Slovenska ekshibicija z Dončićem v glavni vlogi

Foto: FIBA

Slovenski košarkarji so osredotočeno in igraje prišli do druge zmage na evropskem košarkarskem prvenstvu v Kölnu. V drugem krogu so Madžarsko premagali z rezultatom 103:88, pri čemer je glavnina nosilcev zadnji del tekme spremljala s klopi za rezervne igralce.

Če smo ob prvi slovenski tekmi na EuroBasketu 2022 izpostavljali dvojni dobitek (odziv po brezkrvni predstavi v Münchnu in zmaga), je imel podoben dvojni predznak še obračun z Madžari. Tudi v tem primeru sta se selektorju Aleksandru Sekuliću izpolnili obe želji. Njegova zasedba je namreč zanesljivo vknjižila novo zmago, enajsto zaporedno na evropskih prvenstvih, ob tem pa je lahko ob hitro ustvarjeni točkovni prednosti in ”rešeni” tekmi zajeten del minutaže izkoristil za počitek ključnih nosilcev, razporeditev igralnih minut in potiskanju rezervistov na tekmovalne obrate.

“Pristop je bil podoben kot v četrtek. Tekmeca nismo želeli podcenjevati. Odziv igralcev je bil dober. Prišli smo tudi do minut za razporeditev minutaže. Tudi v nedeljo mora biti pristop podoben,” je misli po tekmi strnil Aleksander Sekulić.

”Goran je lahko počival, Luka je mlajši in želi igrati. Pokazal je novo vrhunsko predstavo. Ostali smo dobili zajetno minutažo, da se raziramo in vrnemo v tekmovalni ritem. To bo zelo pomembno za nadaljevanje turnirja. Imamo svežino,” razmišlja Klemen Prepelić. “Pomembna zmaga, ki pa jo moramo takoj pozabiti. Čaka nas Bosna,” pa ga je dopolnil Jaka Blažič.

”Če Slovenci ne bi imeli zvezd iz lige NBA, bi se lahko kosali z njimi. Vseeno menim, da smo odigrali dobro tekmo proti odličnemu tekmecu. Selektor Sekulić je veliko menjal,” pa je po tekmi dejal madžarski selektor Stojan Ivković.

Razmerje moči je bilo kmalu kristalno jasno. V peti minuti je Luka Dončić v akciji tekme pred očmi klubskega trenerja Jasona Kidda presekal madžarski napad, tekmecu ob protinapadu poslal žogo med nogama, nato pa s črte za tri točke žogo v visokem loku poslal na zabijanje Vlatku Čančarju. Slovenija, ki je tekmo odprla z rezultatom 8:0 in tekmecu prvi koš dovolila šele v četrti minuti, je takrat že vodila z dvomestno prednostjo (13:2). Le dve minuti pozneje je pri rezultatu 18:2 Sekulić na klop potegnil kar četverico in prve peterke, kmalu zatem še petega.

Foto: FIBA

Ob visoki frekvenci menjav, popolni prevladi v skoku in sproščeni igri v napadu je Slovenija že v prvem polčasu vodila s kar 24 točkami naskoka (50:26), za pravo ekshibicijo pa je skrbel prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić. Ta se je poigraval s svojimi čuvaji, metal z velike oddaljenosti, soigralcem namenjal žoge z očmi in predvsem z izjemno igrivostjo in nasmeškom zabaval skoraj polno dvorano, v kateri je bilo tokrat več slovenskih navijačev kot na tekmi z Litvo.

”MVP, MVP, MVP,” je odmevalo s tribun, ko je tri minute pred koncem tretje četrtine Dončić vendarle odkorakal na klop, kjer sta ga pričakala že dodobra ohlajena Goran Dragić (6 minut, 5 točk) in Mike Tobey (12 minut, 6 točk, 8 skokov). Pred tem je LD 77 kot prvi strelec v skupno dobrih 19 minutah dosegel 20 točk (za 3 točke 3:6, za 2 točki 5:5, prosti meti 1:3), 7 skokov, 7 asistenc ter po eno pridobljeno žogo in blokado.

Foto: FIBA

Pot do priznanja za najkoristnejšega igralca je sicer še zelo dolga in negotova, a ob Dončićevi razpoloženosti velja opozoriti na zavzeto slovensko ekipno igro. Na obeh straneh. Slovenska obramba je namreč povsem omejila madžarske strelce. Reprezentanca ene od štirih slovenskih sosed je namreč do polčasa dosegla vsega 33 točk. Sproščen iztek tekme ji je sicer nato namenil nekaj več napadalne sape, tudi Slovenci niso brezglavo divjali po rekordno zmago, a dvomi o ekstremno visoki zmagi in mirni končnici niso bili nikoli niti blizu razblinjanju.

Scenarij tekme, na kateri so priložnost dobili vsi, med strelce pa se ni vpisal le Žiga Samar, je bil sila ugoden tudi v luči dejstva, da bodo tekme tretjega kroga v skupini B na sporedu že v nedeljo. Slovenija se bo po dveh zmagah ob 17.45 pomerila z reprezentanco Bosne in Hercegovine, ki bo v tekmo vstopila s polovičnim izkupičkom.

Slovenija : Madžarska 103:88

Dvorana Lanxess, gledalcev 12.000, sodniki: Porsanidis (Grčija), Aunkrogers (Latvija), Koneles (Ciper).

Slovenija: G. Dragić 5 (3:3), Rupnik 3, Nikolić 6, Prepelič 14, Murić 11 (4:4), Tobey 2, Blažič 11, Dimec 11 (1:2), Z. Dragić 9, Čančar 11 (2:2), Dončić 20 (1:3).
Madžarska: Hopkins 14, Allen 3 (1:2), Keller 2, Vojvoda 11, Benke 3, Somogyi 10, Goloman 3 (1:2), Perl 18 (5:6), Eilingsfeld 13, Varadi 11 (2:2).

Prosti meti: Slovenija 11:14, Madžarska 9:12.
Met za dve točki: Slovenija 22:38, Madžarska 23:49.
Met za tri točke: Slovenija 16:40 (Prepelič 4, Dončić 3, Blažič 3, Nikolić 2, Rupnik, Murić, Z. Dragić, Čančar), Madžarska 11:25 (Hopkins 4, Somogyi 2, Vojvoda, Benke, Perl, Eilingsfeld, Varadi).
Skoki: Slovenija 48 (32 + 16), Madžarska 35 (26 + 9).
Osebne napake: Slovenija 17, Madžarska 17.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!