Nikola Jokić vladar lige NBA

Košarka 4. Dec 20238:51 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ob dnevu premora, ki ga je v ligo NBA prineslo novo pokalno tekmovanje, na vrhu lestvic v treh glavnih statističnih kategorijah kraljuje le eno ime - Nikola Jokić.

Verjeli ali ne, tako po številu točk, skokov in asistenc je trenutno vodilni košarkar lige NBA Nikola Jokić. Gre za skupne seštevke z vseh tekem in ne povprečja, a tudi številke preračunane na dvoboj so naravnost sanjske.

Četudi je od nekaterih košarkarjev odigral več tekem, mu lahko to štejemo zgolj v dobrobit, saj je tudi trdoživost oziroma odpornost na poškodbe pomemben sestavni del športa. Kot radi rečejo v ZDA, najboljša sposobnost je razpoložljivost (ang., the best ability is availability, op.a.).

Dvakratni MVP lige NBA, ki je minulo sezono začuda ostal brez tretje zaporedne lente najboljšega košarkarja leta, je prevlado potrdil v končnici, ko je Denver popeljal do prvega naslova v zgodovini franšize. Letos je 28-letni nezvezdniški superzvezdnik iz Somborja storil še en korak naprej v svoji karieri.

Njegovih 29 točk na tekmo je dovolj za tretje mesto v ligi, če se uzremo še na lestvice povprečij. To je zanj najvišja povprečna bera točk v karieri. Strelsko sta uspešnejša le Joel Embiid in Luka Dončić. 9,8 asistence je prav tako dovolj za trenutno tretje mesto in izenačitev lanskoletnega osebnega rekorda. Več asistenc na tekmo podelita Tyrese Haliburton in Trae Young. Medtem ko je 12,8 skoka dovolj za prvo mesto med vsemi, čeprav je številka za en skok nižja od njegovega povprečja iz sezone 2021/22.

Jokić se že vso kariero umika soju žarometov. Foto: Profimedia

Največ trojnih dvojčkov

Jokić, ki je poleti podpisal novo petletno pogodbo, "težko" kar 276 milijonov ameriških dolarjev, je s serijo vrhunskih predstav Denver popeljal na tretje mesto zahodne konference. To sezono se je prvi center franšize iz Kolorada podpisal že pod osem trojnih dvojčkov, kar je največ med vsemi v ligi in pet več od prvega zasledovalca Luke Dončića.

Srb dosega številke iz videoiger. Sredi prejšnjega meseca je 35 točkam dodal kar 21 skokov in 11 asistenc. Nato je nekaj dni pozneje ob 26 točkah vpisal neverjetnih 16 skokov in 18 asistenc. Ko je bil nazadnje na parketu, pa je Sacramentu nasul 36 točk, 13 skokov in 14 asistenc. Pošastno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!