Reprezentančna trilogija Aleksandra Sekulića

Košarka 7. Apr 202310:10 1 komentar
Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Je deseti selektor, ki je Slovenijo vodil na EuroBasketu in edini s taktirko na olimpijskih igrah. Letos bo Aleksander Sekulić postal še četrti slovenski selektor na svetovnem prvenstvu in obenem prvi, ki bo povezal tri največja reprezentančna tekmovanja.

Še preden je Košarkarska zveza Slovenije v četrtek v prodajo pustila vstopnice za avgustovski Telemachov spektakel, ko se bosta v Stožicah v pripravljalni tekmi udarila Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo, nam je predsednik krovne zveze Matej Erjavec potrdil, da reprezentančni selektor ostaja Aleksander Sekulić. Okrog tega vprašanja smo sicer še pred tedni lahko čutili kar nekaj dvomov. Zdaj so jih pri KZS dokončno razblinili, bojda po poglobljenih predhodnih pogovorih, tudi na temo velike zapravljene priložnosti na EuroBasketu v Berlinu.

O tem se je vodstvo zveze pred dnevi v ZDA pogovarjalo tudi z Luko Dončićem in Vlatkom Čančarjem, odprto pa ostaja vprašanje nadaljnje reprezentančne kariere Gorana Dragića, ki vrat izbrane vrste, vsaj uradno, še ni dokončno zaprl. Prihajajoči tedni naj bi podali tudi odgovore o spremljevalnem štabu. Ta bo zanesljivo močnejši in bolj raznolik kot na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, tiha želja pa naj bi bila še vključitev Igorja Kokoškova, a je ta odvisna predvsem od Srbove nadaljnje kariere v ligi NBA.

Foto: Aleš Fevžer

Slovensko reprezentanco je sicer v celotni zgodovini vodilo dvanajst košarkarskih strokovnjakov, pri čemer je enajsterica delovala tudi na velikih tekmovanjih. Rado Trifunović je bil namreč dejaven le v dveh kvalifikacijskih ciklusih. Rekorderja po udeležbah na velikih tekmovanjih (3) sta Aleš Pipan, ki je imel tudi najdaljši staž (2004-2008), in Jure Zdovc, pri čemer je slednji deloval v dveh mandatih (2009 in 2014-2015). Sekulić bo torej kot naslednji povezal tri velika tekmovanja, a bo imel prvi v trenerski kartoteki zapisano EP, SP in OI.

Sekulić je sicer te dni z mislimi predvsem pri klubski službi. Lokomotiv Kuban je pred dnevi popeljal v polfinale lige VTB, kjer ga zdaj čaka moskovski CSKA. Vseeno bodo njegove misli že ta mesec tudi povsem reprezentančno obarvane. 29. aprila bo namreč v Manili potekal žreb skupin za svetovno prvenstvo. Slednjega bo Slovenija zanesljivo začela na Okinavi na Japonskem. Tam in pozneje v Manili (25. 8. – 10. 9.) se bodo poskušali Slovenci postaviti v vrsto tudi za drugi zaporedni olimpijski nastop. Da bi si že v Aziji zagotovili Pariz 2024, bi morali prvenstvo končati kot prva ali druga evropska reprezentanca (Francija ima kot gostiteljica že zagotovljen nastop), v nasprotnem primeru pa jih prihodnje leto čaka nastop na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev.

Selektorji slovenske reprezentance

Zmago Sagadin: kvalifikacije za OI 1992 in EuroBasket 1995.
Janez Drvarič: EuroBasket 1993 in sredozemske igre 1993.
Andrej Urlep: EuroBasket 1997.
Boris Zrinski: EuroBasket 1999 in 2001.
Slobodan Subotić: EuroBasket 2003.
Aleš Pipan: EuroBasket 2005 in 2007, svetovno prvenstvo 2006 in kvalifikacije za OI 2008.
Jure Zdovc: EuroBasket 2009 in 2015, svetovno prvenstvo 2014.
Memi Bečirović: svetovno prvenstvo 2010.
Božidar Maljković: EuroBasket 2011 in 2013
Igor Kokoškov: EuroBasket 2017
Radovan Trifunović: kvalifikacije za SP 2019 in del cikel kvalifikacij za EuroBasket 2022
Aleksander Sekulić: olimpijske igre 2021 in EuroBasket 2022

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje