Slovenci se zavedajo, da je to priložnost generacije

Košarka 26. Jun 202112:32 > 12:36 0 komentarjev
Slovenci na prvem treningu v Kaunasu v ogrevalni dvorani, foto: KZS.

Za slovensko člansko košarkarsko reprezentanco je že prvi trening v Kaunasu, kjer bo potekal kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Pod budnim očesom Aleksandra Sekulića trenira 14 košarkarjev. Prva tekma Slovenije je na sporedu v sredo, ko bodo nasproti stali košarkarji Angole.

Štirinajsterica košarkarjev je s čarterskim letom z Brnika v Kaunas poletela v petek ob 16. uri. Selektor Aleksander Sekulić bo dvanajsterico igralcev, ki bo na turnirju branila slovenske barve, moral določiti do uvodnega tehničnega sestanka, ki je predviden, ko bodo vse reprezentance že preizkusile koše v Žalgirio Areni.

Slovenci bodo prvič na parket dvorane v Kaunasu odšli že v soboto popoldne. Dopoldne so opravili prvi trening v ogrevalni dvorani.

Za uvod proti Angoli

Prvi tekmec bo v sredo ob 15:30 Angola. “Prva tekma bo zelo pomembna, poznamo jih s svetovnega prvenstva, niso slaba ekipa. Moramo biti maksimalno pripravljeni in pokazati, kdo je šef na igrišču,” je odločen Zoran Dragić.

“Verjamem, da so se naši trenerji dobro pripravili, pogledali vse tekme. Nismo še imeli veliko časa, delali smo na sebi, na naših principih. Šli smo čez vse, obrambo pod košem in zunaj, verjamemo, da bomo dobro pripravljeni,” je pred prvo tekmo Slovenije dejal kapetan Edo Murić.

Luka Dončić in Edo Murić.

Poljaki, ki so drugi nasprotnik Slovenije, tekma bo v četrtek ob 15:30, so odigrali šest pripravljalnih tekem, Slovenci le dve. Kljub temu so v slovenskem taboru prepričani, da je bilo časa za pripravo dovolj.

“Mislim da. Vsi fantje se že nekaj let srečujemo, večji del jih je igralo na EuroBasketu 2017. Nadaljujemo, kjer smo končali. Izgovorov nimamo, smo najboljša zasedba, kar jo ima Slovenija, če izvzamemo Gorana Dragića. Upam, da bomo to pokazali tudi na terenu,” je odločen Jaka Blažič.

Lahko kdo zaustavi napad Slovenije?

Glavna prednost Slovenije bo zagotovo izjemen napad. Predvsem peterka z Luko Dončićem, Klemnom Prepeličem, Jako Blažičem, Vlatkom Čančarjem in Mikom Tobeyjem ima neverjetno strelsko moč.

“Res imamo kar nekaj orožij, nadarjeno branilsko linijo. Veliko je odvisno tudi od dneva, kdo bo najbolj razpoložen, tisti bo imel tudi večja pooblastila v napadu. Glavni akter bo Dončić, ostali pomagamo, izvršujemo naloge. Imamo talentirano reprezentanco, pomemben pa bo tudi pristop na sami tekmi,” je dejal Blažič.

Da se bo okoli Luke vrtela igra Slovenije, pritrjujejo vsi v reprezentanci. “Je boljši iz dneva v dan. Dodal je tri leta izkušenj, zagotovo je najboljši igralec na svetu, najbolj raznovrsten in nas bo znal povezati. Po dveh treningih smo Hrvaški, ki ni slaba reprezentanca, dali sto točk. To nekaj pove,” pravi Klemen Prepelič, ki je Hrvatom nasul 31 točk.

Luka Dončić je proti Hrvaški na pripravljalni tekmi zbral kar 17 podaj.

Šele tretja priložnost za OI

Pred našimi fanti je priložnost generacije. Na olimpijskih igrah še niso igrali, tega se jasno zaveda tudi Prepelič: “Prva priložnost je bila leta 1992, druga 2008 in tretja 2021. Nekih priložnosti ni, da se uvrstiš na največji športni dogodek. Vsi igralci in štab se zavedamo tega, kaj to lahko prinese.”

Tokrat je z reprezentanco tudi Zoran Dragić, ki je zaradi poškodbe nesrečno izpustil zlati pohod do evropskega naslova. “Na žalost nisem bil zraven. To je del športa, kot je rekel Klemen, dvakrat smo poizkušali priti na olimpijske, dvakrat nam ni uspelo. To je zdaj tretja velika priložnost, upam, da nam uspe,” je pred odhodom v Kaunas povedal Zoki.

V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska. Preostale štiri potnike bodo določili štirje kvalifikacijski turnirji.

Spored turnirja za slovensko reprezentanco:
Tekmi v skupini B:
Sreda, 30.6. ob 15:30: Slovenija – Angola
Četrtek, 1.7. ob 15:30: Slovenija – Poljska

Izločilni boji:
Sobota, 3.7.: Polfinale
Nedelja, 4.7.: Finale

Na olimpijske igre se uvrti le zmagovalec turnirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!