Prve razpoke v slovenski košarkarski složnosti

Eurobasket 2022 4. Sep 202221:036 komentarjev
Delite:
Goran Dragić s soigralci prvič na EP 2022 na kolenih. Foto: Fiba

Če so po nedavnem kvalifikacijskem porazu v Münchnu slovenski košarkarji še delovali složno in napovedovali oster odgovor, do katerega je nato tudi prišlo, pa je bilo ob robu poraza proti Bosni in Hercegovini (97:93) v tretjem krogu EuroBasketa 2022 v Kölnu že mogoče videti prve razpoke.

Obrazi slovenskih košarkarjev ob odhodu iz dvorane v Kölnu so bili zelo zgovorni. Skrušeni pogledi po porazu, ki po zmagah proti Litvi in Madžarski resda ni usoden, a pošilja slab signal, so izkazovali veliko razočaranje. Morda niti ne nad dejstvom, da so branilci naslova klonili proti starim znancem, temveč bolj nad celostno sliko neprožnosti in, kot kaže, tudi nesložnosti.

Že med tekmo smo sicer lahko videli kar nekaj kretenj, ki so nakazovale na to, da slovenski pogled na potek tekme in reakcije ni povsem enoten. Še najbolj zgovorna je bila živčna kretnja Klemna Prepelića, usmerjena proti selektorju Aleksandru Sekuliću. Ob odhodu v garderobo jo je pojasnil. ”Roberson je pred tem dosegel šest trojk. Enostavno bi se mu morali v obrambi približati na višjem položaju. Če se na tako enostavne in osnovne stvari ne moremo adaptirati, potem ne vem, kaj delamo tukaj,” je odgovoril reprezentančni branilec in brez omahovanja dejal, da je bila bosanska zmaga povsem zaslužena: ”Poraz ni alarmanten. Alarmantna je naša igra. Nikoli nismo igrali tako. Na to tekmo nismo bili pripravljeni. Ne igralci in ne štab.”

Klemen Prepelič. Foto: Fiba

Manj neposredno kritičen, a pomenljiv z ostrino in pogledom je bil Goran Dragić. V prvi četrtini je z odličnim vodenjem zaustavil bosanski beg. Nato je, povsem na robu klopi za rezervne igralce, presedel večji del druge in tretje četrtine. Zakaj? ”Vprašajte selektorja,” se je od mikrofonov umaknil kapetan, pred tem pa kritiziral slabo odprtje teme in pomanjkanje igralne energije.

Dragićevemu namigu je veljalo slediti. Vprašanje za selektorja. ”Takšna je bila odločitev. Nekako sem jaz tisti, ki razporeja minutažo. Začutil sem, da ne bi mogel igrati 40 minut. Pomembno je bilo, da bi bil svež,” se je glasil odgovor, na vprašanje o odgovornosti za taktično pripravo pa dodal: ”Pristop ni bil slab. Igralci so si želeli zmage. A na žalost smo imeli tekmo včeraj pozno zvečer. Imeli smo manj časa za regeneracijo, čeprav ne bi rad iskal izgovorov. Opravili bomo analizo in govorili tudi o napakah.”

Foto: F. Z./N1

Za Slovenijo sta bila tokrat z razdalje usodna Džanan Musa in John Roberson, svoj delež pa je prispeval tudi Jusuf Nurkić. Ob tem so Slovenci izgubili skok, pri čemer je ključna razlika nastala v drugem polčasu. Predvsem pa se je slovenska igra v prelomnih trenutkih vse bolj nagibala k individualnim rešitvam, pri čemer pa tokrat v tem odseku izrazito napadalno razpoloženega košarkarja ni bilo. ”Bosni smo sami pomagali, da je imela takšno tekmo. V začetku tekme smo bili premalo odločni, tekmec pa se je razigral. Dobil je krila,” meni Sekulić.

Odgovor po že omenjenem porazu v Münchnu je bil odločen. Na tokratnega bo treba počakati do torka zvečer, ko bo Slovenija znova igrala prav proti Nemčiji. Ta v Kölnu navdušuje in je po treh tekmah še brez poraza. Vmes bo na sporedu prost dan. Dovolj za ohladitev glav, odkrit pogovor in predvsem taktični načrt pred nadaljevanjem prvenstva.

Komentari

Vaš komentar