Slovenski košarkarji pripravljeni, da osvojijo Litvo

Košarka 25. Jun 202117:18 > 17:24 0 komentarjev
Slovenska košarkarska reprezentanca, ki lovi prvo uvrstitev na olimpijske igre.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v petek dopoldne opravila še zadnji trening na Bledu in se napotila na Brnik, od koder je ob 16. uri že poletela v Kaunas. Tam našo izbrano vrsto čaka priložnost, da se prvič v zgodovini uvrsti na olimpijske igre.

Selektor Aleksander Sekulić je imel zadnjih pet dni priprav končno na voljo vse razpoložljive košarkarje. Pod njegovim vodstvom je treniralo 15 igralcev, od katerih je moral pred poletom v Litvo prečrtati še zadnjega. Odpadel je Jan Kosi.

“Na tekmi je lahko le 12 igralcev, z nami jih gre v Litvo 14, na tehničnem sestanku pa bomo določili 12 igralcev za turnir. Doma je ostal Jan Kosi. Kdorkoli bi moral ostati doma, bi bilo to s težkim srcem, ne le z moje strani, temveč celotnega strokovnega štaba,” je pojasnil selektor.

Slovenija je prvi del priprav opravila v Zrečah močno oslabljena. Sledila je selitev v Ljubljano, kjer so se treningom priključili Zoran Dragić, Klemen Prepelič in naturalizirani Američan Mike Tobey. Kot zadnja sta se ekipi za zadnji, tretji del priprav, ki so ga imeli na Bledu, pridružila še Aleksej Nikolić in Vlatko Čančar.

Mike “Miha” Tobey, naturalizirani Američan, ki je zakrpal vrzel pod obročem.

Priprave za oceno 5

“Mislim, da so bile priprave uspešne, dal bi oceno pet. Vseh 15 fantov je pokazalo veliko mero koncentracije in motivacije, da se maksimalno pripravimo na pomembne kvalifikacije. Verjamem, da so vsi pogoji izpolnjeni, da gremo v Kaunas samozavestni in z velikimi pričakovanji,” je dodal Sekulić.

Na olimpijskih igrah sodeluje le 12 izbranih vrst, kar uvrstitvi na največje športno tekmovanje na svetu daje še večjo težo.

“Vemo, da je to največje, kar se lahko zgodi vsakemu športniku, olimpijada. Veliko igralcev se odloča, da bo preskočilo svetovno ali evropsko prvenstvo. Zdaj pa vidimo že reprezentanco ZDA, v kakšni postavi prihajajo, da je to res nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. To so sanje vsakega, imamo lepo priložnost. Ne bo lahko, a gremo samozavestni, premagamo lahko vsakogar v Litvi. Upam, da se bomo veseli vrnili nazaj,” je vznemirjeno razlagal Edo Murić.

Breme kapetanskega traku razdeljeno

Košarkarju Cedevite Olimpije, je v reprezentanci polni odličnih igralcev, pripadla velika čast, da nosi kapetanski trak. “Ta reprezentanca je nova generacija. Goran je bil staroselec, ki nas je vodil. Morda manjka pravi vodja, mi fantje, ki že veliko let igramo skupaj, vsi skupaj vodimo, zaenkrat nam super kaže in komaj čakam, da začnemo igrat. Bomo videli kako bo,” je od prevzemu kapetanskega traku od Gorana Dragića dejal Murić.

Edo Murić, kapetan slovenske reprezentance.

O favoritih ni želel govoriti, pravi, da ne želi podcenjevati nikogar: “Vemo, da favoriti na papirju nismo, glede na to, da igramo z dobrimi ekipami. Vseh šest ekip bo šlo na sto odstotkov, imajo iste sanje. Prejemamo informacije, da se Litva že trese, da vsi čakajo, živijo za košarko, dvorana se bo tresla, oni so tukaj favoriti. A tudi oni so že padli, favoriti tudi padejo, smo pripravljeni, da osvojimo Litvo.”

V Litvi se bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal med 29. junijem in 4. julijem, v skupini B pomerila z Angolo in Poljsko. Nato se bo v morebitnem polfinalu srečala z reprezentanco iz skupine A – Venezuelo, Južno Korejo ali domačini Litovci. Sledil bo finale, ki bo dal edinega potnika na olimpijske igre v Tokiu.

Murič, Blažič in Prepelič o poteku priprav:

Slovenski reprezentanti, ki so odpotovali v Litvo:

Luka Dončić, 22 let, 201 cm, Dallas Mavericks (ZDA)
Aleksej Nikolić, 26 let, 191 cm, Gravelines (FRA)
Luka Rupnik, 28 let, 186 cm, Cedevita Olimpija (SLO)
Matic Rebec, 26 let, 180 cm, OraSi Ravenna (ITA)
Klemen Prepelič, 28 let, 191 cm, Valencia (ŠPA)
Jaka Blažič, 31 let, 196 cm, Cedevita Olimpija (SLO)
Miha Lapornik, 27 let, 194 cm, Den Bosch Heroes (NIZ)
Vlatko Čančar, 24 let, 203 cm, Denver Nuggets (ZDA)
Zoran Dragić, 3 let, 196 cm, Saski Baskonia (ŠPA)
Edo Murić, 29 let, 202 cm, Cedevita Olimpija (SLO)
Gregor Hrovat, 26 let, 196 cm, Cholet (FRA)
Jakob Čebašek, 30 let, 200 cm, Dinamo Bukarešta (ROM)
Mike Tobey, 26 let, 213 cm, Valencia (ŠPA)
Žiga Dimec, 28 let, 211 cm, Cedevita Olimpija (SLO)

Spored turnirja za slovensko reprezentanco:

Tekmi v skupini B:
Sreda, 30.6. ob 15:30: Slovenija – Angola
Četrtek, 1.7. ob 15:30: Slovenija – Poljska

Izločilni boji:
Sobota, 3.7.: Polfinale
Nedelja, 4.7.: Finale

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!