Slovenska košarka glavna atrakcija japonskih Havajev

Košarka 25. Mar 202310:30 > 11:07 0 komentarjev
Okinava košarka
Okinava čaka na Slovence. Foto: Guliverimage

Še natanko pet mesecev nas loči od svetovnega prvenstva v košarki, ki ga bodo letos skupaj gostili Japonska, Filipini in Indonezija. Slovenija bo 25. avgusta boje začela na Okinavi, petem največjem japonskem otoku z bogato vojaško zgodovino. Nekaj skrivnosti o rajski poletni bazi slovenske reprezentance je za Sportklub razkril Zoran Martič.

Rajske peščene plaže, subtropski deževni gozd, koralni grebeni in košarka. To slovenske košarkarje čaka na Okinavi od 25. avgusta do predvidoma 3. septembra letos, ko bodo še četrtič v zgodovini zaigrali na svetovnem prvenstvu.

Čeprav bo žreb skupin svetovnega prvenstva šele 29. aprila, je že nekaj mesecev jasno, da bo Slovenija predtekmovalni del začela v eni od dveh skupin, ki jih bo gostila Japonska. Dežela vzhajajočega sonca si je namreč kot domačin lahko izbrala eno od reprezentanc in se odločila za Slovenijo. Razlogi so seveda predvsem finančne narave. Zakaj Slovenija? Odgovor je preprost.

“Glavni magnet je seveda Luka Dončić, ki je globalna zvezda. Je med tremi najbolj prepoznavnimi košarkarji na svetu. Iz marketinškega vidika je slovenska reprezentanca toliko bolj zanimiva. Oni se dovolj dobro zavedajo, da nekega vrhunskega rezultata ne morejo narediti. Na domačem terenu se želijo predstaviti v najboljši luči, po drugi strani si želijo tudi polne dvorane in s tem dobrega zaslužka,” uvodoma pove košarkarski strokovnjak Zoran Martič.

Zoran Martič, foto: osebni arhiv.

Japonci so tako Slovencem naredili veliko uslugo. Košarkarska zveza Slovenije ima v načrtovanju poti in celotne logistike nekaj mesecev prednosti pred konkurenti. Enako velja za slovenske navijače, ki bi si želeli obiskati rajski japonski otok.

Okinava je od Slovenije namreč oddaljena kar 10.000 kilometrov in je ena južnejših točk Japonske. Otok je del perfekture Okinava in se razteza na zgolj dobrih petih odstotkih površine Slovenije, a živi tam skoraj 1,5 milijona prebivalcev, s čimer je kar desetkrat gosteje poseljen od deželice s sončne strani Alp.

Raj za potapljače

Okinava je od otoka Kjušu, najjužnejšega od štirih velikih otokov, ki sestavljajo Japonsko celino, oddaljena kar 640 kilometrov in se tako ne le po geografskih, temveč tudi klimatskih in kulturnih značilnostih precej razlikuje od preostalega dela. Vlažno subtropsko podnebje skrbi, da otok prekriva bujno rastje. Plaže Okinave pa obdajajo številni koralni grebeni, naravne morske jame in bogato morsko življenje. Zato je otok raj za potapljače in podvodne raziskovalce.

Okinava rajske plaže
Okinavo obdajajo peščene plaže in turkizno morje. Foto: Guliverimage

Okinava bo gostila dve predtekmovalni skupini in tudi eno skupino drugega dela tekmovanja. Tekme bodo v povsem novi Okinava Areni, ki je sicer dom Rjukju Golden Knights. Dvorana je bila zgrajena marca 2021 in je stala približno 120 milijonov evrov. V njej je s Čiba Jets Funabaši gostoval tudi Martić, ki je na Japonskem deloval dve leti in dodobra spoznal tamkajšnjo kulturo.

Okinava je bila med 15. in 19. stoletjem znana kot mogočno kraljestvo Rjukju – od tod tudi ime kluba –, ki je bilo ločeno od preostale Japonske. Kraljestvo je bilo znano po pomorskem trgovanju s preostalim delom Vzhodne Azije. Okinava je bila kot samostojna prefektura Japonski priključena leta 1879, med delom tamkajšnjega prebivalstva je še vedno slišati težnje po odcepitvi Okinave, predvsem starejši lahko izrazijo, da se ne počutijo kot Japonci.

“Ta dvorana na Okinavi je zame najlepša košarkarska dvorana na Japonskem. Tam je veliko ameriških vojaških baz. S te strani bo verjetno prišlo dosti gledalcev. Okinava so japonski Havaji. S številnih vidikov bo to zelo atraktivna in zanimiva skupina.”

Okinawa Arena, japonska Okinawa Arena, japonska
Okinawa Arena, foto: FIBA
Okinawa Arena, japonska Okinawa Arena, japonska
Okinawa Arena, foto: FIBA

Prizorišče Bitke za Okinavo

Okinava je bila prizorišče največjega amfibijskega napada v pacifiškem delu druge svetovne vojne, hkrati je bila bitka za Okinavo največja pomorsko-kopenska-zračna bitka v vsej zgodovini in zadnja velika bitka druge svetovne vojne. Ameriška invazija se je začela 1. aprila 1945, bitka pa je trajala 82 dni in po nekaterih ocenah terjala več kot 200 tisoč življenj. Populacija otoka naj bi se s 300 tisoč kar prepolovila.

Po vojni je Okinava prišla pod ameriško vojaško oblast. V tem času je ameriška vlada zasegla zemljo za gradnjo številnih vojaških baz in vadišč. Čeprav je bila Okinava leta 1972 vrnjena Japonski, imajo ZDA še danes na otoku kar 32 objektov, ki zavzemajo osem odstotkov celotne kopenske površine. Tam je po zadnjih podatkih Reutersa stacioniranih 18.000 ameriških vojakov.

Foto: Profimedia

“Japonska je brez dvoma posebna, ne le košarkarsko in športno, tudi na splošno. Geografske značilnosti so jo močno definirale. V zgodovini se je dostikrat tudi na lastno željo precej izolirala, zato je tudi kultura s precej manj vplivi tujine od ostalih držav. To se odraža na celotni družbi, tukaj absolutno mislim tudi na šport,” je v obsežnem intervjuju po vrnitvi z Japonske že pred časom razložil danes 57-letni košarkarski trener.

Intervju z Zoranom Martičem:

“Treba je vedeti, da šport doživljajo precej drugače kot mi zahodnjaki oziroma Evropejci. Za njih je to manj čustvena zadeva, porazi niso takšna katastrofa in zmage takšna evforija kot pri nas. Družba na to gleda kot na zabavo in posel.”

Japonska sicer na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah ne beleži kakšnega vidnejšega uspeha. Na azijskem prvenstvu so resda pobrali že 13 kolajn, od tega dve zlati, a ima zadnja že dolgo brado. Leta 1997 so postali azijski podprvaki. Trenutno sicer premorejo dva košarkarja v ligi NBA. Član Los Angeles Lakersov je Rui Hučimura, v Brooklynu si kruh služi Juta Vatanabe.

Slovenci so se z Japonci pomerili dvakrat in obakrat slavili. Prvič leta 2004 na pripravljalni tekmi v Slovenskih konjicah, ko je bilo 84:68 v korist Slovenije. Drugič julija 2021 ob premiernem nastopu slovenskih košarkarjev na olimpijskih igrah. Na Japonskem so domačine zmleli s 116:81.

SLO košarka – spremljajte nas na našem spletnem portalu!

Ali ste vedeli?

Karate, ena najbolj znanih borilnih veščin na svetu, se je razvil na Okinavi. Ta oblika neoboroženega boja se je pričela v različnih oblikah pojavljati že v 14. stoletju. Na preostali del Japonske se je povsem razširil v začetku 20. stoletja, ko je začel pridobivati popularnost kot izvenšolski predmet med šolarji. Leta 2021 je karate na OI v Tokiu debitiral kot olimpijska disciplina. Na Okinavi se še zmeraj najde tudi izdelovalce tradicionalnih japonskih mečev, t.i. katan, ki jih je na Japonskem ostalo le še nekaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!