Slovenija v boj za EuroBasket: “Po vseh letih nam to pripada”

Košarka 4. Dec 202311:48 1 komentar
Matej Erjavec
Matej Erjavec. Foto: Aleš Fevžer

Na decembrskem druženju s sedmo silo, ki ga tradicionalno organizira Košarkarska zveza Slovenije, je predsednik Matej Erjavec vnovič potrdil, da bodo aprila vložili kandidaturo za evropsko prvenstvo 2029.

Slovenija je turnir stare celine v članski konkurenci gostila že dvakrat. Prvič leta 2013, ko je sama organizirala EuroBasket. Letos je skupaj z Izraelom poskrbela še za evropsko prvenstvo za ženske, a so bili odločilni boji za medalje v slovenski prestolnici.

Drugače bo leta 2029, če bo Košarkarska zveza Slovenije pri kandidaturi tudi uspešna, razkriva Matej Erjavec: “Znotraj zveze smo se že odločili za kandidaturo za leta 2029. Glede na pravila bomo verjetno kandidirali le za skupinski del.”

Težava je v dvorani. Po pravilih Fibe namreč ni dovoljeno v isti dvorani gostiti tako skupinski kot izločilni del tekmovanja. Ker Slovenija premore zgolj eno primerno dvorano, bi v Stožicah gostila le eno do skupin.

Luka Dončić
Domačega prvenstva si želi tudi Luka Dončić. Foto: Fiba

“Po vseh letih nam to pripada”

“Prijavili se bomo. Lobirali bomo, kolikor bo mogoče. Mislim, da nam po vseh letih to pripada. Sploh zato, ker smo za preteklo prvenstvo imeli pogoje, medtem ko jih Gruzija ni,” je zatrdil predsednik zveze, ki si je v zadnjem obdobju vse večji vpliv zagotovil tudi v krovni evropski organizaciji. Je namreč član predsedstva in podpredsednik Fiba Europe ter s tem desna roka predsednika Jorgeja Garbajose.

Prvo povpraševanje glede kandidature za EP 2029 je na sporedu aprila prihodnje leto, medtem ko se bo o gostiteljih odločalo novembra.

Zakaj brez kandidature za olimpijske kvalifikacije?

“Še nobena športna zveza v enem letu ni prejela štiri ali pet milijonov evrov sredstev s strani države in tudi mi ne bi. Tudi ne bi bilo pošteno vlade postavljati v takšen položaj, medtem ko se država obnavlja po poplavah. Ob tem, da smo že dobili milijon in 400 tisoč evrov za žensko evropsko prvenstvo. To ni bilo realno,” je razlog, da se Košarkarska zveza Slovenije ni potegovala za organizacijo enega od kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre prihodnje leto, pojasnil Erjavec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje