Dončićeva ovira pred Parizom? Najprej sosedi, nato verjetno Antetokounmpo

Košarka 27. Nov 202318:50 > 19:43 3 komentarji
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca bo drugi nastop na olimpijskih igrah lovila v grškem Pireju. Tam se bo, kot je določil današnji žreb, od 2. do 7. julija 2024, v uvodu pomerila z Novo Zelandijo in Hrvaško, v nadaljevanju pa bo najtežja ovira verjetno Grčija. V Pariz 2024 se bo uvrstila samo zmagovalka turnirja. Žreb iz švicarskega Miesa spremljamo v živo.

Slovenska košarkarska reprezentanca bi si lahko poleti (2. – 7. julij 2024) na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev zagotovila drugi zaporedni nastop na olimpijskih igrah, tokrat v Parizu (26. 7. -11. 8.). Pot do francoske prestolnice je po ponedeljkovem žrebu že znana. Četa Aleksandra Sekulića bo nastopala na turnirju v grškem Pireju, kjer pa jo čaka zahtevna naloga. Najprej bo sodelovala v skupini A, kjer bosta tekmeca Nova Zelandija in Hrvaška. Če bo Slovenija zasedla eno od prvih dveh mest, se bo v polfinalu turnirja pomerila z eno od ekip: Grčija, Dominikanska republika ali Egipt. V finalu turnirja se bosta pomerili obe zmagovalki polfinalov – na OI v Parizu se bo uvrstila le končna zmagovalka.

Že dopoldne pred žrebom je Fiba potrdila, da bodo turnirje gostili Španija (Valencia), Latvija (Riga), Grčija (Pirej) in Portoriko (San Juan). Ker so bili Španci in Latvijci, tako kot Slovenci pred žrebom uvrščeni v prvi kakovostni boben, sta za Slovence ostali le še dve možnosti – Portoriko in Grčija. Žreb Slovencem ni bil naklonjen. Luko Dončića in druščino v lovu na igre pod petimi krogi potencialno čaka obračun z domačinko Grčijo in njenim zvezdnikom Giannisom Antetokounmpom. 

Slovenija bo prvo tekmo igrala 2. julija 2024 proti Hrvaški. Po dnevu premora 3. julija, ko se bosta med seboj pomerili Hrvaška in Nova Zelandija, pa se bo 4. julija pomerila z Novo Zelandijo.

Delegacijo Košarkarske zveze Slovenije sta na žrebu zastopala namestnik generalnega sekretarja Aleš Križnar ter direktor moške članske reprezentance Matej Likar. Oba v upanju, da se bo reprezentanca poleti zbrala v najmočnejši zasedbi, tudi z Luko Dončićem, ki rad poudari: ” Vedno bom na voljo, ko bom le zdrav.”

Težka skupina, toda …

“Skupina je gotovo zelo težka, prav tako celoten turnir, na čelu z Grki, nami in Hrvati. Na zadnjem svetovnem prvenstvu smo vsi tudi videli, česa je zmožna Dominikanska republika. Štiri ekipe so na zelo visokem nivoju. Počakati bo treba na to, v kakšni postavi se bomo zbrali. Dobra stvar je, da je Grčija lahko dostopna za naše navijače. Pričakujem, da se bodo v čim večjem številu zbrali v Pireju, saj so naš šesti igralec in z njimi lahko pridemo do drugega zaporednega nastopa na olimpijskih igrah,” je po žrebu povedal eden od nosilcev slovenske reprezentance Klemen Prepelič.

“Igrali bomo v Pireju, skupina je zelo težka. Vseeno bomo tja odšli optimistično in gledali samo na vsako naslednjo tekmo. Upam, da se bomo spet uvrstili na olimpijske igre. Imamo lepe spomine na Kaunas pred igrami v Tokiu. Tudi v Litvo smo odpotovali z mislijo na zmago, čeprav smo tudi takrat vedeli, da bo težko. Grki so doma zelo dobri, vse ekipe ciljajo na olimpijske igre. Upam, da bodo vsi fantje zdravi in se bomo lahko maksimalno dobro pripravili na turnir ter se skušali še enkrat uvrstiti na igre,” pa je dodal Zoran Dragić. 

Kvalifikacijski turnirji za OI:

Grčija (Pirej):
Skupina A: Slovenija, Nova Zelandija, Hrvaška
Skupina B: Egipt, Grčija, Dominikanska republika

Portoriko (San Juan):
Skupina A: Mehika, Slonokoščena obala, Litva
Skupina B: Italija, Portoriko, Bahrajn

Latvija (Riga):
Skupina A: Gruzija, Filipini, Latvija
Skupina B: Brazilija, Kamerun, Črna gora

Španija (Valencia):
Skupina A: Libanon, Angola, Španija
Skupina B: Finska, Poljska, Bahami

Na vsakem izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev je šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A sestavljajo reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Po odigranih tekmah znotraj posameznih skupin bosta na sporedu polfinalna dvoboja (A1 : B2 in A2 : B1), finale pa bo prinesel udeleženca olimpijskih iger. V Pariz bo namreč potovala le zmagovalna četverica kvalifikacijskih turnirjev.

Pariz 2024: košarkarski turnir

Že uvrščene reprezentance: Francija, Nemčija, Srbija, ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska in Južni Sudan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje