Selektor Srbije: Zgledujmo se po Slovencih, in ne Hrvatih

Košarka 3. Jul 202218:00 > 22:44 0 komentarjev
Svetislav Pešić
Foto: Guliver Image / JuanxCarlosxGarcíaxMate

Srbska košarkarska javnost je po četrtkovem porazu proti Latviji na nogah. Legendarni selektor Svetislav Pešić je pred tekmo z Belgijo na dolgi tiskovni konferenci natančno opisal, da je problem srbske košarke globlji, kot se zdi na prvi pogled. Boji se, da bo, v kolikor se stvari ne spremenijo, Srbija doživela hrvaški scenarij.

Stvari v srbski košarki so vse prej kot idealne. Ne zato, ker Srbija v nedeljskem večeru zaradi izpada elektrike v razprodani dvorani Čair v Nišu ni odigrala tekme z Belgijo, ampak zaradi rezultatske krize, ki se vleče že od Eurobasketa 2017, ko je Srbija v finalu izgubila s Slovenijo. Tekma z Belgijci je sicer prestavljena na ponedeljkov večer, navijači pa pričakujejo le eno – zanesljivo zmago svojih ljubljencev, ki so v torek s strani Latvijcev prejeli bolečo košarkarsko zaušnico (59:66).

“Pripravljamo se, kolikor se pač lahko. Kontinuiteta reprezentance je ogrožena. V nekaj mesecih smo zamenjali 23 igralcev. Situacija v srbski košarki je alarmantna. Živimo v preteklosti in še vedno govorimo o zlatih medaljah iz leta 2001 in 2002. Košarka je globalen šport, vsi napredujejo. Pred dvajset leti smo Latvijce premagali za 30 točk, danes imamo težave s tem, da jih za eno samo,” opozarja 72-letni košarkarski strokovnjak.

Foto: Guliverimages

Pešić se je med drugim dotaknil tudi tega, da so pričakovanja srbske javnosti na trenutke nerealna. Srbija namreč košarkarsko trenutno ni na takšnem nivoju, kot je recimo … Slovenija.

Evropski prvak je Slovenija. Na Olimpijskih igrah so prišli do polfinala. Mi nismo bili evropski prvaki in nismo igrali na Olimpijskih igrah. Slovenci so že zdavnaj začeli priprave na te kvalifikacije, tudi Latvija je začela 15. junija. Na drugi strani pa poglejmo Hrvaško. To je reprezentanca, ki od leta 1995 ni osvojila medalje. Opozarjam, če se pri nas ne spremenijo stvari, jih tudi mi ne bomo. Pri nas se naslanjamo samo na Crveno zvezdo in Partizan. Vse pomembne stvari v športu se dogajajo v Beogradu. Nisem proti Partizanu ali proti zvezdi, ampak pozabiti moramo na rdeče-bele ali črno-bele zastave in jih združiti v srbsko zastavo,” odločno poudarja srbski selektor.