Slovenci upajo, da bo Berlin novi Istanbul

Foto: MaPa

V Kölnu se krepi slovenska navijaška kolonija. Pred mogočno Lanxess areno, kjer v prvem delu EuroBasketa domuje slovenska reprezentanca, smo med drugim naleteli tudi na namiznoteniškega evropskega podprvaka Darka Jorgića.

Če bi o nacionalnosti obiskovalcev dvorane v Kölnu sklepali na podlagi dresov, bi se močno ušteli. Naleteli smo namreč na številne Nemce, ki se ponosno sprehajajo v Dallasovem dresu s številko 77. Luka Dončić je pač globalna zvezda, kakršne slovenski šport verjetno še ni imel, zato je tudi položaj, ko mnogi hodijo na tekme slovenske reprezentance, da bi videli enega posameznika, nekaj novega.

Vseeno se krepi tudi število slovenskih navijačev. Zdaj jih je v Kölnu, kjer so temperature še vedno zelo poletne, že več kot tisoč. Prav na dan tekme z BiH se je v mesto ob Renu pripeljalo več avtobusov, pristalo je tudi čartersko letalo. Mnogi navijači so si pot organizirali sami. Družili so se že v slovenskem lokalu v središču mesta, nato pa so se z že dodobra uveljavljenimi napevi ogrevali tudi pred dvorano.

”Prišli smo zgolj na dve tekmi. Iz Ljubljane. Pot je bila dolga, a ko gre za Slovenijo, se splača potruditi. Tako kot smo se leta 2017, ko smo potovali v Carigrad,” nam je pripovedoval Anže, ki si je skupaj s prijatelji že zabičal, da bo odpotoval tudi v Berlin, kjer bo otekal zaključni del EuroBasketa.

Podobno nam je dejal Tadej iz Gančanov. “Pred tekmo z Madžarsko smo se vozili kar 12 ur. Veliko. A imamo odlično ekipo, ki je zrela za nekaj več. Želimo navijati. Pogrešali smo ta navijaška gostovanja. Žal jih v nogometu ni, saj reprezentanca ne igra dobro. Košarkarji pa so lahko zlati. A pot do tja je še dolga,” je dejal naš prekmurski sogovornik.

Ogrevanje v slovenskem pubu. Foto: SK

Slovenski navijači sicer v Kölnu še niso klasični hit. Ta status pripada bolj organiziranim, glasnejšim in predvsem številčnejšim Litovcem. A več ljubiteljev košarke izpod Alp nam je zatrdilo, da bo slika drugačna že v Berlinu. ”Berlin bo kot Istanbul. Več nas bo. Takrat bo šlo tudi zares,” meni Marko iz okolice Nove Gorice.

Video: Darko Jorgić

Pred dvorano pa smo naleteli tudi na zelo znan obraz. Za slovenske košarkarje v družbi soproge pesti stiska tudi najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić. ”V petem sem imel ligaško tekmo, nato sem dobil nekaj prostih dni. Ogledal si bom dve tekmi,” pravi novopečeni evropski podprvak in dodaja: ”Kot vrhunski športnik vem, kako pomembna je vsaka tekma. V tej fazi pa je pomembna tudi pomoč s tribun. Zaradi tega sem tukaj.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!