na gostovanju na Hrvaškem prišli do zmage, ki prinaša napredovanje Švedske in slovo Hrvaške od kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Naši južni sosedje so v zadnjih minutah zapravili osem točk prednosti.

Lauri Markkanen je s trojko v zaključku osupnil Hrvaško, ki je z 81:79 izgubila proti Finski in s tem izpadla iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Obračun je bil ves čas izjemno napet, nobena ekipa si ni priborila velike prednosti. Tri minute pred koncem je imela Hrvaška majhno prednost treh točk (73:70). Sledilo je obdobje Ivice Zubca, ki je prevzel nadzor nad igro. Najprej je zadel met iz igre, nato pa s skoki v napadu svoji ekipi zagotovil 8 točk prednosti.

Sledil je odgovor Fincev. Najprej so s trojko znižali zaostanek na pet točk. Po dveh zgrešenih prostih metih Lovra Gnjidića je Elias Valtonen zadel dva svoja prosta meta in Finsko spet približal na 3 točke. Vendar je bila nato Sasu Salinu dosojena nešportna napaka nad Bogdanovićem. Hrvaška dodatne posesti ni uspela izkoristiti, tako Bogdanović kot Zubac sta zgrešila zahtevne mete, Finska pa je odgovorila s trojko (79:78).

Finska je nato morala izvesti osebno napako. Izbrali so idealno “žrtev”, saj je Lovro Gnijdić znova zgrešil dva prosta meta, Finska pa je imela 12,3 sekunde časa, da sestavi zadnji napad za zmago in pošlje Hrvaško domov. Finski zvezdnik Lauri Markkanen je 4 sekunde pred koncem z metom za tri točke iz kota poskrbel za vodstvo Finske za 2 točki.

Hrvaška je imela napad za izenačenje oziroma zmago. Trojka Bojana Bogdanovića ni bila uspešna, vendar je bila dosojena osebna napaka nad Zubcem, ki se je boril za skok. Zubac je zgrešil prvi prosti met, nato pa namenoma zgrešil še drugega, Finska pa je v zaključku dobila skok in poskrbela za slovo Hrvaške.

Zaključek tekme:

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023, skupina C

Nedelja, 3. julij:

Hrvaška – Finska 79:81 (17:21, 17:22, 27:17, 18:21)