Številka 14 v čast nemške legende odhaja v pokoj

Košarka 10. Avg 20228:48 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis via Guliverimage

Nemška košarkarska reprezentanca bo na prihajajočem Eurobasketu upokojila številko 14, ki jo je na reprezentančnem dresu nosil legendarni Dirk Nowitzki.

Dirk Nowitzki velja za najboljšega nemškega košarkarja vseh časov. Ne le to, je eden najboljših košarkarjev v zgodovini na sploh. Blestel je v dresu Dallasa v ligi NBA, s katerim je leta 2011 osvojil šampionski prstan. Velik pečat je pustil tudi v nemški reprezentanci, s katero je na velikih tekmovanjih osvojil dve kolajni.

Leta 2002 je v Indianapolisu z nemško reprezentanco osvojil bron na svetovnem prvenstvu. S 24 točkami na tekmo je bil najboljši strelec tekmovanja, izbran je bil tudi za MVP-ja prvenstva. Nemčija je v polfinalu izgubila proti Argentini s 86:80, v boju za tretje mesto pa zanesljivo premagala Novo Zelandijo s 117:94. V finalu je sicer slavila reprezentanca Jugoslavije.

Tri leta kasneje se je Nowitzki okitil še s srebrom z Eurobasketa v Srbiji in Črni Gori. Dirk je bil spet izbran za igralca turnirja, znova je osvojil tudi naziv najboljšega strelca (26,1 točke na tekmo). Nemčija je v polfinalu ugnala Španijo s 74:73, v finalu je bila boljša Grčija z 78:62.

Polfinale proti Španiji je odločil prav Nowitzki z metom za zmago in uvrstitev v veliki finale tri sekunde pred iztekom časa.

Nowitzki je bil najboljši strelec tudi na svetovnem prvenstvu leta 2006 in na Uerobasketih v letih 2001 in 2007. V vseh treh primerih je bil izbran tudi v najboljšo peterko turnirja. Je tretji najboljši strelec v zgodovini evropskih prvenstev s 1052 točkami. V nemški reprezentanci s 3045 točkami na 153 tekmah nima konkurence.