Dvomov o košarkarskem selektorju Slovenije ni več

Košarka 5. Apr 202318:04 1 komentar
razpored v živo prenos
Slovensko reprezentanco bo še naprej vodil Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav so v zadnjih mesecih iz košarkarskih krogov prihajali namigi o spogledovanju s selektorsko zamenjavo, pa dvomov zdaj ni več. Tehtnica se je dokončno nagnila na stran dosedanjega šefa stroke. Slovensko moško člansko reprezentanco bo torej tudi na svetovnem prvenstvu 2023 vodil Aleksander Sekulić.

“Slovenska reprezentanca, tudi pravnoformalno, ima selektorja,” nam je zatrdil predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki se z obsežno delegacijo te dni mudi v Dallasu. V slovenskem večeru si bo na delu ogledal Luko Dončića, ki se s klubom še bori za preboj v končnico lige NBA. Na druženju po tekmi mu bo lahko potrdil, da prvi dirigent izbrane vrste ostaja Aleksander Sekulić. “On je vrh naše košarkarske stroke. Ne bomo ga izgubili,” dodaja Erjavec, ki je sicer na ta scenarij namignil že minuli mesec, a v isti sapi dodal, da bo treba pred uradno naznanitvijo odpreti tudi poglavje EuroBasket 2022. Zdaj pravi, da se je to tudi zgodilo, ob tem pa v duhu rekla, da se vrat športne garderobe za javnost ne odpira, ne želi zahajati v podrobnosti.

Četrtfinalni poraz proti Poljski, ki nikakor ne spada v najvišji razred evropske košarke, slovenske košarkarje skeli še danes. “Tudi mene. Vsi, torej selektor, generalni sekretar Rašo Nesterović, jaz ter igralci na čelu z Dončićem, se moramo iz tistega poraza nekaj naučiti. Smo se in se bomo. O tem smo se odkrito pogovorili,” nadaljuje Erjavec in dodaja: “Prav je, da selektor, ki je Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo, reprezentanco na tem tekmovanju tudi vodi. Ob tem pa ne pozabimo, v kakšnih okoliščinah se je Sekulić uvrstil na SP. Z močno okrnjeno zasedbo in vsega dva meseca po velikem razočaranju v Berlinu. Poleg tega je to tudi selektor, ki je z reprezentanco navduševal v Tokiu.”

Sekuličeva trilogija

Sekulić, ki trenutno službuje v Rusiji, kjer uspešno vodi Lokomotiv Kuban, se bo tako v zgodovino zapisal kot prvi selektor, ki je Slovenijo vodil na treh največjih tekmovanjih – olimpijskih igrah, evropskem prvenstvu in naposled še svetovnem prvenstvu. Kožo si je rešil z uspešnim zaključkom kvalifikacij za SP. V vodstvu KZS zdaj poudarjajo, da je bil takšen tudi osnovni načrt, ob tem pa niso preslišali javnih pomislekov o tem, da se je lani ob spodrsljaju v Nemčiji, ko so se razblinile sanje o kolajni, pod vprašajem znašla selektorjeva avtoriteta. “Stojimo za njim. Še več, če kdo med igralci meni, da selektor nima avtoritete, naj v reprezentanco niti ne hodi,” poudarja predsednik Erjavec.

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca bo sicer poleti še četrtič v zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu (Japonska, Indonezija, Filipini; 25. 8.–10. 9.). Imena tekmecev bo izvedela po žrebu, ki ga bo Manila gostila čez natančno dva tedna. Že zdaj pa je jasno, da bo poletna reprezentančna akcija ena najbolj odmevnih v zgodovini. Izbrana vrsta bo namreč na mednarodni oder še tretjič stopila z Dončićem, tokrat v vlogi enega največjih zvezdnikov svetovne košarke. O vrvežu in poslovni priložnosti, za katera s prisotnostjo poskrbi LD 77, dovolj zgovorno pričajo tudi že dogovorjene pripravljalne tekme – dve z Grčijo in nastop na močnem mednarodnem turnirju v Španiji, kjer bo ob gostiteljih nastopila tudi reprezentanca Združenih držav Amerike.

Dončić je poletno reprezentančno udejstvovanje pred dnevi že potrdil. Ob tem pa ne gre spregledati dejstva, da se bodo na svetovnem prvenstvu delile tudi prve vstopnice za nastop na olimpijskih igrah 2024. Da bi si Slovenci že letos zagotovili nastop v Parizu, bi morali SP v Aziji končati kot prva ali druga evropska reprezentanca (Francija ima kot gostiteljica že zagotovljen nastop), v nasprotnem primeri pa četo Aleksandra Sekulića prihodnje leto čakajo dodatne kvalifikacije, podobne tistim iz leta 2021 v Kaunasu.

Luka Dončić in Aleksander Sekulić: skupaj tudi v letu 2023. Foto: Aleš Fevžer

Aleksander Sekulić na slovenski klopi

(november 2021 – )

Kvalifikacije za EuroBasket 2022: 4 tekme, 3 zmage

Kvalifikacije za olimpijske igre: 4 tekme, 4 zmage

Olimpijske igre 2021: 6 tekem, 4 zmage

EuroBasket 2022: 7 tekem, 5 zmag

Kvalifikacije za SP 2023: 12 tekem, 7 zmag

Slo košarka – navijajte za najboljše!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje